Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Старозагорец се снима в най-стария английски докторски сериал

Миро Кокенов участва и в най-големия в Европа фестивал на изкуствата

3
Миро Кокенов като водещ на българското тържество послучай 24 май в Сохо, Лондон, 2019г.

Събеседникът, който ви представяме в рубриката „Британско-български истории“ е Мирослав Кокенов. С него вече сме ви срещали преди година, той е старозагорец, актьор, вече реализирал се по сцените в Лондон. Миро играе с голям успех на английски и български език моноспектакъла си "Гъдулка"/ The Burning Gadulka, и собствен детски спектакъл, организира детски партита, водещ е на различни събития, озвучава и се снима в реклами и филми.

Точно в тези дни Миро Кокенов участва в най-големия Европейски фестивал на изкуствата в Шотландската столица Единбург, който се провежда всяка година за три седмици  през август от 70 години насам.

Миро се представя във Фриндж - аматьорското разклонение на фестивала, в който вземат участие, както световни имена в изкуството, така и напълно неизвестни артисти, стремейки се да се израснат в кариерата си и да станат известни. Единбургският Фриндж събира и представя творци от театъра, пърформърса, танца, пантомимата, цирка, кабарето, спектаклите за деца, мюзикъли, опера, изложби и ивенти, от целия сват. Единбургският филмов фестивал, фестивалите на блуса, джаза и военните оркестри допълват тази триседмична културна блокада на Шотландската столица.

Само за информация, през 2017-та година организаторите са отчели 53 232 представления на 3 398 спектакъла на 300 различни сцени.

Миро Кокенов участва за трети път, този сезон с детско магическо шоу.

Другият му професионален успех тази година е участие в епизод на един от най-старите сериали на ВВС - Holby City, излъчен на 20 август по ВВС1. Филмът се снима и върви в Англия от почти 30 години и е по подобие на лекарския сериал „Спешно отделение“.

Повече за фестивала в Единбург и ролите на Миро Кокенов, за неговите последни професионални успехи и предизвикателства, можете да чуете от разговора на Ина Николова с него в звуковите файлове.
Галерия

Още от категорията

Доброволецът Атанас Цветански – един обикновен герой

Атанас Цветански е един от десетките хиляди доброволци, които се включиха в борбата с пандемията от COVID-19 във Великобритания. От началото на кризата той е на първа линия, шофирайки линейка на Червения кръст. Годеницата му Мария пък, помага на..

публикувано на 31.05.20 в 11:50

Българските училища в чужбина са едни от най-големите обединители на общностите ни извън родината

Д-р Валентина Александрова-Кирова е завършила специалност история в Софийския университет "Св. Климент Охридски" . След защитата на докторската си дисертация   печели изследователска стипендия на престижната фондация „Александър фон Хумболт“...

публикувано на 24.05.20 в 13:32

Дария Каменска: Раждането на бебе може да бъде прекрасно преживяване

Днешният ни гост в Британско-Български истории се казва Дария Каменска. Тя е на 37 години, родена е в Бургас, завършила е история в Софийския университет. От 8   години живее в Англия, в Хорли - малък град близо до Лондон. Практикува и преподава..

публикувано на 17.05.20 в 11:50

Руси Русев – бизнесменът, който живееше на улицата

Руси Русев се озовава в Англия след като става жертва на измама. Получава обещание за работа в Нотингам, но на място се оказва, че фирмата - посредник приема комисионни, срещу които осигурява ужасяващи условия на труд и живот. В България Руси..

публикувано на 10.05.20 в 13:27

Пандемията отключи и нашата съпричастност, не само страховете

В криза, каквато е световната пандемия на Ковид-19, хората реагират в три зони на комфорт. Първият тип са тези, които не излизат от зоната си на комфорт. Те следят всички новини, оплакват се и непрекъснато търсят аудитория, за да споделят своята..

публикувано на 03.05.20 в 11:50

Любомир, който изгражда мостове между българите в Оксфорд

Любомир Делигинев е строителен инженер, който живее в Оксфорд от 2015 година и вече се е превърнал в сърцето на българската общност в този град. Роден е в Хасково, дипломира се в Природо-математическата гимназия и заминава да учи в САЩ. Завършва..

публикувано на 26.04.20 в 10:49

Таня Сандхам: Семейството ми празнува Великден по два пъти

На днешния най-светъл празник в православния календар, ни гостува Таня Сандхам. Тя е от Пазарджик, a от вече 16 години живее в Оксфорд, английският град, известен с един от най-реномираните университети в света. Таня се озовава там не заради..

публикувано на 19.04.20 в 11:50

Как една британско-българска двойка се справя с изолацията по време на пандемията от коронавирус

Цветелина Стефанова е от София и от години живее в Лондонското предградие Сърбитън. Спътникът й в живота е   английски ят джентълмен Джон Уокър. Цветелина е на 64 години, а Джон – на 87. Тя има постоянна работа, грижи се за хора с образователни..

публикувано на 12.04.20 в 11:50
На лайнера Коста Маджика през октомври 2019

Отвориш ли се за света, и той ще се отвори за теб

Дари Мишева живее в Лондон от 9 години. Родена в Ловеч, дълги години е живяла в Дупница, по-малко в Банско и Разлог, а като студентка – във Велико Търново. Учител по български език и история, съосновател и преподавател на българско училище в Лондон...

публикувано на 05.04.20 в 11:50

Гери Аргирова: В света на музиката всички хора са еднакво приети

Гергана Аргирова е пианистка от България, създател на музикална школа в Лондон, където деца и младежи с аутизъм откриват света на музиката. Всъщност, в   London Music Box всякакви хора от всички възрасти се учат да свирят на някакъв музикален..

публикувано на 22.03.20 в 11:50