Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иларион Иларионов: Повечето предложения за промени в Изборния кодекс са вредни

Снимка: БГНЕС

Задължителното гласуване няма да има очаквания ефект, а електронното гласуване е твърде рисковано, защото при него липсват доказателства какво си направил с гласа си. Този коментар направи в предаването "12+3" бившият член на ЦИК Иларион Иларионов по повод разглежданите от парламента 14 проекта за промяна в изборните правила и определи повечето от предложенията като вредни и преливане от пусто в празно.

Иларионов оцени като позитивно единствено предложението за активна регистрация, която, по думите му, би икономисала средства. Преференцията върши добра работа. Това е начинът да покажеш отношение кого в листата харесваш и кого не, заяви още Иларион Иларионов и обясни, че това, което се говори за мажоритарния вот, са глупости.

Основният проблем от последните избори с блокираните чакащи членове на секционни комисии в "Арена Армеец" е чисто организационен и не зависи от закона, подчерта бившият член на ЦИК.

Като най-съществен проблем в изборния процес Иларионов открои разместването на мандати от един избирателен район в друг и добави, че причината лесно може да се отстрани. Според него определяне на квотите-мандати по райони демотивира хората да гласуват и премахването им може да е стимул за избирателната активност, защото сега гласуването няма значение за броя на депутатите от съответния избирателен район.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Депутатите обсъждат промени в Изборния кодекс

С първо четене на промени в Изборния кодекс започна работата на парламента. Депутатите обсъждат 14 проекта, внесени от всички парламентарни групи. ГЕРБ предлагат скъсяване на предизборната кампания от 30 на 21 дни, затворниците с по-леки присъди да..

обновено на 10.03.16 в 13:09