Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нешка Робева: "Всеки следващ наш спектакъл е различен"

Днес дамският дует на "Калейдоскоп"- Нора Георгиева и Ваня Минева- ви срещаме с Нешка Робева. Поговорихме си с нея в гримьорните на видинския драматичен театър, докато танцьорите от трупата й "Нешанъл арт" се подготвяха да взривят сцената със спектакъла "Среща в "Споменът". А до нея се усмихваше една чаровна млада жена- нашата землячка Катя Йорданова, която вече 10 години е с трупата.

Музиката в спектакъла стъпва на световни и български хитове от 30-тте години на миналия век до днес. Действието на спектакъла се развива в столичен ретро клуб с името "Споменът" и сюжетът предполага, че в този клуб влизат хора от различни поколения. Тази отворена сценична формула позволява един фриволен микс, в който идеално си лягат една след друга песни като например "Нашият сигнал" на Емил Димитров и дуетът на Джон Траволта и Оливия Нютън Джон от филма "Брилянтин". А наред с горещата "Ламбада" и "Разпутин" на "Бони М" звучат танго, френски шансон, туист, рок, хип-хоп, нашенски хора. Как това пътешествие в романтиката на миналия и настоящия век въздейства на публиката можете да разберете, само ако сте в зрителната зала. Питам Нешка Робева защо среща и защо в "Споменът"?


"Знаете ли, в началото бях затруднена, защото търсех някаква хронология. Но открих, че спомените никога не се съобразяват с нас. Те винаги идват неканени. Или въпреки нашето нежелание да ги срещнем. А понякога бягат, въпреки желанието ни да се срещнем с тях. Това е един спектакъл, който представя нашата и световната естрада от Леа Иванова до днес. И еднакво му се радват и младите, и възрастните зрители"- казва Нешка Робева и продължава:

"За разлика от спорта тук няма ограничения, правила, регламент. Важни са посланията. Вече 12 години сме на сцена. И всеки следващ наш спектакъл е различен. Приятно е, когато след всяка премиера оценките за нашата работа са, че точно този спектакъл ни е най-силният. В първия ни спектакъл- "Два свята"- имаше повече художествена гимнастика- имаше уреди от гимнастиката. С всеки следващ спектакъл спортът е все по-малко. Това, което винаги търсим, е връзката с фолклора. И лекото напасване на българските ритми с мелодии от различни точки на света. Тези търсения продължават и в следващия ни проект."

Сред удивителните млади хора, с които Нешка Робева работи, е и една наша землячка- Катя Йорданова. А да е в тази трупа за Катя е сбъдната мечта.

"През 2003 година завърших училището по изкуствата във Видин. Заминах за Пловдив и завърших Музикалната академия. Още като танцьорка в ансамбъла на видинското читалище "Цвят" мечтаех да танцувам в трупата на Нешка Робева. Смелостта да избера танците дължа на моя учител Цветан Лозанов. Дължа всичко на Цветан Лозанов. Той ми даде основата и любовта към танците. Един ден се реших и отидох на кастинг. Така започна осъществяването на моята най-голяма мечта"- споделя Катя Йорданова.

Със спектакъла "Среща в "Споменът" Катя се върна на видинска сцена след 10 години отсъствие и прибави към своите спомени едно красиво изживяване- вълшебството на танца, дългите аплаузи на своите съграждани, усмивките и щастливите им сълзи.

 

За да ни докаже още веднъж верността на посланието на спектакъла: "Спомените са единственото богатство в живота, което никой не може да ни отнеме!"

Ето какво още открих на сайта neshkaart.com: Трупата "Нешанъл арт" съществува повече от 10 години. Дебютът на първия й спектакъл "Два свята" у нас е на 12 декември 2000 година в зала №1 на НДК. Отново в зала №1 на НДК е премиерата и на вторият спектакъл- "Орисия"- на 22 ноември 2002 година. Танцьорите са извикани "на бис" 4 пъти, а сценаристът, хореограф и режисьор на спектакъла- Нешка Робева- е вдигната на ръце от Боян Радев. През 2004 година е премиерата на третия спектакъл "Готови ли сте", адресиран предимно към младежка публика. През май 2006 е премиерата на "Арамии", а година по-късно излиза и спектакълът "Бежанци". Да припомним още спектаклите "Видрица"; "Танго по български"; "Купонът"; "Забравени"; "Чудесата на България". До сега спектаклите на "Нешанъл арт" са играни пред повече от половин милион души. Обиколили са над 20 страни в три континента. "Два свята" е първото българско шоу, стъпило на Бродуей. Освен със световна, трупата се сдоби и с космическа известност- Международният звезден регистър нарече звезда с името "Два свята".

