Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Започна разчистване на Ханчевата къща

Днес доброволци започнаха разчистване в двора на къщата на бележития старозагорски поет Веселин Ханчев. Сред ентусиастите бе и един от собствениците на красивото здание – Янис. Доброволците стартираха разчистването на двора с отстраняване на храсти, треви и клони на дървета, които в годините са създали своеобразна зелена „стена“ пред къщата, разположена на ул. „Сава Силов“ №39. Тя построена преди 91 години, а неин проектант е прочутият архитект Христо Димов.

В плановете на собствениците влиза и разчистване на помещенията вътре в къщата. Идеята в краткосрочен план е тя да се превърне в едно от основните места на арт-зоната, която предстои да се обособи в района. От намиращия се в близост Държавен куклен театър вече разработват няколко идеи за използване на културното богатство. 


Галерия

Още от категорията

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров преговаря с протестиращите на изхода за магистрала "Тракия"

Блокадата на пътя Стара Загора – Хасково остава и тази вечер. Към момента протестиращите не   заявяват промяна в исканията си. Припомняме: напрежението ескалира заради отказа на достъп до детелината на АМ Тракия, откъдето протестиращите имат..

обновено на 03.08.20 в 16:54

Без вода от седмица в ямболското село Миладиновци

В ямболското село Миладиновци няма вода повече от седмица. Водоподаването е нарушено в десетки населени места в цялата област, информира кореспондентът ни Даниела Костова.  Основната причина е липсата на валежи и пресъхналите местни водоизточници. В..

публикувано на 03.08.20 в 15:10
Църквата

Жителите на с. Узунджово настояват храмът "Успение Богородично" да не се връща на църквата

Жителите на с. Узунджово не са съгласни храмът „Успение Богородично“ да бъде върнат на разпореждане на Българската православна църква, съобщи за радио Стара Загора кметът Лозко Ничев. На заседанието на общинския съвет на 31-ви юли предложението на..

публикувано на 03.08.20 в 14:30
Хасково

Капитан Петко войвода да стане почетен гражданин на Хасково, настояват от тракийско сдружение "Доган Хисар"

От Независимото тракийско сдружение „Доган Хисар“ в Хасково съобщиха, че ще продължат борбата си Капитан Петко войвода да бъде удостоен посмъртно със званието Почетен гражданин на Хасково. На заседанието на общинския съвет на 31-ви юли предложението не..

публикувано на 03.08.20 в 13:50

Ремонтират част от светофарните уредби в Казанлък

За периодични прекъсвания на работата на светофарите в Казанлък през август и септември, предупреждават от общинската администрация. Причината е планирани реконструкции. Съветът към шофьорите е да спазват знаковата и пътна маркировка и да..

публикувано на 03.08.20 в 11:19
Снимката е илюстративна

Пожарът в хасковско е локализиран

Пожарът, който избухна на 2-ри август в широколистна гора между хасковските села Александрово и Константиново, е локализран, съобщиха от Областната администрация. На място обаче ще останат два екипа огнеборци. По предварителна информация пламъците са..

публикувано на 03.08.20 в 11:09

80% от последните случаи на заразени с коронавирус в старозагорско са на домашно лечение

68 случая на доказана коронавирусна инфекция са регистрирани на територията на област Стара Загора през изминалата седмица между 26-ти юли и 2-ри август. Те са на хората на възраст от 15 до над 80 години, съобщи д-р Таня Перчемлиева, директор на..

публикувано на 03.08.20 в 11:04

Част от незаконните къщи в кв. Лозенец са премахнати от собствениците

Част от незаконните къщи в кв. Лозенец в Стара Загора, които подлежат на принудително събаряне, вече са премахнати от собствениците си, съобщи Ганчо Илиев - председател на Управителния съвет на сдружение „Свят без граници“. По думите му хората и към..

публикувано на 03.08.20 в 10:05

В Димитровград - удължават срока за кандидатстване по програмата за подмяна на отоплителните уреди

Над 1500 души от Димитровград са подали молби до общината и искат безплатно да преминат от отопление на дърва и въглища към такова на газ или електричество. Крайният срок за подаване на документи е удължен, заради многото желаещи. На ден се приемат по..

публикувано на 03.08.20 в 08:54

Протестиращите в района на летище Стара Загора: Оставаме безсрочно

Вече 60 часа е блокиран пътят между Стара Загора и Хасково в района на  летището на  Стара Загора.  Нощта е преминала спокойно, но протестиращите ще останат на мястото безсрочно до разрешаване на въпроса с преминаването им към детелината на АМ..

публикувано на 03.08.20 в 08:08