Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зорница Русинова: На пострадалите в Хитрино е осигурена финансова помощ и подслон за тази вечер

Определена е еднократна социална помощ от 325 лева

| обновено на 10.12.16 в 15:14
Снимка: Радио ШУМЕН

За БНР социалният министър в оставка Зорница Русинова обяви, че описването на щетите от експлозията в Хитрино ще започне още този следобед. На пострадалите ще бъде осигурена еднократна финансова помощ и подслон за тази вечер:
Наистина, трагедията е огромна. Съболезнования за всички семейства, които са пострадали и са загубили близките си. Още от сутринта екип от 15 социални работници е на място и работи с хората. Създали сме организация още в днешния следобед в кризисния център да започнем да подпомагаме с еднократна помощ всички, които са пострадали. Това е еднократната социална помощ от 325 лева, която в първоначалния етап можем да направим за хората. С всички семейства, които нямат подслон за тази вечер, работят социални работници, така че да им осигурим възможност, за да не останат довечера на улицата, както и с децата, които са също доста уязвими при такава ситуация. Създадена е вече организация за междуведомствена работна група към Общината, заедно с всички институции ще започне оценка на щетите, за да се пристъпи към съответно по-пълно подпомагане на пострадалите семейства. За хората, които са изгубили домовете си сме стартирали с кмета цялостна организация, която ще започне оценка на щетите и подпомагане на семействата, за да възстановят жилищата си, както и цялата наша система на социална закрила да се погрижи така, че хората, претърпели тази ужасна трагедия, да бъдат максимално осигурени.
Нека да приключат всички следствени действия. Ще разчитаме много на помощта на доброволци да подпомогнат хората и гражданите при разчистване на терените и на щетите. В този момент, мисля че е най-важна съпричасността на цялото общество, без да изпадаме в паника, да бъдем максимално полезни на всеки един човек, който е пострадал. Съвместно с Червения кръст ще направим организация. Разбира се, всеки, който има желание да дари домакински препарати и съответно храна, през Общината ще направим организация как да стигнат до хората, които имат нужда от това.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Свързани новини

Бойко Борисов: Държавата ще помогне на пострадалите от Хитрино

Държавата ще помогне на пострадалите хора от село Хитрино , заяви премиерът Бойко Борисов , който посети зоната на инцидента: 10 пожарникари имаме тук, над 20 пожарни. Сега разгръщаме щаб. 40 души са настанени вече по близки. Кметът на Шумен е тук. Има..

обновено на 10.12.16 в 17:16
Петър Москов

Петър Москов: Към момента системата е осигурила нужното количество кръв за пострадалите в Хитрино

Министърът на здравеопазването Петър Москов огласи  на специален брифинг  информация за пострадалите от експлозията на гара Хитрино . Според изнесената от него информация п етима са загиналите, а 29 пострадалите при тежкият иницидент: До този..

обновено на 10.12.16 в 15:27
Ивайло Московски

Ивайло Московски: Все още няма информация за причините за инцидента на гарата в Хитрино

Все още няма информация за причините за инцидента на жп гарата в Хитрино , каза в интервю за "Хоризонт" министърът на транспорта Ивайло Московски. Очевидци съобщават за искри при влизане на композицията в гарата, каза министър Московски:..

публикувано на 10.12.16 в 13:25

Президентът призовава отговорните институции да вземат всички мерки за ограничаване на последиците от експлозията в Хитрино

Президентът Росен Плевнелиев следи ситуацията в района край гара Хитрино , след като най-малко петипма души загинаха, а десетки други бяха ранени при дерайлирането и експлозията на цистерни от влакова композиция с опасен товар. Това съобщиха от..

публикувано на 10.12.16 в 11:07