Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отглеждането на култивирана коприва- възможност за развитие на малкия бизнес и начин за опазване на природата

Снимка

Копривата отдавна е известна на хората като лечебно растение и най-популярният вид е обикновената коприва, която отдавна се отглежда като култивирано растение. Култивирането на ценни видове е начин за опазване  на находищата в природата и в същото време дава по-качествен материал за изготвянето на билковия продукт. Копривата е бързорастящо растение и още през първата година дава добра реколта, реалните добиви са през втората година- разказва биологът Галина Рускова. Добивите са до 350 кг. листа и до 750 кг. стръкове на декар. Корените се вадят през есента на втората година като се внимава да не се повредят самите растения, тъй като тяхното развитие ще продължи и през следващите години. Листата и стръковете се берат през май-юни, преди цъфтежа на растенията. Корените се изваждат от август до октомври или рано на пролет.При добри условия на отглеждане от култивирана коприва се получават до 3 реколти през целия период на вегетация. Десетки са клиентите на Даниела  Попова, която има фирма за отглеждане на билков разсад. За съжаление, споделя тя, в България все още масово се събира коприва от природата. Проблемът е, че най-ценните вещества се намират в корена на растението, а когато той трябва да се събира, наземната маса на растението не се вижда. Този проблем не съществува при отглеждането на култивирано растение. През последните години режимът на продаване на сушени билки в ЕС е доста регулиран и се изискват документи за произход, което и привлича повече клиенти към разсад на култивирани билки. В разсадника на Даниела Попова работят постоянно 15 души и около 40 сезонни работници. Тя е категорична, че едно семейство може да се издържа и да развива бизнес в сферата на билкопроизводството. За лечение на различни заболявания могат да се използват листата, корена и семената на  копривата. Известно е кръвоспиращато въздействие на растението, което се дължи на витамин К1, повлиява благоприятно на обмяната на веществата, има общо укрепващо и тонизиращо въздействие върху организма. Пресен сок от коприва намалява кръвната захар, а отварата подобрява дейността на сърдечния мускул.Чрез така нареченото в народната медицина парене се лекува ревматизъм, отвара от корените и листата се използва срещу косопад. Каквото и лечение да се предприеме е нужна консултация с лекар, категоричен е магистър- фармацевт Ростислав Курдов. При култивирането на растението могат да се селектират и засилят част от полезните съставки, което прави тази дейност полезна и доходоносна като бизнес начинание, а продукцията търсена и на международните пазари. Уникалните природни дадености на България трябва да се използват максимално в икономиката и билкопроизводството е една добра възможност за препитание и създаване на работни места.


За повече информация посетете сайта на Фондация "Информация и природозащита" www.susherbsbg.eu

Още от категорията

Корите на бялата върба – как се събират, за какво се използват

Бялата върба е един от най-известните растителни видове с широка употреба в медицината. Всички части от бялата върба съдържат салицил, но концентрацията на това вещество е най-висока в кората. Кората на бялата върба се събира през месеците април,..

публикувано на 22.02.16 в 12:14

Конският кестен - ползи и правила за събиране

Конският кестен е едно от най-старите лечебни растения , които са познати на хората. Много е характерен за страните от Балканския полуостров, особено България. В останалите части на света е популярен като декоративно растение , а на места дори..

публикувано на 01.10.15 в 12:56

Култивиране на лайка като възможност за опазване на находища и доходност за земеделски стопани

Едва ли има човек, който през живота си да не е употребявал лайка . Дали като чай, съставка в лекарствени или козметични продукти, това лечебно растение е много ценно и разпространено. Билката е търсена продукция както на нашия, така..

публикувано на 17.08.15 в 14:49

Възможностите за бизнес и нови работни места, които може да осигури отглеждането на култивирани шипки

Като лечебно растение шипката е известна още от древността. През 16 век шипката започва да се използава срещу скорбут, лечение на коремни болести, чернодробни и сърдечни проблеми. Шипката е включена в официалните списъци за лечебни растения в повечето..

публикувано на 25.09.14 в 11:23

Отглеждането на все повече площи бял трън край Казанлък - една добра бизнес алтернатива на розопроизводството.

Белият трън или магарешкият трън, както още е известен, се отглежда главно заради семената. Лечебните им свойства са познати отдавна с високото съдържание на  силимарин и силибин, вещества, които се използват за възстановяване и лечение на чернодробни..

публикувано на 24.09.14 в 17:01

Култивираната мента – най-доброто средство за опазване на диворастящите находища, възможност за бизнес и осигуряване на поминък на хората от различни части на страната.

Едно от най-отглежданите растения в света на площ от 2,8 млн. декара е ментата. Повишаването на изкупната цена през последните години прави отглеждането на културата рентабилно и дава основание да се прогнозира чувствително увеличение на..

публикувано на 24.09.14 в 16:11

Опазване на естествените находища на кримски чай в Странджа и култивиране на билката като начин за правене на бизнес

В Странджа виреят над 540 лечебни растения, но само едно е заслужило названието Чудото на Странджа- кримският чай. Красиво тревисто растение, чийто естествени находища са запазени  около Малко Търново и което е включено в Червената книга на..

публикувано на 08.09.14 в 16:19

Стръковете на кои билки се събират през месец юли, какви са правилата за брането и съхранението им, как се опазват естествените има находища, за лечението на кои заболявания се използват

Билките не натрупват еднакво количество полезни вещества през цялата година, важно е да знаем кога и как се събират,  за да бъдат най-полезни. Различните части на радтението могат да съдържат различни вещества или имат различно действие и затова трябва..

публикувано на 07.08.14 в 16:12

Отглеждането на лавандула и производството на лавандулово масло - възможност за бизнес и препитание на хората от Розовата долина

България за трета поредна година е най-големият производител в света  на лавандула и лавандулово масло, изпреварвайки Франция. Качествата на нашия продукт са известни и за това е търсен на международните пазари. Благодарение и на уникалните..

публикувано на 01.08.14 в 14:04

Генерал-майор Никола Грозданов - последният войн на царя и отечеството в Стара Загора

Събеседник: Ангел Динев – директор на РИМ - Стара Загора Един генерал-майор от Българската армия всеки ден изкарва малката си масичка пред Универсалния магазин в центъра на Стара Загора и предлага на съгражданите си лотарийни билети,. Така поне са..

публикувано на 01.08.14 в 12:43