Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба шарж Красимир Кръстев "Моите съграждани 2"

Портретни рисунки за приятели

Красимир Кръстев: "Аз ги наричам портретни рисунки"

13
Снимка: Ваня Минева

Понеделник е. Първият ден по Великден. "Христос возкресе", скъпи приятели!

Днес дамският дует на "Калейдоскоп"- Нора Георгиева и Ваня Минева- ви каним на блага приказка с художника Красимир Кръстев от Видин. С него си говорим във фоайето на Държавен архив Видин, където е подредена изложбата му от черно-бели шаржове "Моите съграждани част втора".

Красимир Кръстев има обичая на всеки свой рожден ден да прави подаръци. Така е и тази година. Две са изложбите, които е подредил- едната е в голямата зала на видинската художествена галерия "Никола Петров", а другата- в сградата на Архива. Колкото до датата- роден е Краси точно в средата на пълния с живот и млада енергия месец април, или по-точно на 15 април. Дата, която Краси Кръстев на шега и на сериозно тълкува малко по-широко:


"На 15 април 1452 година, в село Анкиано, окръг Винчи, е роден Леонардо Да Винчи, т.е. Леонардо от Винчи... На 15 април 1874 година е организирана първата изложба на импресионистите в Париж- в едно старо фотографско ателие. Така те поставят началото на всички модерни течения. А за мен тези факти си ги тълкувам, дори да прозвучи нескромно, като моя интимна творческа символика."

СнимкаВ елегантното звучене на френски шансон вписваме днес разговора ни в "Калейдоскоп" с художника Красимир Кръстев, автор на изложбата от шаржови рисунки "Моите съграждани, част втора", подредена във фоайето на Държавен архив Видин. Произнесеното обаче признание ме накара да надникнем и в другата му изложба- "Vertical art", ще рече "вертикално изкуство", подредена в голямата зала на видинската художествена галерия "Никола Петров". И да отворим пътьом темата за избора на художествени техники и художествени обекти.

"Не какво е нарисувано, а как е нарисувано е въпросът в изкуството"- казва нашият събеседник.

СнимкаИ макар че от много години е запленен от импресионизма, в творбите на Краси Кръстев от новия му творчески цикъл и в техниката, и в избора на обекти, ясно се припознава българската следа.

Същия български "родов белег" припознавам и в новите му "вертикални платна".

"Искам натюрмортът да е чисто български. Защо не?! Аз предпочитам да използвам предмети от нашия бит- разпознаваеми във фолклора, предмети от нашето минало, които не се намират на други места но Света. Вярвам, че това го прави уникален и по-интересен", обяснява художникът.

СнимкаКолкото до колекцията от шаржове, Краси Кръстев насочва вниманието ми към някои от шаржовете, сред които са артистичното семейство Георги Петров и Анета Дръгушану; видинският феномен Ставри Калинов; аранжорът Милко Балуцов и Сашо Каменов- приложник и плакатист; художниците Кръстьо Кръстев, Данаил Митруцов, Евгени Петров, Богдан Александров, Александър Александров и Тома Томов; журналистът Тотка Нинова и музикалният педагог Стефка Йовчева; секретарят на читалище "Цвят" Любомир Илиев и скулпторът Александър Пройнов-Апер; художниците Валери Никифоров и Цветан Тимотеев...

Снимка


"Аз ги наричам портретни рисунки. Не е задължително този портрет да е точен, с всички детайли на портретувания. Важен ми е онзи детайл, който носи идеята за конкретния човек. Тук са портретните рисунки на четирима наши приятели и колеги, които вече не са живи. Сред тях е моят баща- създателят на школата по изобразително изкуство "Жул Паскин" Кръстьо Кръстев", споделя Краси Кръстев.

Портретни рисунки- правени с пестелив, но точен щрих. Изработени с уважение, добронамереност и елегантно намигване към хората, станали обект на артистичния избор на Краси Кръстев.

Всички те- цялата колекция "Моите съграждани, част втора", още с подреждането си в изложба, вече са станали собственост на Държавен архив Видин.

СнимкаАвторът на творбите е прибавил към всеки шарж кратка справка за човека- обект на неговата четка.

Е, да, няколкото изречения, написани от приятел и колега, не са със стойността на подробна биография.

