Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Видин, Изложба "Исторически оръжия на българите", музей "Кръстата казарма"

Георги Маринов: Колекционерите на оръжие са хора, които събират частици история

20
Снимка: Светослав Цветанов
Понеделник е. Здравейте, уважаеми слушатели на Радио ВИДИН! Днес екипът на "Калейдоскоп"- Ваня Минева и Петър Маринов- ви предлагаме заедно да направим едно пътешествие назад във времето и да си поговорим за това умеем ли да пазим памет за нашата, българската, история. Защото сме ви приготвили любопитна среща със собственика на оръжията, подредени във видинския етнографски музей "Кръстатата казарма"- доцент доктор инж. Георги Маринов и с момчетата от видинската група за исторически възстановки с ръководител Димчо Георгиев, който е и председател на видинския патриотичен клуб "Бдинци", към Национален съюз "Единение". Георги Маринов е председател на същия този съюз.

"Националният съюз "Единение" е учреден през 2007 година и се занимава с издирване, съхраняване и популяризиране на националните традиции- нещата, които подкрепят българския дух и го държат буден", обяснява Георги Маринов. И уточнява:

Снимка"За тази изложба съм подбрал образци, които очаквам, че ще са най-интересни за публиката. В изложбата представям изключително редки експонати, които почти не се намират на територията на България. Изложбата е посветена на Националния ни празник- 3 март, затова голяма част от експонатите са свързани с историята на Руско-турската освободителна война- това са основните оръжия, които са използвани от българското Опълчение и руската армия. Подредили сме и платна с информация за оръжията, войските и техните предводители."

СнимкаИзложбата "Исторически оръжия на българите" бе открита в навечерието на Националния празник на България и ще остане във видинския етнографски музей до 25 април тази година. А през есента експозицията ще гостува и в Оряхово, по повод празника на града- 21 ноември.

Малко преди и по време на откриването в музея "Кръстатата казарма" автентична атмосфера на събитието създаде видинската група за исторически възстановки- между посетителите са мъже и младежи, облечени като хайдути, четници, казаци, руски и турски офицери.

СнимкаЧленовете на видинската група за исторически възстановки към патриотичен клуб "Бдинци" не са просто статисти в униформи. Те са изследователи и търсачи на факти; те са ценители и колекционери на български военни реликви и стари оръжия; те издирват и се грижат за паметните знаци, които бележат местата на славни битки на българската войска; те са отдадени актьори и добри приятели- те са едно ново за нашето време общество от патриоти- такива, каквито сме учили че е имало някога в годините на Българското Възраждане- период, наричан от историците най-българското време в цялата ни национална биография. Всяка инициатива на патриотичните клубове по места получава подкрепата на Националния съюз "Единение". Клубовете си помагат с оръжие, униформи, реквизит и жива сила- когато се наложи. И тази година на 3 март, при възстановката на военни действия от Руско-турската освободителна война, на видинския площад "Бдинци" гърмяха оръдия, предоставени на видинските "Бдинци" от патриотичен клуб "Поп Минчо Кънчев"- Стара Загора. Обединените от идеите на патриотичен клуб "Бдинци" мъже, жени и младежи ни връщат увереността, че патриотизмът не е куха фраза, че все още има хора, които със сърцето си мерят гражданския си дълг и пазят паметта за старата слава на нашата България.

Момчетата в четнически униформи ми разказаха за това как намират платове за кителите, кройки за тях и майстори-шивачи, които да ги изработят; как по снимки възстановяват всеки детайл- копчета, лампази, знаци; как поръчват специална кожа за колани и ремъци, а майстори-обущари ръчно изработват по мярка гамашите и ботушите им...

СнимкаМинути по-късно към нас се присъедини и самият председател на Националния съюз "Единение"- Георги Маринов. Той е един от най-добрите познавачи на оръжията, с които са боравили българите от Възраждането до днес. От него разбирам, че по нашите земи са живели и работили майстори-оръжейници, които са били известни с уменията си по много географски ширини.

"Колекционерите са хора, които събират частици история. Между нас няма човек, който да се интересува само от оръжия, без да се интересува и от история. Защото самото оръжие е история. То е носител на история- ако познаваш едно оръжие, ти не може да не знаеш къде и кога е било използвано", казва нашият събеседник. Колекционерът и оръжеен специалист показва във Видин "оръжията, с които българинът е отстоявал своята независимост", както сам ги определя.

