Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бизнес организацията обединява десетки наши и чужди компании

БРАИТ лансира мерки в борбата с COVID-19 у нас

Бъдещето е в иновациите

Иван Михайлов, председател на Управителния съвет на БРАИТ

Наскоро учредената Българска работодателска асоциация „Иновативни технологии“ (БРАИТ), обединяваща компании от водещите индустрии в страната,  разпространи становище, в което предлага мерки за по- бързо излизане от задълбочаващата се икономическа криза, предизвикана от разпространението на пандемията от COVID-19. Документът е изпратен до премиера, министри, председателя на Народното събрание и председателя на Парламентарната комисия по бюджет и финанси. Асоциацията оценява високо усилията, които правителството и Националният оперативен щаб за борба с коронавируса полагат, за да ограничат разпространението на пандемията, се казва в съобщение до медиите.  

БРАИТ изразява  притеснение от публикувана на сайта на Министерството на икономиката информация, според която средствата за иновации по Оперативна програма „Иновации и Конкурентоспособност 2014-2020“ ще бъдат пренасочени изцяло към борбата с COVID-19. „В условия на тежко икономическо възстановяване и редица трансформационни процеси в регионалната и световна икономика като „Зелената сделка“, „Индустрия 4.0“, очакваната нова енергийна революция, фин-тек реорганизация на финансовия сектор, трансформацията и автоматизацията на търговията на дребно и свързаната дистрибуция, въвеждането на автономни превозни средства както за лична, така и за индустриална употреба и продължаващия възход на IT сектора, създаващ следващо поколение изкуствен интелект. Всеки друг път, дори и да предлага ръст в номинално отношение, неминуемо ще доведе до изоставане в сравнително отношение както в сравнение с водещите, така и с възникващите икономически сили“, се посочва още в документа.

От Асоциацията призовават за определяне на стратегически важните сектори за икономиката и запазване на действащите програми за европейско стимулиране, включително Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК). Убедени са, че българската икономика може да продължи възхода си от последното десетилетие само по пътя на иновациите.  За това предлагат пренасочване на средства от програми с по-нисък мултипликаторен ефект към борбата с COVID-19, както и преосмисляне  управлението на ресурси, които към момента не са показали достатъчна ефективност.

Очакванията им са в списъка със засегнатите индустрии освен туризъм, ресторантьорство, развлекателна индустрия, услуги и други браншове да бъдат включени също и компаниите, представлявани от БРАИТ - секторите Аутомотив, Биотехнологии, IT, Енергетика, Мехатроника, Рудодобив и много други производства. В подкрепа на това визират опита на страни от Европейския съюз, които вече приеха мерки за запазване на възнагражденията – между 60 и 90% при преминаване дори и в условия на намалено работно време.

От бизнес организацията изразват опасения „хоризонтът на планирането да се скъси до борбата с ежедневните здравни предизвикателства и по този начин да игнорираме възстановяването на нашата икономика и общество след справянето с текущата криза. Сигналите от нашите партньори в Европейския съюз и по света подсказват, че това възстановяване ще бъде едно от най-големите икономически предизвикателства в следвоенния период. По всяка вероятност то ще се случва в условията на изключителна международна конкуренция, която далеч надхвърля познатите търговски борби и инвестиционни съревнования от последните 10 години“.

От БРАИТ лансират седем български проекта на технологии и продукти, които могат да допринесат за по-бързо овладяване на кризисната ситуация, ограничаване на негативните последствия за здравето на населението и бизнеса. Предприятия от Асоциацията вече пренасочат капацитет към производството на медицински предпазни изделия, които подпомагат медиците на „първа линия“.

Работодателската организация апелира и за учредяване на Съвет за възстановяване на икономическата активност, като декларира готовност да се включи в подобен орган със своята експертиза.

БРАИТ консолидира наши и чуждестранни компании, които произвеждат около 20% от БВП на страната.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Специализираната болница за рехабилитация в Котел ще бъде стабилизирана

Министерството на здравеопазването преведе 750 000 лв. на Специализираната болница за рехабилитация в Котел.  Безлихвеният заем ще покрие просрочените задължения на лечебното заведение за консумативи, ток и заплати на персонала.Това се посочва в съобщение..

публикувано на 03.05.24 в 16:10

Концерт на Мария Мутафчиева по Радио Стара Загора за Великден

Радио Стара Загора- БНР ще излъчи на 4 май, събота,  от 16 ч. юбилейния концерт на Мария Мутафчиева от зала „България“. Специални гости в него са любими изпълнители, с които Мери записва дуети и работи през годините: Маргарита Хранова, Марио Николов,..

публикувано на 03.05.24 в 13:44

Задържаха над 40 хил. кутии контрабандни цигари на "Лесово"

Задържаха 40 400 кутии контрабандни цигари при проверка на товарен автомобил на ГКПП – Лесово, съобщават от МВР. Нарушението е разкрито в рамките на съвместна операция на ГД „Борба с организираната престъпност“, ГД „Гранична полиция“, Агенция „Митници“ и..

публикувано на 03.05.24 в 12:19

Ямбол посреща Великден с три уникални триметрови яйца, изработени от хиляди цветя

В навечерието на Великден, централната градска част на Ямбол е празнично украсена. Тази година традиционното оформление е обогатено с нов елемент – триметрово яйце, изработено изцяло от декоративни цветя. С това големите уникални цветни яйца в Ямбол..

публикувано на 03.05.24 в 12:06

Художничката Петя Христова представи изложба от стъкло в Ямбол

В навечерието на Великденските празници в ямболската галерия LP ART своята самостоятелна изложба „Иконите и стъклото“  представи художничката Петя Христова.  Изложбата на Петя Христова, в която са представени 33 икони от стъкло, е уникално явление в..

публикувано на 03.05.24 в 10:58

Провериха църквите в Старозагорско преди Великден

При проверките на големите православни църкви в Стара Загора преди Великден не са констатирани сериозни нарушения на противопожарните изисквания, съобщи в предаването „Репортер“ началникът на Районна служба „Пожарна безопасност и защита на населението“..

публикувано на 03.05.24 в 09:32
Висшето образование в Нидерландия привлича студенти от цял свят

Расте интересът на българските кандидат-студенти към Ирландия и Швеция

Броят на българските кандидат-студенти, желаещи да учат висше образование в чужбина, се е увеличил с 60 процента спрямо миналата година, показват последните данни на изложение "Световно образование". В проведеното неотдавна в Пловдив 20-то издание на..

публикувано на 03.05.24 в 09:10

С 6% е по-евтина Великденската трапеза тази година спрямо миналата

С 6% е по-ниска цената на потребителската кошница за Великден тази година спрямо миналата. 137лв. е стойността й тази година при закупуването на единица от всяка стока заедно с агнешко месо, 98лв. е без него при 106лв. по същото време миналата година,..

публикувано на 03.05.24 в 08:45

Времето: Облаци, дъжд и градушки

През деня в много райони на страната ще има краткотрайни, временно интензивни валежи от дъжд.  В планинските райони валежите ще са значителни и ще са придружени с гръмотевици. На места в Югозападна България, Родопската област и западните райони на..

публикувано на 03.05.24 в 07:15

Разпети петък - денят на Христовите страдания

Разпети петък, наричан още Велики петък, е най-тъжният ден за християнския свят. Денят, в който Божият син е разпнат на кръста, за да изкупи греховете на човечеството. Исус Христос приел смирено съдбата си. Издъхва на Голгота след тежки мъчения. Учениците..

публикувано на 03.05.24 в 07:00