Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Връчват годишните награди „Добрият самарянин“ тази вечер

Тази вечер от 19.00 часа  в Държавната опера  Стара Загора ще се  проведе церемонията „Добротворството изгражда общности“. На нея ще бъдат връчени Годишните награди „Добрият самарянин“. Събитието се провежда за осма поредна година от Сдружение „Самаряни“.  Съвет от 14 партньорски организации връчва на победителя статуетката  на Добрия самарянин, изработена от скулптура Иван Костов, за добротворство в името на някого или на група от хора, нуждаещи се от помощ. Шест са постъпилите до крайната дата 4 ноември предложения за голямата награда „Добрият Самарянин“. А общността връчва своя награда след гласуване в интернет.

Първите номинирани са Кирил Марков, Станко Димов, Христо Марков, Милка Колдамова, Любомира Райкова, Петко Петков, Венко Добрев и 492-мата доброволци от Фейсбук групата “Да намерим Милка!”. Те се организират в социалната мрежа и пет денонощия проверяват всеки сигнал и обхождат всяко място, докато не откриват жива изчезнала жена, страдаща от болестта на Алцхаймер.
Юсни Ибрям, който помага на възрастна жена от село Кравино, община Опан, като за броени  възстановява с бригада от работници безвъзмездно срутената й от бурята къща.
Янко Янков подкрепя лечението на млада жена чрез дарение на лични средства и осигуряване на обекти, в които се разполагат дарителски кутии, помага на възрастен мъж за възстановяване на щети от тежък инцидент с газова бутилка, спасява бездомен мъж от премръзване и съдейства за настаняването му в защитена среда.
Петко Димов без да се поколебае или замисли, че не може да плува добре, се хвърля във водите на езеро “Загорка” и спасява давещо се 4-годишно дете, паднало във водата след като изгубило управлението над своя велосипед.
Д-р Крумова се бори в продължение на години да стабилизира състоянието на 9-годишно дете, което се нуждае от бъбречна трансплантация, оказва подкрепа на семейството му за преодоляване на бюрократични пречки и увлича хора, благодарение на които кампанията за спасение на детския живот е успешна.
Д-р Димитричка Динева, Мано Манев, Мария Радева, Радка Колева, Радни Раднев, Златка Скоколиева, Данка Дончева, Катя Пенчева, Стефан Стефанов и Пенка Ялъмова - техният вдъхновител и председател на Сдружение „Диабет”. Членовете на дружеството и десетки доброволци - пациенти с диабет и техни близки безвъзмездно и безрезервно подкрепят други хора с това заболяване. Извършват скрининги за ранно диагностициране, предоставят полезна здравна информация и консумативи в малките населени места в общината, провеждат срещи за по-лесно приемане на диагнозата и живота след това, обучават как се контролира кръвната захар в домашни условия, споделят личен опит и насърчават здравословния начин на хранене и физическа активност.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Катастрофа с ранени край Стара Загора

Трима души пострадаха при катастрофа между два автомобила на пътя между старозагорските села Ястребово и Бъдеще, съобщават от пресцентъра на полицията. Сигналът е получен в 17 часа. Ранени са водачът на единия автомобил и спътниците му - жена и дете,..

публикувано на 02.08.24 в 18:00

Въвеждат временна организация на движението в Стара Загора

За периода  от 05.08.2024г. до 01.09.2024г.   в Стара Загора ще бъде спряно движението на личен, договориран  и обществен транспорт и на МПС , извършващи транспорт за собствена сметка, по бул. „Цар Симеон Велики“ в отсечката от бул. „Свети Патриарх..

публикувано на 02.08.24 в 17:37

Локализиран е пожарът край Ракитница, пътят е отворен за движение

Пожарът край Старозагорското село Ракитница е локализиран, няма опасност за населените места. Това съобщи за Радио Стара Загора старши инспектор Михаил Михов от Регионална дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" - Стара Загора.  Сигналът..

публикувано на 02.08.24 в 17:01

Катастрофа затруднява движението по магистрала "Тракия" при 163 км

Временно движението по автомагистрала "Тракия“ при км 163, в посока София, се осъществява в една лента поради катастрофа, информират от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничено е преминаването по активната и аварийната лента. Трафикът се осъществява в..

публикувано на 02.08.24 в 16:50

Заради пожар е ограничено движението по пътя Стара Загора - Ракитница

Движението по пътя Стара Загора – Ракитница е ограничено поради задимяване причинено от пожар в района, информират от областно пътно управление – Стара Загора.

публикувано на 02.08.24 в 16:35
Снимка: община Стара Загора

Променя се маршрутът на автобусните линии в Стара Загора заради ремонти

21 автобусни линии в община Стара Загора ще се изпълняват с променен маршрут във времевия отрязък от 5 август 2024 г. до 1 септември 2024 г. Причината е, за да се осигури безопасното организиране и изпълнение на строително-ремонтните дейности по..

публикувано на 02.08.24 в 16:31
Стара Загора

11 сгради в Стара Загора са одобрени за саниране

11 жилищни сгради в община Стара Загора са одобрени за саниране в рамките на Националния план за възстановяване и устойчивост, информират от областния информационен център. По една одобрена сграда имат и в общините Казанлък и Чирпан. Общо..

публикувано на 02.08.24 в 15:55

Творческата лаборатория „Без корени“ е първият реализиран проект на Програма „Култура“

Творческата лаборатория „Без корени“ е първият реализиран проект на новата програма „Култура“ на Община Стара Загора, съобщи Милена Желева, ресорният зам.-кмет на Община Стара Загора. Тя поздрави екипа на кукления театър и добави, че проектът е бил..

публикувано на 02.08.24 в 15:23

Многократно са се увеличили болните от салмонелоза в Ямболско

Броят на заболелите от салмонелоза в Ямболска област е многократно по - голям в сравнение с миналата година, отчитат от Регионалната здравна инспекция.  С инфекцията от началото на годината са регистрирани 22 – заразени. За сравнение миналата година за..

публикувано на 02.08.24 в 14:22
Снимка: Старозагорска митрополия

Митрополит Киприан ще отслужи св. Литургия в Потопената църква край яз. „Жребчево"

На 3 август (събота) в 9:00 часа, за шеста поредна година, Негово Високопреосвещенство Старозагорският митрополит Киприан ще отслужи Божествена св. Литургия в Потопената църква край яз. „Жребчево", съобщават от Старозагорската митрополия. Потопената църква..

публикувано на 02.08.24 в 14:18