 


Нешка Робева е родена на 26 май 1946 година в Русе. Завършва хореографско училище. Състезава се в националния отбор по художествена гимнастика. Вице световна шампионка за 1969 година. В продължение на 25 години е старши треньор на българския национален отбор по художествена гимнастика. За този период нейните възпитанички са завоювали 294 медала, 7 абсолютни световни, 10 европейски титли и 2 вице олимпийски титли. За изключителни постижения в работата си Нешка Робева е носител на почти всички държавни отличия, както и на грамота за принос към световния женски олимпийски спорт.

През 2000 година Нешка Робева приключва с треньорската си дейност и се връща в първата си специалност, като създава трупа от 35 момичета и момчета и си поставя за цел да представи чрез съвременно интерпретиране българския и балканския фолклор. Постановките "Два свята" и "Орисия" добиват изключителна популярност.

 

Благодаря на Иво Каменов за авторските снимки, публикувани в този материал- всички те са от спектакъла "Среща в "Споменът", представен на видинска сцена на 27 октомври 2012 година.

По публикацията работи: Ваня Минева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Решено: Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни

Учениците ще могат да отсъстват от училище до 15 дни в една учебна година с мотивирано писмено заявление от родител до класния ръководител. Това реши правителството на редовното заседание. Промяната влиза в сила от тази учебна година, бележките за..

публикувано на 13.03.24 в 16:51

Sunheart с нова песен „Никога повече“

Станислава Христова по-известна като Sunheart, представи новата си песен „Никога повече“. „Тази песен излезе от сърцето ми, от моя личен житейски път“, каза за Радио Стара Загора певицата. Слушателите са тези, които могат да направят..

публикувано на 14.11.23 в 16:15

Корите на бялата върба – как се събират, за какво се използват

Бялата върба е един от най-известните растителни видове с широка употреба в медицината. Всички части от бялата върба съдържат салицил, но концентрацията на това вещество е най-висока в кората. Кората на бялата върба се събира през месеците април,..

публикувано на 22.02.16 в 12:14

Конският кестен - ползи и правила за събиране

Конският кестен е едно от най-старите лечебни растения , които са познати на хората. Много е характерен за страните от Балканския полуостров, особено България. В останалите части на света е популярен като декоративно растение , а на места дори..

публикувано на 01.10.15 в 12:56

Култивиране на лайка като възможност за опазване на находища и доходност за земеделски стопани

Едва ли има човек, който през живота си да не е употребявал лайка . Дали като чай, съставка в лекарствени или козметични продукти, това лечебно растение е много ценно и разпространено. Билката е търсена продукция както на нашия, така..

публикувано на 17.08.15 в 14:49

Отглеждането на култивирана коприва- възможност за развитие на малкия бизнес и начин за опазване на природата

Копривата отдавна е известна на хората като лечебно растение и най-популярният вид е обикновената коприва, която отдавна се отглежда като култивирано растение. Култивирането на ценни видове е начин за опазване   на находищата в природата и в същото..

публикувано на 29.09.14 в 16:08

Възможностите за бизнес и нови работни места, които може да осигури отглеждането на култивирани шипки

Като лечебно растение шипката е известна още от древността. През 16 век шипката започва да се използава срещу скорбут, лечение на коремни болести, чернодробни и сърдечни проблеми. Шипката е включена в официалните списъци за лечебни растения в повечето..

публикувано на 25.09.14 в 11:23

Отглеждането на все повече площи бял трън край Казанлък - една добра бизнес алтернатива на розопроизводството.

Белият трън или магарешкият трън, както още е известен, се отглежда главно заради семената. Лечебните им свойства са познати отдавна с високото съдържание на  силимарин и силибин, вещества, които се използват за възстановяване и лечение на чернодробни..

публикувано на 24.09.14 в 17:01

Култивираната мента – най-доброто средство за опазване на диворастящите находища, възможност за бизнес и осигуряване на поминък на хората от различни части на страната.

Едно от най-отглежданите растения в света на площ от 2,8 млн. декара е ментата. Повишаването на изкупната цена през последните години прави отглеждането на културата рентабилно и дава основание да се прогнозира чувствително увеличение на..

публикувано на 24.09.14 в 16:11

Опазване на естествените находища на кримски чай в Странджа и култивиране на билката като начин за правене на бизнес

В Странджа виреят над 540 лечебни растения, но само едно е заслужило названието Чудото на Странджа- кримският чай. Красиво тревисто растение, чийто естествени находища са запазени  около Малко Търново и което е включено в Червената книга на..

публикувано на 08.09.14 в 16:19