Но носят много ценния автентизъм на казаното от съвременник, който живее в същото време, бори се със сходни страхове и битовизми, върви след своите творчески търсения, спасява както може своите човешки ценности...

С поредното си дарение на Държавен архив Видин художникът Красимир Кръстев прави своята поредна стъпка в съзнателно избрания от него човешки, творчески и граждански модел на поведение- да е себе си, да е видинчанин, да е българин.


СнимкаАртистичната точка в днешното издание на предаването "Калейдоскоп" слагаме с песента на Силви Вартан "Марица". Съвсем не случайно.

Марица е реката на нейното българско детство. Реката на нейния баща. Реката, която не е география, а кръвна връзка за родената в България световноизвестна звезда.

Силви Вартан живее във Франция много над десет пъти по толкова години, колкото е живяла в България, но пази в духовните си територии своята България.  И тази любов тя възкресява в творчеството си.

Днес е понеделник след Великден. Христос Возкресе, приятели!



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Употребата на "веселите балони" може да причини сериозни увреждания

Райският газ, известен още като диазотен оксид, отдавна е познат като вещество с анестезиращи свойства. Въпреки това, в наши дни той често се употребява за развлечение, особено сред младежите. 19-годишната Ивелина от Стара Загора, водена от..

публикувано на 18.07.24 в 14:15

Решено: Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни

Учениците ще могат да отсъстват от училище до 15 дни в една учебна година с мотивирано писмено заявление от родител до класния ръководител. Това реши правителството на редовното заседание. Промяната влиза в сила от тази учебна година, бележките за..

публикувано на 13.03.24 в 16:51

Sunheart с нова песен „Никога повече“

Станислава Христова по-известна като Sunheart, представи новата си песен „Никога повече“. „Тази песен излезе от сърцето ми, от моя личен житейски път“, каза за Радио Стара Загора певицата. Слушателите са тези, които могат да направят..

публикувано на 14.11.23 в 16:15

Корите на бялата върба – как се събират, за какво се използват

Бялата върба е един от най-известните растителни видове с широка употреба в медицината. Всички части от бялата върба съдържат салицил, но концентрацията на това вещество е най-висока в кората. Кората на бялата върба се събира през месеците април,..

публикувано на 22.02.16 в 12:14

Конският кестен - ползи и правила за събиране

Конският кестен е едно от най-старите лечебни растения , които са познати на хората. Много е характерен за страните от Балканския полуостров, особено България. В останалите части на света е популярен като декоративно растение , а на места дори..

публикувано на 01.10.15 в 12:56

Култивиране на лайка като възможност за опазване на находища и доходност за земеделски стопани

Едва ли има човек, който през живота си да не е употребявал лайка . Дали като чай, съставка в лекарствени или козметични продукти, това лечебно растение е много ценно и разпространено. Билката е търсена продукция както на нашия, така..

публикувано на 17.08.15 в 14:49

Отглеждането на култивирана коприва- възможност за развитие на малкия бизнес и начин за опазване на природата

Копривата отдавна е известна на хората като лечебно растение и най-популярният вид е обикновената коприва, която отдавна се отглежда като култивирано растение. Култивирането на ценни видове е начин за опазване   на находищата в природата и в същото..

публикувано на 29.09.14 в 16:08

Възможностите за бизнес и нови работни места, които може да осигури отглеждането на култивирани шипки

Като лечебно растение шипката е известна още от древността. През 16 век шипката започва да се използава срещу скорбут, лечение на коремни болести, чернодробни и сърдечни проблеми. Шипката е включена в официалните списъци за лечебни растения в повечето..

публикувано на 25.09.14 в 11:23

Отглеждането на все повече площи бял трън край Казанлък - една добра бизнес алтернатива на розопроизводството.

Белият трън или магарешкият трън, както още е известен, се отглежда главно заради семената. Лечебните им свойства са познати отдавна с високото съдържание на  силимарин и силибин, вещества, които се използват за възстановяване и лечение на чернодробни..

публикувано на 24.09.14 в 17:01

Култивираната мента – най-доброто средство за опазване на диворастящите находища, възможност за бизнес и осигуряване на поминък на хората от различни части на страната.

Едно от най-отглежданите растения в света на площ от 2,8 млн. декара е ментата. Повишаването на изкупната цена през последните години прави отглеждането на културата рентабилно и дава основание да се прогнозира чувствително увеличение на..

публикувано на 24.09.14 в 16:11