Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложбата е посветена на 115 години от рождението на нашия именит земляк

Българският пейзаж, създаден от Иван Христов

Иван Христов: "Картината, песента, книгата- са същността на моя живот"

10
Снимка: Ваня Минева


"Българският пейзаж, създаден от Иван Христов (1900-1987)", така е наречена експозицията, която е подредена в голямата зала на видинската художествена галерия "Никола Петров". Откриването на изложбата е в сряда (4 февруари 2015 година), от 11:30 часа.

Видинската галерия притежава 15 творби на един от най-изтъкнатите майстори на българския пейзаж. Негови творби се пазят във фондовете на Националната художествена галерия, Софийската и почти всички регионални галерии у нас. Платна на Иван Христов има в множество частни колекции и колекционери както в България, така и по света.


"Картината, песента, книгата- са същността на моя живот", казва Иван Христов.

Богдан Александров"Изложбата посвещаваме на 115 години от рождението на нашия именит земляк, световноизвестен пейзажист. С Видин са свързани неговите първи стъпки. Връща се и рисува Видин и в зрелите си години. Посетителите на изложбата ще видят в картините му чара на стария Видин, природните красоти на Белоградчик, но и любими негови кътчета от цяла България. Тъй като авторът твори почти в цялата страна. В изложбата са представени както творби от ранното му творчество, така и платна от различни периоди от живота му. Опитали сме се да направим едно цялостно изследване на Иван Христов. Топлината в картините му е следствие и от използването на една техника, наречена цветна имприматура- полагането в началото на работата по картината на един равен тон, с който покрива платното, и от който после маестрото "вади" цветовете. Това е една техника, която са използвали старите майстори. Иван Христов я е познавал и е един от малцината, които най-умело са я интерпретирали. Той е един от класиците на пейзажа", каза за автора Богдан Александров, уредник във видинската галерия "Никола Петров".

Изложба на Иван Христов, ВидинА ето как видинската художествена галерия "Никола Петров" представя автора: Иван Христов е роден на 19.01.1900 година във Видин. През 1919 година учи във Втора мъжка гимназия в София. Завършва "Живопис" при проф. Никола Ганушев в Художествената Академия в София. От 1927 до 1932 година учителства в Трявна и Пловдив. През 1942 година работи в Държавната художествена галерия в Пловдив, след което се установява като художник на свободна практика в София.

Отдаден е почти изключително на пейзажната живопис. Още в началото на творческия си път се оформя своеобразния му  живописен почерк, който с малко вариации остава характерен за  цялото му творчество. Контрастните съпоставяния на дълбоки тонове, стигащи до черното, с ярки светли багри, както и нервните, поривисти движения на четката стоят в основата на живописно-техническия похват на художника.

Изложба на Иван Христов, ВидинТези вечни изяви на световната култура се е случвало да се осъществяват едновременно и плодоносно в таланта на един творец, стопляни от един избухващ огън, от един благороден стремеж към красотата- нравствена предпоставка в изграждането на общочовешките, обществените идеали. Случвало се е от тези изяви да се е развивала онази, която е залегнала дълбоко в индивидуалното духовно начало, и се е явила като предразположение на твореца.

Иван Христов показва завиден дар да превръща обикновените  наблюдения над природата в емоционално изкуство. Той е един от малкото български художници, който без колебание през цялата си творческа дейност възвеличава пейзажното изкуство- изключително българския пейзаж, нашия град, нашата къща, нашата улица, нашата природа. Иван Христов ги одухотвори- и те заживяха в представите на зрителя като природа, като град, като къща. Те принадлежаха само на неговите платна и на българското изкуство. Чрез неговото изкуство ние заобичахме романтиката на Трявна- онзи град, който приобщи Иван Христов като свой син, изпитахме интимността на Копривщица. Христов ни поразява с монументалния вид на Търново и Пловдив, възвеличени неподражаемо от неговата четка, със своеобразната приказност на  Белоградчик, Мелник, Балчик, Видин, Родопите, Созопол, със строгостта на възрожденската архитектура на притаените сред планините манастири- Рилски, Бачковски, Преображенски.

