Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Плевнелиев: Сигурен съм, че Захариева ще продължи съдебната реформа

| обновено на 17.12.15 в 12:36
Снимка: БГНЕС
Според президента Росен Плевнелиев номинацията на Екатерина Захариева за министър на правосъдието на България е ясен знак за продължаване на реформата в българското правосъдие.

Чрез диалог, национално отговорен подход, институционално сътрудничества на всички - от президента през Министерския съвет до парламента и съдебната власт, само по този начин може да се гарантира продължаването на реформата в сектор правосъдие
, каза в Смолян президентът:

Да, свидетели сме на конституционни промени. Те са стъпка в правилната посока, но не са достатъчни. Предстои въвеждането на Закона за съдебната власт и на процесуалните закони, които са не по-малко, да не кажа по-важни, за съдебната реформа в България. Сигурен съм, че с качествата, които госпожа Захариева притежава и ако получи подкрепата на българския парламент, реформата в българското правосъдие ще продължи на висока скорост. Съгласен съм с нейната оценка, че това е реформата на реформите в България. Ако не придвижим напред реформата в българското правосъдие няма да има работни места, няма да има нови инвестиции, няма как да се развиваме и да забогатеем. Правната несигурност е предпоставка за бедност.

Плевнелиев допълни, че е съгласен и с друга оценка на Екатерина Захариева - че трябват последователни усилия:

Има стратегия, която беше подкрепена в Народното събрание. Сега има и конституционни промени, които са факт. Продължаваме последователно напред със Закона за съдебната власт, с процесуалните закони. Ако трябва и с нови промени в Конституцията на по-късен етап.

Държавният глава допълни, че трябва да си даваме сметка, че съдебната реформа има много силно международно отношение:

България не е сама в своите усилия да реформира българското правосъдие. Заедно с Европейската комисия, с Венецианската комисия, заедно с държавите наши партньори ще постигнем това правосъдие което искаме. Госпожа Захариева има висока международна репутация, тя може да помогне за това. Днес българския народ е жаден за справедливост. 94 процента от българските граждани очакват справедливост, те не се доверяват на системата на правораздаване.







Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Екатерина Захариева

ГЕРБ и АБВ подкрепиха Екатерина Захариева за министър на правосъдието

Предложената от премиера за правосъден министър Екатерина Захариева проведе консултации с парламентарно представените партии, за да представи концепцията си за управление на ведомството. Тя посочи, че е радетел за явното гласуване във Висшия съдебен съвет...

обновено на 17.12.15 в 17:36
Румяна Бъчварова

Бъчварова: Ще има анекс за съдебната реформа в коалиционното споразумение

Подготвя се анекс към коалиционното споразумение на управляващото мнозинство, който да определя как ще продължи съдебната реформа, потвърди вицепремиерът и вътрешен министър Румяна Бъчварова:   Говорихме с госпожа Кунева и останалите лидери - господин..

обновено на 17.12.15 в 17:37