Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Велизар Шаламанов: Няма опасност от радиация, химическа зараза и друг взрив в Костенец

Снимка: БГНЕС


Няма радиационно и химическо заразяване, няма излъчване на азот и каквито и да било индикации за друг риск от взрив, каза пред "Хоризонт" министърът на отбраната Велизар Шаламанов:
Това, което се е случило не е свързано с видими към момента на технологичния процес, но започва следствие под ръководството на прокуратурата.

В Костенец има само счупени стъкла на къщи. Всички щети ще бъдат оценени, а разходите - възстановени от завод ТЕРЕМ, обясни министърът.  Извършва се преглед на всички дружества, в които министърът на отбраната е отговорен за управление на държавната собственост, каза той. МО възллага договорите за утилизация чрез обществени поръчки при спазване на изискванията за безопасността.

Ако има открито и най-малко нарушение, аз ще бъда безкомпромисен в прилагане на мерки за постигане на възможно най-добрата сигурност и за работещите, и за гражданите,
категоричен беше Шаламанов.

Министърът каза още, че всички хора са изведени на безопасно разстояние от района на инцидента.

Като заместник-министър на отбраната в кабинета на Иван Костов Велизар Шаламанов отговаряше за воените заводи ТЕРЕМ.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Тодор Воденов: Инцидентът в Костенец не е предизвикан от една грешка, а от няколко - на различни нива

Това е най-лекият инцидент във военен завод през последните години. Това означава, че при нас се работи малко по-професионално. Това каза за предаването „Преди всички“ по „Хоризонт“ председателят на националния синдикат „Отбрана“ към КТ..

публикувано на 08.08.14 в 11:06

В. Радев: Предишното правителство смени директора на завода в Костенец, който е специалист по боеприпаси

Най-важно е да се разбере какво е станало в Костенец. Най-хубаво е, че няма жертви. Добрата новина е, че няма опасност за поделението, което се намира в центъра на долина. Няма възможност да се предава взрив и др. такива. Това каза за предаването..

публикувано на 08.08.14 в 10:45
Завод

Взрив избухна във военния завод в Костенец, 10 души са пострадали

Десет души са ранени при взрив във военния завод "ТЕРЕМ - Цар Самуил" в град Костенец. Няма опасност за живота им. По информация на "Хоризонт", инцидентът е станал по време на контролирано обезвреждане на боеприпаси. Заводът в Костенец е държавна..

обновено на 08.08.14 в 10:30