СнимкаЕкспозицията съдържа около 80 хладни и огнестрелни оръжия. И ще остане във видинския етнографски музей "Кръстата казарма" до 25 април. Идете и ги вижте. Може би ще ви напомнят за някоя ваша родова реликва, семейна история за доблест и любов, урок по памет, който е бил предаван от баби на внуци през вековете...

За да научите повече, като например каква е историята на пушката, подарена от Васил Левски на единствената жена-ковчежник на революционен комитет, ще трябва да чуете аудио файла на предаването.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Употребата на "веселите балони" може да причини сериозни увреждания

Райският газ, известен още като диазотен оксид, отдавна е познат като вещество с анестезиращи свойства. Въпреки това, в наши дни той често се употребява за развлечение, особено сред младежите. 19-годишната Ивелина от Стара Загора, водена от..

публикувано на 18.07.24 в 14:15

Решено: Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни

Учениците ще могат да отсъстват от училище до 15 дни в една учебна година с мотивирано писмено заявление от родител до класния ръководител. Това реши правителството на редовното заседание. Промяната влиза в сила от тази учебна година, бележките за..

публикувано на 13.03.24 в 16:51

Sunheart с нова песен „Никога повече“

Станислава Христова по-известна като Sunheart, представи новата си песен „Никога повече“. „Тази песен излезе от сърцето ми, от моя личен житейски път“, каза за Радио Стара Загора певицата. Слушателите са тези, които могат да направят..

публикувано на 14.11.23 в 16:15

Корите на бялата върба – как се събират, за какво се използват

Бялата върба е един от най-известните растителни видове с широка употреба в медицината. Всички части от бялата върба съдържат салицил, но концентрацията на това вещество е най-висока в кората. Кората на бялата върба се събира през месеците април,..

публикувано на 22.02.16 в 12:14

Конският кестен - ползи и правила за събиране

Конският кестен е едно от най-старите лечебни растения , които са познати на хората. Много е характерен за страните от Балканския полуостров, особено България. В останалите части на света е популярен като декоративно растение , а на места дори..

публикувано на 01.10.15 в 12:56

Култивиране на лайка като възможност за опазване на находища и доходност за земеделски стопани

Едва ли има човек, който през живота си да не е употребявал лайка . Дали като чай, съставка в лекарствени или козметични продукти, това лечебно растение е много ценно и разпространено. Билката е търсена продукция както на нашия, така..

публикувано на 17.08.15 в 14:49

Отглеждането на култивирана коприва- възможност за развитие на малкия бизнес и начин за опазване на природата

Копривата отдавна е известна на хората като лечебно растение и най-популярният вид е обикновената коприва, която отдавна се отглежда като култивирано растение. Култивирането на ценни видове е начин за опазване   на находищата в природата и в същото..

публикувано на 29.09.14 в 16:08

Възможностите за бизнес и нови работни места, които може да осигури отглеждането на култивирани шипки

Като лечебно растение шипката е известна още от древността. През 16 век шипката започва да се използава срещу скорбут, лечение на коремни болести, чернодробни и сърдечни проблеми. Шипката е включена в официалните списъци за лечебни растения в повечето..

публикувано на 25.09.14 в 11:23

Отглеждането на все повече площи бял трън край Казанлък - една добра бизнес алтернатива на розопроизводството.

Белият трън или магарешкият трън, както още е известен, се отглежда главно заради семената. Лечебните им свойства са познати отдавна с високото съдържание на  силимарин и силибин, вещества, които се използват за възстановяване и лечение на чернодробни..

публикувано на 24.09.14 в 17:01

Култивираната мента – най-доброто средство за опазване на диворастящите находища, възможност за бизнес и осигуряване на поминък на хората от различни части на страната.

Едно от най-отглежданите растения в света на площ от 2,8 млн. декара е ментата. Повишаването на изкупната цена през последните години прави отглеждането на културата рентабилно и дава основание да се прогнозира чувствително увеличение на..

публикувано на 24.09.14 в 16:11