Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бизнес организацията обединява десетки наши и чужди компании

БРАИТ лансира мерки в борбата с COVID-19 у нас

Бъдещето е в иновациите

Иван Михайлов, председател на Управителния съвет на БРАИТ

Наскоро учредената Българска работодателска асоциация „Иновативни технологии“ (БРАИТ), обединяваща компании от водещите индустрии в страната,  разпространи становище, в което предлага мерки за по- бързо излизане от задълбочаващата се икономическа криза, предизвикана от разпространението на пандемията от COVID-19. Документът е изпратен до премиера, министри, председателя на Народното събрание и председателя на Парламентарната комисия по бюджет и финанси. Асоциацията оценява високо усилията, които правителството и Националният оперативен щаб за борба с коронавируса полагат, за да ограничат разпространението на пандемията, се казва в съобщение до медиите.  

БРАИТ изразява  притеснение от публикувана на сайта на Министерството на икономиката информация, според която средствата за иновации по Оперативна програма „Иновации и Конкурентоспособност 2014-2020“ ще бъдат пренасочени изцяло към борбата с COVID-19. „В условия на тежко икономическо възстановяване и редица трансформационни процеси в регионалната и световна икономика като „Зелената сделка“, „Индустрия 4.0“, очакваната нова енергийна революция, фин-тек реорганизация на финансовия сектор, трансформацията и автоматизацията на търговията на дребно и свързаната дистрибуция, въвеждането на автономни превозни средства както за лична, така и за индустриална употреба и продължаващия възход на IT сектора, създаващ следващо поколение изкуствен интелект. Всеки друг път, дори и да предлага ръст в номинално отношение, неминуемо ще доведе до изоставане в сравнително отношение както в сравнение с водещите, така и с възникващите икономически сили“, се посочва още в документа.

От Асоциацията призовават за определяне на стратегически важните сектори за икономиката и запазване на действащите програми за европейско стимулиране, включително Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК). Убедени са, че българската икономика може да продължи възхода си от последното десетилетие само по пътя на иновациите.  За това предлагат пренасочване на средства от програми с по-нисък мултипликаторен ефект към борбата с COVID-19, както и преосмисляне  управлението на ресурси, които към момента не са показали достатъчна ефективност.

Очакванията им са в списъка със засегнатите индустрии освен туризъм, ресторантьорство, развлекателна индустрия, услуги и други браншове да бъдат включени също и компаниите, представлявани от БРАИТ - секторите Аутомотив, Биотехнологии, IT, Енергетика, Мехатроника, Рудодобив и много други производства. В подкрепа на това визират опита на страни от Европейския съюз, които вече приеха мерки за запазване на възнагражденията – между 60 и 90% при преминаване дори и в условия на намалено работно време.

От бизнес организацията изразват опасения „хоризонтът на планирането да се скъси до борбата с ежедневните здравни предизвикателства и по този начин да игнорираме възстановяването на нашата икономика и общество след справянето с текущата криза. Сигналите от нашите партньори в Европейския съюз и по света подсказват, че това възстановяване ще бъде едно от най-големите икономически предизвикателства в следвоенния период. По всяка вероятност то ще се случва в условията на изключителна международна конкуренция, която далеч надхвърля познатите търговски борби и инвестиционни съревнования от последните 10 години“.

От БРАИТ лансират седем български проекта на технологии и продукти, които могат да допринесат за по-бързо овладяване на кризисната ситуация, ограничаване на негативните последствия за здравето на населението и бизнеса. Предприятия от Асоциацията вече пренасочат капацитет към производството на медицински предпазни изделия, които подпомагат медиците на „първа линия“.

Работодателската организация апелира и за учредяване на Съвет за възстановяване на икономическата активност, като декларира готовност да се включи в подобен орган със своята експертиза.

БРАИТ консолидира наши и чуждестранни компании, които произвеждат около 20% от БВП на страната.


Още от категорията

Мая Илиева

Безплатна медицинска практика пред Министерството на здравеопазването

С безплатна сестринска практика пред Министерството на здравеопазването днес преди обед, българските медицински сестри се включват в международния протест на колегите си от редица европейски страни. Акцията е под надслов “Здравето не се..

публикувано на 29.10.20 в 09:55
Тракийски университет, Стара Загора

Тракийският университет преминава към дистанционно обучение от днес

Тракийски университет Стара Загора преминава към дистанционно онлайн обучение съгласно заповедта на здравния министър. Присъствието на онлайн лекции е много по-високо, отколкото на нормалните лекции , коментира за Радио Стара Загора ректорът на..

публикувано на 29.10.20 в 09:10

Една трета от учебните заведения в област Стара Загора от днес спират присъственото обучение за гимназиална степен

Почти една трета от учебните заведения в област Стара Загора попадат в обхвата на заповедта на министъра на здравеопазването, с която от днес се спира присъственото обучение за учениците от гимназиалната степен. Това съобщи в интервю за Радио Стара..

обновено на 29.10.20 в 08:22

Пълна посещаемост отчитат от Детска градина "Светлина"

Приемането и предаването на всички деца в детска градина „Светлина“ е на базата на всички противоепидемични мерки. Това заяви в интервю за Радио Стара Загора директорът на детското заведение Йоана Димитрова. Приемът на деца се установява..

публикувано на 29.10.20 в 08:15

Мобилен пункт за събиране на опасни отпадъци на 3 и 4 ноември в Стара Загора

Мобилен пункт за събиране на опасни отпадъци ще работи днес от 10 до 16 часа в община Средец, на 30 октомври за първи път в системата за безвъзмездно приемане на опасни отпадъци от домакинствата и последващото им третиране се включва и Община..

публикувано на 29.10.20 в 07:25

От утре се ограничава движението между 195-ти и 202-ри км на АМ „Тракия“

От утре /29 октомври/ в следобедните часове се ограничава движението от 195-ти км до 202-ри км на АМ „Тракия" в платното за  Бургас заради ремонт на 2-километров участък от км 198 до км 200 в област Стара Загора , съобщават от Агенция „Пътна..

публикувано на 28.10.20 в 19:42

Отлагат общинската сесия в Хасково

Насроченото за 30 октомври заседание на Общинския съвет /ОбС/ в Хасково се отлага със седмица заради епидемиологичната обстановка и заповедта на здравния министър за ограничаване на броя на участващите в масови мероприятия, а сесията на 6 ноември ще се..

публикувано на 28.10.20 в 18:44
Енчо Керязов

Увеличение на таксите за детските градини не се предвижда в Ямбол

Таксите за  детски градини в община Ямбол остават непроменени. Това потвърди на пресконференция заместник-кметът на Община Ямбол Енчо Керязов.  Пред журналисти Керязов прочете писмото, изразяващо позицията на кмета Валентин Ревански относно..

публикувано на 28.10.20 в 18:07

Заразен с коронавирус персонал в Дома за стари хора в Сливен

При изследване на персонал на Дома за стари хора в Сливен за Covid-19 чрез метода на пуловете, пет от тях са дали положителен резултат, съобщават от община Сливен. Днес са тествани с PCR тестове 23-ма души. Изследвани са общо 54 души персонал,..

публикувано на 28.10.20 в 17:28

Усложнена обстановка в ямболската болница "Св. Пантелеймон"

Многопрофилната болница "Св. Пантелеймон" в Ямбол е единствената на територията на областта, в която могат да се приемат болни с коронавирус. Инфекциозното отделение на лечебното заведение е почти пълно, а броят на пациентите се увеличава с всеки изминал..

публикувано на 28.10.20 в 17:03