Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Обучението по финанси ще започва още от прогимназиалните класове

Обучението по финанси ще влезе в учебниците на прогимназиалните класове, съобщи заместник-министърът на образованието проф. Николай Денков. Според проучване на Световната банка над 60 на сто от българите са финансово неграмотни.

65% от българите не знаят как да си отворят сметка в банката. Почти толкова са и тези, които не знаят как да направят застраховка, а 30 на сто заради неграмотност не ползват никакви финансови услуги, посочи бившият вицепремиер Даниела Бобева.

Най-популярните и най-използваните финансови услуги са първо – дебитна карта, и второ застраховка "Гражданска отговорност", защото са задължителни в много аспекти, каза Бобева.

Това налага обучението по финанси да залегне в новите образователни програми още от 6-и или 7-и клас, посочи заместник-министърът на образованието професор Николай Денков.

Изключително важно е сега при подготовка на програмите да ги направим интересни, с практически задачи, с творчески задачи, така че всяко от децата да не му доскучее до смърт, а да разбере, че това е нещо важно, обясни Денков.

В процеса трябва да бъдат приобщени и родителите, призова професор Анна Недялкова от Варненския свободен университет.

Ако днес нашето отсъствие от вкъщи или недостатъчно внимание към детето, го компенсираме с най-скъпо желаната от него играчка, не сме ли тръгнали в погрешната посока, попита Недялкова.

Според паралелно проучване 87% от младите българи подкрепят въвеждането на финансовото образование в училище.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Ученици и учители от Сливен участваха в дискусия под мотото "Да знаем за войната, да пазим мира”

Дискусия под наслов "Да знаем за войната, да пазим мира” се проведе в Сливен. В нея участваха ученици и преподаватели по история. На форума ученици от 9-и до 12-и клас от цялата Сливенска област, представиха 47 проекта, есета, реферати и доклади, по..

публикувано на 09.05.15 в 16:25

Ученици от Разград събират чрез интернет свои съученици, които живеят извън България

Ученици от Разград събират чрез интернет свои съученици, които живеят извън България. Клубът „Всички пътища водят към дома" на децата от 4 Б клас на разградското основно училище „Васил Левски” е сред проектите, класирани в националната фаза на Олимпиадата..

публикувано на 09.05.15 в 08:50
Мартин Веселинов, Владимир Янакиев и инж. Даниела Цветкова

Ученици от Видин участват в националната олимпиада по информационни технологии

Ученици от видинската математическа гимназия участват в 13-та Национална олимпиада по информационни технологии. Владимир Янакиев от ІХ "в" и Мартин Веселинов от ХІ "в" клас представят Видин в категория "Мултимедийни приложения" с уеб-сайта си..

публикувано на 09.05.15 в 08:00