Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Людмил Ангелов, мениджър агроном в най-старата британска винарна:

Мечтая да остарея сред лозята в Англия

Поредната среща в рубриката „Британско-български истории“ е с Людмил Ангелов. Той е главен мениджър, който ръководи отглеждането на лозята на най-старата винарна в Англия, Denbies wine estate, трета по големина в страната сред още 180 производители.

Доц. д-р Ангелов е бивш преподавател по лозарство в Аграрния университет в Пловдив, автор на научни разработки и учебни помагала, в продължение на 13 години е работил по създаване и отглеждане на лозя в България.

Пристига на Острова преди две години, след като в родината постига в професията всичко, за което  е мечтал.

Лозарството и винопроизводството са нов вид дейности за Великобритания. Denbbies wine estate е основана едва през 1986-тагодина. Дотогава никой не е вярвал, че на местният климат и почви може да се отглежда грозде.

Людмил Ангелов казва, че най-трудни са били първите осем месеца от работата му тук, но заедно с колегите, които са го посрещнали, са създали перфектната организация и сега им е много лесно да се грижат за лозята. А освен добивът на грозде, е много важно лозята да изглеждат красиво, защото се намират в живописна хълмиста местност в графство Съри, която е на пешеходно разстояние от съседния град Доркинг и е притегателен туристически център. Сред лозята има туристически и колоездачни маршрути, организират се сватби и чествания, спортни събития, любимо място е за фотосесии, разходки и пикници.

Людмил извършва сам с един малък трактор всички резитби на лозята и казва, че сред тях се чувства най-щастлив. Благодарен е, че резултатите от работата му високо се ценят.

Другото голямо щастие за него е семейството му, съпругата и двете му деца едва наскоро са се преместили тук при него.

В Англия няма субсидиране за производството на грозде, но секторът се разширява с големи темпове. Грозде в момента се отглежда върху 30 000 дка, като с всяка изминала година се засаждат нови и нови площи, а винарните са посещавани от много туристи.

Разговора на Ина Николова с Людмил Ангелов можете да чуете в звуковите файлове.

Снимките на лозовите масиви са от фейсбук страницата на винарната Denbies wine estate


Галерия

Още от категорията

Бойко Григоров: В България има много умни и достойни хора, но не всички се реализират

Бойко Григоров е български геолог от Варна. Заедно със съпругата си и двете им деца, той емигрира в Лондон точно преди 30 години, през 1991-ва, веднага след демократичните промени в България. Единствения начин на семейството да остане във..

публикувано на 13.06.21 в 12:57

Юлия Абът: Човечността е най-важна, където и да живеем

Юлия Абът (Abbott) е българка, която от 13 години живее на Южното английско крайбрежие, като наскоро се е установила в град Сийфорд (Seaford). В България е била инженер по съобщителна техника, а край Ламанша (или Английския канал) се грижи за деца и..

публикувано на 30.05.21 в 14:34
С DC Cooper

Ангелина Пелова, Long Live Rock`n`Roll

Ангелина Пелова е сбъднала мечтата на много рок-меломани по света. Тя е рок-журналист. Получава най-новите сингли и албуми на бандите, от които се интересува, пише ревюта и прави интервюта с рок-звезди. А когато това е възможно, ходи на техни концерти..

публикувано на 16.05.21 в 11:31

Нана и нейната аптека с приказки

Днес ви срещаме с един професионален разказвач на приказки.  Нана Томова практикува тази професия от седем години. В много страни по света, Великобритания е сред тях, това е истинска работа, която събира публика от слушатели, както всяко друго..

публикувано на 03.05.21 в 10:42

Красимир Узунов: Промяната на България ще дойде от емигрантите

Красимир Узунов е собственик и управител на една от установените български компании за IT-услуги във Великобритания, базирана в Южен Лондон. Той е на 38 години, живее в Лондон от 2005-та, когато се присъединява съм вече създадената от брат му..

публикувано на 18.04.21 в 12:14

Моден дизайн, етика и минимализъм – как Радина обединява всичко в едно (снимки)

Радина Радева е моден дизайнер, който се вдъхновява не само от визия и шик, но също от „slow fashion“ - движение, което се противопоставя на бързата мода и разрушителното и въздействие върху околната среда, животните и хората. Радина е на 28..

публикувано на 28.03.21 в 13:48

Ще направя каквото зависи от мен, за да се върнем у дома, в театъра

Анна Мария Недкова е актриса за музикален театър, която живее в Лондон и играе в театрите в британската столица. Участва и в представления на така известния Уест енд (квартал в централната част на Лондон, където е съсредоточена голяма част от културните..

публикувано на 14.03.21 в 16:06

Никола Филипов – от страната BG до страната GB

Никола Филипов e инженер-физик и електротехник, а по съвместителство – писател. Роден е, в Асеновград, живял в Пловдив, а от 1998-а година живее в Лондон.  Публикувал е 15 самостоятелни книги на различна тематика. Издадената през 1996-та „Как да..

публикувано на 28.02.21 в 11:17

Мила Лепавцова: Домът е там, където виждаш целта си

Мила Лепавцова е на 16 години, родена в София, а от две години и половина живее с родителите си в Ипсуич, най-големия град на графство Съфолк. Посещава англо-европейско училище в Лондон.   В момента, като част от заниманията в училище, Мила..

публикувано на 14.02.21 в 11:28

Съби Гавраилов: Големият брой звезди в един хотел означава и голяма отговорност

Съби Гавраилов живее във Великобритания от близо 20 години. Консултант и мениджър в сферата на хотелите и настаняването. В момента е част от мениджмънта на компания, която притежава и управлява луксозни домове за възрастни хора. Освен това той е фотограф..

публикувано на 31.01.21 в 12:58