Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Старозагорец се снима в най-стария английски докторски сериал

Миро Кокенов участва и в най-големия в Европа фестивал на изкуствата

3
Миро Кокенов като водещ на българското тържество послучай 24 май в Сохо, Лондон, 2019г.

Събеседникът, който ви представяме в рубриката „Британско-български истории“ е Мирослав Кокенов. С него вече сме ви срещали преди година, той е старозагорец, актьор, вече реализирал се по сцените в Лондон. Миро играе с голям успех на английски и български език моноспектакъла си "Гъдулка"/ The Burning Gadulka, и собствен детски спектакъл, организира детски партита, водещ е на различни събития, озвучава и се снима в реклами и филми.

Точно в тези дни Миро Кокенов участва в най-големия Европейски фестивал на изкуствата в Шотландската столица Единбург, който се провежда всяка година за три седмици  през август от 70 години насам.

Миро се представя във Фриндж - аматьорското разклонение на фестивала, в който вземат участие, както световни имена в изкуството, така и напълно неизвестни артисти, стремейки се да се израснат в кариерата си и да станат известни. Единбургският Фриндж събира и представя творци от театъра, пърформърса, танца, пантомимата, цирка, кабарето, спектаклите за деца, мюзикъли, опера, изложби и ивенти, от целия сват. Единбургският филмов фестивал, фестивалите на блуса, джаза и военните оркестри допълват тази триседмична културна блокада на Шотландската столица.

Само за информация, през 2017-та година организаторите са отчели 53 232 представления на 3 398 спектакъла на 300 различни сцени.

Миро Кокенов участва за трети път, този сезон с детско магическо шоу.

Другият му професионален успех тази година е участие в епизод на един от най-старите сериали на ВВС - Holby City, излъчен на 20 август по ВВС1. Филмът се снима и върви в Англия от почти 30 години и е по подобие на лекарския сериал „Спешно отделение“.

Повече за фестивала в Единбург и ролите на Миро Кокенов, за неговите последни професионални успехи и предизвикателства, можете да чуете от разговора на Ина Николова с него в звуковите файлове.
Галерия

Още от категорията

Бойко Григоров: В България има много умни и достойни хора, но не всички се реализират

Бойко Григоров е български геолог от Варна. Заедно със съпругата си и двете им деца, той емигрира в Лондон точно преди 30 години, през 1991-ва, веднага след демократичните промени в България. Единствения начин на семейството да остане във..

публикувано на 13.06.21 в 12:57

Юлия Абът: Човечността е най-важна, където и да живеем

Юлия Абът (Abbott) е българка, която от 13 години живее на Южното английско крайбрежие, като наскоро се е установила в град Сийфорд (Seaford). В България е била инженер по съобщителна техника, а край Ламанша (или Английския канал) се грижи за деца и..

публикувано на 30.05.21 в 14:34
С DC Cooper

Ангелина Пелова, Long Live Rock`n`Roll

Ангелина Пелова е сбъднала мечтата на много рок-меломани по света. Тя е рок-журналист. Получава най-новите сингли и албуми на бандите, от които се интересува, пише ревюта и прави интервюта с рок-звезди. А когато това е възможно, ходи на техни концерти..

публикувано на 16.05.21 в 11:31

Нана и нейната аптека с приказки

Днес ви срещаме с един професионален разказвач на приказки.  Нана Томова практикува тази професия от седем години. В много страни по света, Великобритания е сред тях, това е истинска работа, която събира публика от слушатели, както всяко друго..

публикувано на 03.05.21 в 10:42

Красимир Узунов: Промяната на България ще дойде от емигрантите

Красимир Узунов е собственик и управител на една от установените български компании за IT-услуги във Великобритания, базирана в Южен Лондон. Той е на 38 години, живее в Лондон от 2005-та, когато се присъединява съм вече създадената от брат му..

публикувано на 18.04.21 в 12:14

Моден дизайн, етика и минимализъм – как Радина обединява всичко в едно (снимки)

Радина Радева е моден дизайнер, който се вдъхновява не само от визия и шик, но също от „slow fashion“ - движение, което се противопоставя на бързата мода и разрушителното и въздействие върху околната среда, животните и хората. Радина е на 28..

публикувано на 28.03.21 в 13:48

Ще направя каквото зависи от мен, за да се върнем у дома, в театъра

Анна Мария Недкова е актриса за музикален театър, която живее в Лондон и играе в театрите в британската столица. Участва и в представления на така известния Уест енд (квартал в централната част на Лондон, където е съсредоточена голяма част от културните..

публикувано на 14.03.21 в 16:06

Никола Филипов – от страната BG до страната GB

Никола Филипов e инженер-физик и електротехник, а по съвместителство – писател. Роден е, в Асеновград, живял в Пловдив, а от 1998-а година живее в Лондон.  Публикувал е 15 самостоятелни книги на различна тематика. Издадената през 1996-та „Как да..

публикувано на 28.02.21 в 11:17

Мила Лепавцова: Домът е там, където виждаш целта си

Мила Лепавцова е на 16 години, родена в София, а от две години и половина живее с родителите си в Ипсуич, най-големия град на графство Съфолк. Посещава англо-европейско училище в Лондон.   В момента, като част от заниманията в училище, Мила..

публикувано на 14.02.21 в 11:28

Съби Гавраилов: Големият брой звезди в един хотел означава и голяма отговорност

Съби Гавраилов живее във Великобритания от близо 20 години. Консултант и мениджър в сферата на хотелите и настаняването. В момента е част от мениджмънта на компания, която притежава и управлява луксозни домове за възрастни хора. Освен това той е фотограф..

публикувано на 31.01.21 в 12:58