От 1924 до 1974 година Иван Христов има 50 самостоятелни изложби. Излага в Рим, Генуа, Варшава, Букурещ, Берлин.

Иван Христов е награден с орден "Кирил и Методий" I степен. Със златен медал на Международната изложба в Париж през 1938 година. Носител е на званието "Народен художник". Умира на 27.03.1987 година в София.

Силата на неговата живопис се крие в безпределната сила на любовта му към българския пейзаж, любов изявила се в онзи сложен път, който той измина в стремежа си да разкрие прелестите на нашата, българска природа, на нашия старинен град, одухотворен от своята история, архитектура и колорит. (Изготвил: Красимир Кръстев)



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Употребата на "веселите балони" може да причини сериозни увреждания

Райският газ, известен още като диазотен оксид, отдавна е познат като вещество с анестезиращи свойства. Въпреки това, в наши дни той често се употребява за развлечение, особено сред младежите. 19-годишната Ивелина от Стара Загора, водена от..

публикувано на 18.07.24 в 14:15

Решено: Учениците ще могат да отсъстват до 15 дни

Учениците ще могат да отсъстват от училище до 15 дни в една учебна година с мотивирано писмено заявление от родител до класния ръководител. Това реши правителството на редовното заседание. Промяната влиза в сила от тази учебна година, бележките за..

публикувано на 13.03.24 в 16:51

Sunheart с нова песен „Никога повече“

Станислава Христова по-известна като Sunheart, представи новата си песен „Никога повече“. „Тази песен излезе от сърцето ми, от моя личен житейски път“, каза за Радио Стара Загора певицата. Слушателите са тези, които могат да направят..

публикувано на 14.11.23 в 16:15

Корите на бялата върба – как се събират, за какво се използват

Бялата върба е един от най-известните растителни видове с широка употреба в медицината. Всички части от бялата върба съдържат салицил, но концентрацията на това вещество е най-висока в кората. Кората на бялата върба се събира през месеците април,..

публикувано на 22.02.16 в 12:14

Конският кестен - ползи и правила за събиране

Конският кестен е едно от най-старите лечебни растения , които са познати на хората. Много е характерен за страните от Балканския полуостров, особено България. В останалите части на света е популярен като декоративно растение , а на места дори..

публикувано на 01.10.15 в 12:56

Култивиране на лайка като възможност за опазване на находища и доходност за земеделски стопани

Едва ли има човек, който през живота си да не е употребявал лайка . Дали като чай, съставка в лекарствени или козметични продукти, това лечебно растение е много ценно и разпространено. Билката е търсена продукция както на нашия, така..

публикувано на 17.08.15 в 14:49

Отглеждането на култивирана коприва- възможност за развитие на малкия бизнес и начин за опазване на природата

Копривата отдавна е известна на хората като лечебно растение и най-популярният вид е обикновената коприва, която отдавна се отглежда като култивирано растение. Култивирането на ценни видове е начин за опазване   на находищата в природата и в същото..

публикувано на 29.09.14 в 16:08

Възможностите за бизнес и нови работни места, които може да осигури отглеждането на култивирани шипки

Като лечебно растение шипката е известна още от древността. През 16 век шипката започва да се използава срещу скорбут, лечение на коремни болести, чернодробни и сърдечни проблеми. Шипката е включена в официалните списъци за лечебни растения в повечето..

публикувано на 25.09.14 в 11:23

Отглеждането на все повече площи бял трън край Казанлък - една добра бизнес алтернатива на розопроизводството.

Белият трън или магарешкият трън, както още е известен, се отглежда главно заради семената. Лечебните им свойства са познати отдавна с високото съдържание на  силимарин и силибин, вещества, които се използват за възстановяване и лечение на чернодробни..

публикувано на 24.09.14 в 17:01

Култивираната мента – най-доброто средство за опазване на диворастящите находища, възможност за бизнес и осигуряване на поминък на хората от различни части на страната.

Едно от най-отглежданите растения в света на площ от 2,8 млн. декара е ментата. Повишаването на изкупната цена през последните години прави отглеждането на културата рентабилно и дава основание да се прогнозира чувствително увеличение на..

публикувано на 24.09.14 в 16:11