Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Правосъдният министър връчи в Стара Загора сертификати на магистрати, социални работници и полицейски служители, обучени за работа с деца

Цецка Цачева: Няма информация за кого е предназначено откритото оръжие във Врачанския затвор

Откритият пистолет на части във Врачанския затвор е нещо обезпокоително и категорично недопустимо. Това говори за неизпълнение на служебните задължение от длъжностните лица. Това заяви в Стара Загора министъра на правосъдието Цецка Цачева. Тя добави, че е назначена проверка по случая, водена лично от директора на  дирекция „Изпълнение на наказанията“ главен комисар Васил Миладинов.

Тепърва експертиза ще установи дали намерените части представляват годно за стрелба оръжие, коментира в Стара Загора правосъдният министър Цецка  Цачева. Тя отрече оръжието да е намерено в килия или в отделението с извършители на тежки престъпления. Няма информация и за кого е било предназначено оръжието. Коментира и предложението на главния прокурор за криминализиране на производството на нелегални цигари. Като по думите й вероятно ще бъде създадена работна група в Министерство на правосъдието за изменение на наказателния кодекс. „Тя ще бъде с широко участие на съдии, прокурори, неправителствени организации, адвокатура и други. Това е нелека задача тя трябва внимателно да се обсъди още повече, че в момента един от приоритетите в актуализираната стратегия в съдебната система е именно реформа в наказателната политика. Проект анализира необходимостта от изцяло нов наказателен кодекс“, заяви Цачева.

Тя определи като фалшиви новини съобщенията, че се готви за дипломатическа кариера или за такава като конституционен съдия.

В Стара Загора Цецка Цачева връчи сертификати на 19 магистрати, полицейски служители и социални работници, които са обучени за работа с деца на тема  „Права на децата, специализация по младежко правосъдие за професионалисти в България: Обучение за специалисти, провеждащи изслушвания на деца".

Това е последното обучение, организирано от Министерството на правосъдието съвместно с Международния институт за правата на детето в Швейцария по проект „Укрепване на правния и институционалния капацитет на съдебната система в сферата на правосъдието за деца“, финансиран от Българо-швейцарската програма за сътрудничество. В рамките на 5 дни в Стара Загора 19 магистрати, социални работници и полицейски служители от Добрич, Разград, Смолян, Хасково, Ловеч, Търговище, Силистра и Кърджали бяха обучавани по отношение правото на детето да бъде изслушвано и техники за изслушване на непълнолетни.

На 25 септември /вторник/ от 9.00 ч. в х-л „Балкан“ в София министър Цачева и посланикът на Швейцария у нас Н. Пр.Мюриел Берсе Коен ще вземат участие в заключителната конференция по проекта.

По време на форума ще се конкретизират извършените дейности  по привеждане на правната рамка на системата за правосъдие за деца у нас в съответствие с европейските и международни стандарти и подобрявана на квалификацията на магистрати и експерти, ангажирани в работа с малолетни и непълнолетни, както постигнатите резултати по сформиране на пилотни съдебни състави за работа с деца и изграждането на „сини стаи“ в страната.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Катастрофа причини голямо задръстване на АМ "Тракия"

Поредно километрично задръстване се е образувало на автомагистрала "Тракия", съобщават граждани в социалните мрежи. Тапата се е образувала около района на Карнобат, в посока София. „Катастрофа на АМ Тракия, посока София, преди Карнобат на 336км...

публикувано на 04.08.24 в 13:31

Млад мъж, задържан за трфик на хора, загина при опит за бягство от РУ Димитровград

В Димитровград задържан за трафик на хора 32-годишен мъж е скочил от 3 етаж на РПУ и е починал. Инцидентът е станал малко след 05.00 часа, когато задържаният, от град Стамболийски е скочил от прозореца на ареста, който се намира на последния етаж...

публикувано на 04.08.24 в 13:20

Съдът в Стара Загора освободи шестимата души, обвинени за притежание и търговия на културно-исторически ценности

Състав на Окръжния съд в Стара Загора не остави под стража нито един от шестимата души, обвинени за притежание и търговия на културно-исторически ценности, които бяха задържани при акция на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП)...

публикувано на 04.08.24 в 10:21

Митрополит Киприан отслужи Божествена света литургия в Потопената църква

Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан възглави Божествената св. Литургия в Потопената църква „Св. Иван Рилски“ край яз. „Жребчево“.  Тя е съградена през 1891 година в село Запалня, което се заличава с указ през 1965..

публикувано на 03.08.24 в 18:25

България отива на нови избори

България отива на поредни предсрочни избори. След продължила близо 3 часа среща в парламента между представители на ИТН и ГЕРБ - СДС, стана ясно, че няма да бъде дадена подкрепа за кабинет с третия мандат. Последната среща за реализацията на третия..

публикувано на 03.08.24 в 16:35

Затруднено е движението край Николаево заради катастрофа, има загинал

Мъж на 49 години загина при катастрофа на Подбалканския път в близост до Николаево. Сигналът за инцидента е подаден в 11:45 часа. По първоначална информация сблъсъкът е челен  между товарен автомобил "Мерцедес" , управляван от 33-годишен мъж и лек..

публикувано на 03.08.24 в 13:00

В Ямбол отново набират доброволци за овладяване на пожари и бедствия

Общината в  Ямбол поднови кампанията за набиране на доброволци, които при необходимост ще се включват в овладяване на пожари и бедствени ситуации на територията на града. Срокът за подаване на документи е до началото на октомври. Доброволното..

публикувано на 03.08.24 в 10:54

Катастрофа с ранени край Стара Загора

Трима души пострадаха при катастрофа между два автомобила на пътя между старозагорските села Ястребово и Бъдеще, съобщават от пресцентъра на полицията. Сигналът е получен в 17 часа. Ранени са водачът на единия автомобил и спътниците му - жена и дете,..

публикувано на 02.08.24 в 18:00

Въвеждат временна организация на движението в Стара Загора

За периода  от 05.08.2024г. до 01.09.2024г.   в Стара Загора ще бъде спряно движението на личен, договориран  и обществен транспорт и на МПС , извършващи транспорт за собствена сметка, по бул. „Цар Симеон Велики“ в отсечката от бул. „Свети Патриарх..

публикувано на 02.08.24 в 17:37

Локализиран е пожарът край Ракитница, пътят е отворен за движение

Пожарът край Старозагорското село Ракитница е локализиран, няма опасност за населените места. Това съобщи за Радио Стара Загора старши инспектор Михаил Михов от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Стара Загора.  Сигналът..

публикувано на 02.08.24 в 17:01