Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бизнес организацията обединява десетки наши и чужди компании

БРАИТ лансира мерки в борбата с COVID-19 у нас

Бъдещето е в иновациите

Иван Михайлов, председател на Управителния съвет на БРАИТ

Наскоро учредената Българска работодателска асоциация „Иновативни технологии“ (БРАИТ), обединяваща компании от водещите индустрии в страната,  разпространи становище, в което предлага мерки за по- бързо излизане от задълбочаващата се икономическа криза, предизвикана от разпространението на пандемията от COVID-19. Документът е изпратен до премиера, министри, председателя на Народното събрание и председателя на Парламентарната комисия по бюджет и финанси. Асоциацията оценява високо усилията, които правителството и Националният оперативен щаб за борба с коронавируса полагат, за да ограничат разпространението на пандемията, се казва в съобщение до медиите.  

БРАИТ изразява  притеснение от публикувана на сайта на Министерството на икономиката информация, според която средствата за иновации по Оперативна програма „Иновации и Конкурентоспособност 2014-2020“ ще бъдат пренасочени изцяло към борбата с COVID-19. „В условия на тежко икономическо възстановяване и редица трансформационни процеси в регионалната и световна икономика като „Зелената сделка“, „Индустрия 4.0“, очакваната нова енергийна революция, фин-тек реорганизация на финансовия сектор, трансформацията и автоматизацията на търговията на дребно и свързаната дистрибуция, въвеждането на автономни превозни средства както за лична, така и за индустриална употреба и продължаващия възход на IT сектора, създаващ следващо поколение изкуствен интелект. Всеки друг път, дори и да предлага ръст в номинално отношение, неминуемо ще доведе до изоставане в сравнително отношение както в сравнение с водещите, така и с възникващите икономически сили“, се посочва още в документа.

От Асоциацията призовават за определяне на стратегически важните сектори за икономиката и запазване на действащите програми за европейско стимулиране, включително Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК). Убедени са, че българската икономика може да продължи възхода си от последното десетилетие само по пътя на иновациите.  За това предлагат пренасочване на средства от програми с по-нисък мултипликаторен ефект към борбата с COVID-19, както и преосмисляне  управлението на ресурси, които към момента не са показали достатъчна ефективност.

Очакванията им са в списъка със засегнатите индустрии освен туризъм, ресторантьорство, развлекателна индустрия, услуги и други браншове да бъдат включени също и компаниите, представлявани от БРАИТ - секторите Аутомотив, Биотехнологии, IT, Енергетика, Мехатроника, Рудодобив и много други производства. В подкрепа на това визират опита на страни от Европейския съюз, които вече приеха мерки за запазване на възнагражденията – между 60 и 90% при преминаване дори и в условия на намалено работно време.

От бизнес организацията изразват опасения „хоризонтът на планирането да се скъси до борбата с ежедневните здравни предизвикателства и по този начин да игнорираме възстановяването на нашата икономика и общество след справянето с текущата криза. Сигналите от нашите партньори в Европейския съюз и по света подсказват, че това възстановяване ще бъде едно от най-големите икономически предизвикателства в следвоенния период. По всяка вероятност то ще се случва в условията на изключителна международна конкуренция, която далеч надхвърля познатите търговски борби и инвестиционни съревнования от последните 10 години“.

От БРАИТ лансират седем български проекта на технологии и продукти, които могат да допринесат за по-бързо овладяване на кризисната ситуация, ограничаване на негативните последствия за здравето на населението и бизнеса. Предприятия от Асоциацията вече пренасочат капацитет към производството на медицински предпазни изделия, които подпомагат медиците на „първа линия“.

Работодателската организация апелира и за учредяване на Съвет за възстановяване на икономическата активност, като декларира готовност да се включи в подобен орган със своята експертиза.

БРАИТ консолидира наши и чуждестранни компании, които произвеждат около 20% от БВП на страната.


Още от категорията

Засега без допълнителни ограничения на областно ниво

Заседание на Областния медицински съвет се проведе този следобед в областната управа. На него беше обсъдена ситуацията около нарастващия брой случаи на регистрирани с коронавирус в страната и региона.  Заседанието бе свикано във връзка с новата заповед..

публикувано на 09.07.20 в 16:43
Чирпан

Избраха текст за химн на град Чирпан

Осем творци взеха участие в конкурс за написването на химн на Чирпан. Авторитетно жури избра стихотворението „Моят град“ на поетесата Виолета Христова, съобщи за радио Стара Загора зам.-кметът Мариана Кривошапкова. Комисията , която..

публикувано на 09.07.20 в 15:51

Реставрират паметника на Левски в Стара Загора

Приключва работата по реставрация и консервация на паметника на Васил Левски в Стара Загора, която се извършва в навечерието на 183-годишнината от рождението на Апостола на свободата. По монумента работи реставраторът Никола Стоянов. За Радио..

публикувано на 09.07.20 в 15:03

До 10 юли приемат документи за участие в класирането на четвъртокласници в ППМГ "Гео Милев"

До 17.00 часа на 10 юли ще се приемат документи за участие в класиране за ППМГ “Гео Милев“- Стара Загора след завършен четвърти клас. 52-ма ученици в две паралелки ще приемат за учебната 2020/2021г. в гимназията. Само преди дни излязоха..

публикувано на 09.07.20 в 14:49

Започна мащабно асфалтиране на улици в община Павел баня

Ремонтират улици в Павел баня и селата Александрово, Манолово и Оситеново и Турия, съобщи кметът на общината Иса Бесоолу за предаването „Час пик“. За реализацията на строителната програма са предвидени 2 млн. лева. Рехабилитацията на пътната..

публикувано на 09.07.20 в 13:46
Владимир Тодоров, председател на Българската асоциация на застраховани и пострадали при катастрофи

Между 60-80 българи губят живота си при катастрофи през летните месеци

Традиционно летните месеци у нас са с най-висока концентрация на произшествия. Според статистиката между 60-80 българи губят живота си при катастрофи в този период, съобщи за Радио Стара Загора Владимир Тодоров от Асоциацията на пострадалите..

публикувано на 09.07.20 в 13:05

Ананиев: Затваряме дискотеките, спортните прояви - без публика

"Гласувахме доверие на българските граждани, гласувахме доверие на обществените и частни институции, които провеждат различни мероприятия и дейности и да може българските граждани да се върнат към нормалния начин на живот. Анализът, който направихме за..

публикувано на 09.07.20 в 12:15

Спецпрокуратурата и СДВР влязоха в сградата на Президентството

Засилено полицейско присъствие в района на Президентството. По информация на "Хоризонт" става въпрос за кординирани действия на Специализираната прокуратура и СДВР. Наши източници твърдят, че преди минути прокурори са влезли в сградата на..

публикувано на 09.07.20 в 10:13
Мариана Кукушева в студиото на програма

Ще поскъпне ли хлябът - ясно наесен

Ще има ли промяна в цената на хляба ще стане ясно най-рано през есента, когато зърното бъде прибрано в складовете. Потребителят плаща 40% от себестойността на хляба, но върху цената му оказват влияние стойността на електроенергията, водата, тол..

публикувано на 09.07.20 в 09:19

Предучилищната за четиригодишните да е безплатна, предлагат неправителствени организации

Три предложения към промените в Закона за предучилищното и училищно образование са изпратили в Народното събрание три неправителствени организации, които работят с уязвими общности. От Център за междуетнически диалог и толерантност „Амалипе“, СНЦ..

публикувано на 09.07.20 в 09:05