Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Найденов: Смяната на директора не е причина за инцидента в Костенец

Ангел Найденов
Снимка: БГНЕС

Бившият министър на обраната Ангел Найденов очаква експертите да установят дали взривът във военния завод в Костенец се дължи на човешка грешка или неспазване на технологичния процес. По думите му, смяната на директора на завода не е причина за инцидента:

Предишният ръководител на завода в Костенец е освободен по простата причина, че е навършил пенсионна възраст. Новият директор достатъчно дълго време е работил в завод Костенец, минавайки през различни длъжности. Инженер-технолог, достатъчно добре запознат с всички технологични процеси и процедури в завода в Костенец. Става дума за взрив при унищожаването на остатъци, в резултат на утилизация на боеприпаси в едно предприятие, което е специализирано за този род дейност. Тези остатъци са трупани в продължение на почти 4 години, като не е било намерено решение за тяхното унищожаване. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Искра е причинила взрива във военния завод в Костенец

Между два производствени процеса по обезвреждане на боеприпаси е възникнала искра. Тя е попаднала върху чували с тетрил, намиращи се наблизо. В резултат на това е възникнал взрив. Това е причината за инцидента във военния завод ТЕРЕМ в Костенец, обясниха..

публикувано на 08.08.14 в 12:23

В. Радев: Предишното правителство смени директора на завода в Костенец, който е специалист по боеприпаси

Най-важно е да се разбере какво е станало в Костенец. Най-хубаво е, че няма жертви. Добрата новина е, че няма опасност за поделението, което се намира в центъра на долина. Няма възможност да се предава взрив и др. такива. Това каза за предаването..

публикувано на 08.08.14 в 10:45

Велизар Шаламанов: Няма опасност от радиация, химическа зараза и друг взрив в Костенец

Няма радиационно и химическо заразяване, няма излъчване на азот и каквито и да било индикации за друг риск от взрив , каза пред "Хоризонт" министърът на отбраната Велизар Шаламанов: Това, което се е случило не е свързано с видими към..

публикувано на 08.08.14 в 11:00

Тодор Воденов: Инцидентът в Костенец не е предизвикан от една грешка, а от няколко - на различни нива

Това е най-лекият инцидент във военен завод през последните години. Това означава, че при нас се работи малко по-професионално. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ председателят на националния синдикат „Отбрана“ към КТ..

публикувано на 08.08.14 в 11:06