Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нормализира се обстановката в бедстващата Смолянска област

Снимка: Радостина Чернокова

Постепенно се нормализира обстановката в бедстващата Смолянска област. Валежите спряха и излезлите от коритата реки спаднаха с близо метър. През цялата нощ ще дежурят екипи на критичните точки в регинота.

Изключително добра организация в борбата с бедствието беше създадена още сутринта и имаше пълно взаимодействие между всички инстиуции. Хора имаше на всяко критично място. На помощ се притокеха и доброволци, сред които и туристи от курорта Пампорово. Най-опасната точка беше в района на квартал Устово където се влилавт Черна и Бяла река. Наводнени бяха мазета и гаражи.

В Смолян пристигна и вицепремиерът и министър по европейските фондове и икономическата политика Томислав Дончев, които направи оглед на най-засегнатите от пороя участъци.

Оттук нататък, това което наричаме бедствие, ще е по-скоро обичайна характеристика на климата. На нас ни предстои да осмислим целия начин, по който се гради инфраструктура. Обем на дъждоприемните съоръжения, дебити, които могат да поемат. Промените в климата не са теоретична тема. Те по-скоро са факт. Така, че всички норми, по които градим и пътища, и отводнителни съоръжения, и мостове, и всякакъв друг вид инфраструктура, трябва да бъдат преосмислени, за да бъдем по-готови за всички подобни стихии. От гледна точка на организация, от гледна точка на взаимодействие между институциите. Всички бедствия през последните години, ни научиха да работим по-добре. Трябва да се научим да строим по-добре.

Армията помогна на всички критични точки в страна, каза министърът на отбраната Николай Ненчев. Само военнослужещите от 101-ви Алпийски батальон, които участваха в изграждането на диги покрай реката, бяха около 40. 

В страната на много места, където има необходимост. И тук, разбира се. Сега разговарях и с областния упревител, и с кмета. Хората са изключително доволни и няма основание за безпокойство. Ако има нужда, имаме готовност да увеличим бройката на хората, включително да участваме с различна техника, ако това е необходимо. Сега е моментът, да кажете някоя добра дума за армията. Говорих с областния на Варна, и с областния на Бургас. Разбирам, че в Шумен не е добре положението, в Добрич също. Така, че имаме готовност във всеки един момент, във всеки конкретен район да реагираме в рамките на няколко часа. На място сме, съпричастни сме, оказваме помощ във всяко отношение.

На място беше и директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението Николай Николов.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Бедствено положение в общините Дългопол, Аксаково, Аврен и в 4 села на община Провадия

Проливните дъждове предизвикаха бедствено положение в общините Дългопол, Аксаково, Аврен и в четири села на община Провадия, област Варна. Няма бедстващи хора. В повечето от общините и селата са залети ниските части. Наводнени са къщи и дворове. Хората..

публикувано на 01.02.15 в 17:52

Изпускат язовири по поречието на Арда заради прииждащите води

Започна контролирано изпускане на язовир Кърджали, за да се освободи обем за прииждащите води на река Арда. Отворен е един от изпускателните тунели, през който в коритото на реката се изливат около 500 кубически метра вода в секунда. Изпускането ще продължи..

обновено на 01.02.15 в 18:08