Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В бюджет 2020 община Свиленград залага на приемственост и нови управленски инициативи

С малко над 22 млн. лв. ще разполага Свиленград през 2020 година. Вчера бюджетът на общината бе представен на обсъждане пред обществеността. Довършване на започнатите от предходни години обекти и подготовка за строеж на нова детска градина в града, са сред приоритетите на общинското ръководство през тази  година.  

"Основната цел на  бюджета на община Свиленград през 2020 година е приемственост и нови управленски инициативи, реализация чрез оптимален баланс между желаното, необходимото и възможното с наличния финансов ресурс", обяви в началото на обсъждането зам.-кметът Мария Костадинова. Тя представи пред присъстващите  на обсъждането представители на институции, общински съветници и граждани основните параметри на бюджета.  Финансовата рамка на бюджета е 22 065 902 лв, като от тях 13 275 524 лв са за делегирани от държавата дейности и 8 790 378 лв местни дейности. Общината трябва да осигури 6,7 млн. лв. собствени приходи.

Най-голямо перо в бюджета на общината е за образованието – малко над 9 820 000 лв. Предвиждат са също и близо 120 хил. лв за инвестиционни разходи, които включват благоустрояване на детски площадки в детски гради, подготовка за строеж на нова детска градина "Снежанка" и проект за изграждане на физкултурен салон на училището в с. Левка.

За социалните дейности са отделени 2 153 000 лв., които ще отидат за двата дневни центъра за деца и възрастни с увреждания, за домашния социален патронаж, дома за възрастни с увреждания в с. Пъстрогор и др. Близо 820 хил. лв са разходите за общинското здравеопазване, в това число за детските ясли, здравните кабинети в училищата и здравни медиатори. За култура, туризъм и читалищно дело общината е предвидила 780 хил. лв.

Близо 1/3 от бюджета на общ Свиленград се формира от местни проходи. В тази сума влизат 2 510 000 лв. от  местни данъци и почти 2 090 000 лв от общински такси, като около 66%  от тях са от такса битови отпадъци, разясни Живко Великов, директор дирекция „Местни данъци и такси“. 

Близо 2 млн. лв отделя Свиленград за благоустрояването на града и селата. През тази година трябва да приключи ремонтът на няколко улици с обща дължина от 10 км., включващ подмяна на водопроводи и нови тротоари. В Свиленград няма проблем със загубите на вода, защото 70 %  от водопроводите са сменени, подчерта кметът Анастас Карчев.

През тази година общината планира да започне работа и по изготвяне на проект за благоустрояване и обновяване на централната част на Свиленград.

През 2020 г. общината ще реализира 14  проекта, финансирани от програми на ЕС,  на обща стойност 12 002 976 лева.

Повече по темата чуйте в звуковия файл.
Галерия

Още от категорията

Расте напрежението сред специалистите по здравни грижи

Въпреки обсъжданите промени за регламент на частната практика на медицинските сестри и акушерки, и учредяването на Синдикат на българските  медицински сестри през декември миналата година,   напрежението сред специалистите по здравни грижи остава...

публикувано на 24.02.20 в 14:39

Сабята револвер на Стефан Караджа ще бъде показана на 3 март в музей "Етър"

Само на 3 март музей „Етър“ край Габрово показва на посетителите си сабята револвер на легендарния войвода Стефан Караджа . Сабята ще бъде изложена в Сакова къща, заедно със „Златното евангелие“ , дарено на жителите на опожарения Омуртаг..

публикувано на 24.02.20 в 14:18

Оповестиха данните за местата за настаняване в област Ямбол за декември 2019 г.

В област Ямбол са функционирали 19 места за настаняване с над 10 легла – хотели, мотели, хижи и други места за краткосрочно настаняване. Броят на стаите в тях е 372, а на леглата - 683. В сравнение с декември 2018 г. общият брой на местата за..

публикувано на 24.02.20 в 13:40

Община Сливен търси инвеститори за изграждане на покрити паркинги и гаражи

Община Сливен ще подкрепи всеки инвеститор, който иска да изгради покрити паркинги или гаражи на частен терен или  да се учреди право на строеж върху общински терен. Това обяви кметът Стефан Радев по повод започналото премахване на частни ламаринени..

публикувано на 24.02.20 в 13:25

В Стара Загора започва прием на документи за Общинската програма „Ин витро“

От 2 март до 14 април е срокът, в който двойките с репродуктивни проблеми от Стара Загора имат възможност да кандидатстват за финансова подкрепа, информират от пресцентъра на общината . Документите ще се приемат всеки работен ден от 9.00 до 12.30..

публикувано на 24.02.20 в 12:32

Задържаха нападателят на момичето от Димитровград, оказа се издирван за лихварство

Издирваният за нападение над 15-годишно момиче в кв. "Марийно" в Димитровград е задържан докато се укривал на таван на жилищна сграда. 25-годишният Стефан Н. се оказа издирван от специализираната прокуратура за съпричастност към т.нар. група Хамдитата,..

публикувано на 24.02.20 в 12:22

"Отказът Шипка да върне името си Свети Никола не ни разколебава"

Като отлагане, а не като окончателен отказ, историкът от великотърновския университет проф. Петко Петков приема отказа на Комисията по именуване на обекти с национално значение и населени места при президента да възстанови старото име на връх..

обновено на 24.02.20 в 11:43

Индивидуален модел на колянна става поставиха на 80-годишна жена в Болница „Тракия“

Болница „Тракия“ в Стара Загора е втората в страната, в която беше извършено поставяне на изцяло индивидуализиран модел на колянна става с конкретен анатомичен имплант, информират от лечебното заведение. „Различното в този случай е, че ставата..

публикувано на 24.02.20 в 11:41

Литературни конкурси предизвикват старозагорските средношколци

Два конкурса за средношколци обявява отдел „Тийн зона“, това съобщи за Радио Стара Загора Надя Груева – директор на РБ „Захари Княжески“. Предизвикателството е към ученици на възраст от 14 до 19 години, които могат да изразят своето лирично вдъхновение..

публикувано на 24.02.20 в 10:30

Кукери от фестивал в Чарган красят новата възпоменателна монета на БНБ

От 27-ми февруари до 1-ви март Ямбол ще бъде столицата на Кукерландия. За поредна година градът ще бъде огласен от звънците, чановете и гласовете на кукери от цялата страна. 21-то издание на събитието ще посрещне много гости от България и чужбина...

публикувано на 24.02.20 в 10:04