Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Върховният съд на Кипър отмени четири закона за продажбата на ипотекирано имущество на банкови длъжници

Кипър банкомат Лаики банк
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният съд на Кипър постанови днес, че четири закона относно разпродажбата на ипотекирано имущество на банкови длъжници, одобрени от парламента на страната, противоречат на конституцията. Това решение отваря пътя към отпускането от тройката международни кредитори на следващия транш от 436 млн. евро за Кипър.

Решението на Върховния съд днес се очакваше с голям интерес, тъй като от него зависи по-нататъшното продължаване на антикризисната програма на Кипър и финансирането й от тройката международни кредитори.

Според върховните съдии приетите разпоредби в разглежданите нормативни актове съдържат незаконна намеса в конституционни права.

Четирите закона бяха отнесени за разглеждане от висшата съдебна инстанция на страната от президента Никос Анастасиадис. Те са част от пакета от общо 14 закона, регламентиращи нов ред и процедури за разпореждане с ипотекирано имущество за погасяване на необслужвани кредити, които парламентът на Кипър гласува в началото на септември. Оспорваните промени бяха внесени от опозиционни партии.

Съгласно споразумението за отпускането на спасителната международна помощ от 10 млрд. евро Кипър трябва да въведе ефективно законодателство за уреждане на тази материя. Според тройката обаче одобрените нормативни актове изменят значително самата философия за решаване на проблема с необслужваните кредити. В резултат на тази оценка бе блокирано изплащането на следващия транш от 436 млн. евро от спасителния заем за Кипър през септември до промяна в законодателството.

Днешното решение дава възможност за безпроблемно продължаване на възстановителната програма за подкрепа на икономиката на Кипър, заяви заместник-говорителят на правителството Виктор Пападопулос. Очаква се в дневния ред на срещата на Еврогрупата на 6 ноември да бъде вкючена нова оценка на кипърската икономическа програма.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Резултатите на кипърските банки в стрес тестовете потвърждават стабилизирането на финансовата система

Завършването на стрес тестовете бележи ново начало за банковата система на Кипър, след което можем да гледаме към бъдещето с оптимизъм, заяви управителят на Централната банка на Кипър Христала Георгаджи . Според нея резултатите са много положителни за..

публикувано на 27.10.14 в 12:26

Програмата на ЕЦБ за покупки на обезпечени с активи книжа може да включва и високорискови книжа на Гърция и Кипър

Според информация на "Файнешъл Таймс" върху президентът на ЕЦБ Марио Драги се оказва натиск да включи в програмата на Централната банка за покупки на гарантирани с активи ценни книжа (т.нар. ABS книжа) и високорискови финансови инструменти на..

публикувано на 01.10.14 в 13:08