Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Борисов: Пак ще изпреварим румънците в борбата с корупцията

Откриването на онкологичен център във Варна
Снимка: БГНЕС

Във Варна министър-председателят Бойко Борисов обеща бързи и сериозни промени в съдебната система. По повод коментарите, че Румъния ни изпреварва в борбата с корупцията, премиерът заяви, че България скоро ще изпревари северната ни съседка.

Преди година и половина като бях премиер Румъния имаше на всеки шест месеца доклад, за България беше мониторинговият доклад за година и половина и всички сравняваха Румъния с България. В смисъл, те ни догонваха, ние искахме, ако може за Шенген да се измъкнем от Румъния. Какво се случи за година и половина - да ни дават румънците, с цялото ми уважение към тях, за пример. Четири години те бяха зад нас. Така че след три-четири месеца отново ще са зад нас.

Бойко Борисов каза още, че правителството работи в чудесен синхрон, няма да има ремонт на кабинета и до Великден министърът на правосъдието Христо Иванов ще внесе законопроекта за изменение на Закона за съдебната власт:

Министерският съвет с Христо Иванов, аз и още няколко колеги в последните няколко дена сме работили след работно време при мене законопроекта. Близо 40 души е цялата група, която работи по тези предложения. До Великден, действително исках да е по-бързичко, и тогава може би нямаше това да се случи, нали, да бързат да вкарват законопроекти, но до седмица някъде тези работни групи ще предложат законопроект, който Христо Иванов, министър на правосъдието, ще вкара в Министерския съвет.

Борисов и министрите Лиляна Павлова и Петър Москов откриха във Варна новия Онкологичен и лъчетерапевтичен център "Света Марина". Премиерът посочи, че правителството е отпуснало за първите месеци на годината 30 милиона лева за морската столица.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Румяна Бъчварова

Правителството подкрепя предложенията за реформи на правосъдния министър

Правителството подкрепя предложенията на правосъдния министър Христо Иванов за съдебната реформа. По-рано и депутати от ГЕРБ внесоха свой вариант на промени в същия закон. Вицепремиерът Румяна Бъчварова обясни процедурата: Правителството подкрепя..

публикувано на 03.04.15 в 14:09

Цветан Цветанов: С нашите промени в Закона за съдебната власт не бламираме кабинета

Внесените от депутатите на ГЕРБ промени в Закона за съдебната власт не са бламиране на правителството. Това увери председателят на парламентарната група Цветан Цветанов . Според председателя на правната комисия в Народното събрание Данаил Кирилов е редно..

публикувано на 03.04.15 в 11:16

Христо Иванов: Законопроектът на ГЕРБ за съдебната реформа не е атака срещу мен

Министърът на правосъдието Христо Иванов не смята, че законопроектът на ГЕРБ за съдебната реформа е лична атака срещу него. Пред БНТ той коментира, че става въпрос за партийно съревнование, провокирано от желанието на всички парламентарни групи да..

публикувано на 03.04.15 в 09:22

ГЕРБ бламира министъра на правосъдието

16 народни представители от мандатоносителя ГЕРБ, начело с председателя на парламентарната група Цветан Цветанов, внесоха изненадващо този следобед проект на изменение на Закона за съдебната власт (ЗСВ), съобщава БГНЕС. Документът е подписан и от..

публикувано на 02.04.15 в 17:35

Парична награда при сигнал за корупция, ако информацията доведе до присъда

Гражданите, подали сигнали за корупция, ще получават парични награди, ако тяхната информация доведе до осъдителни присъди. Това предвижда Стратегията за създаване на нов антикорупционен орган. Той ще обединява основните звена за борба с корупцията в..

публикувано на 03.04.15 в 11:48