Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Локализиран е пожарът до хасковското село Александрово

| обновено на 02.09.20 в 11:40
Снимка: Радио ВИДИН

Положението с пожарите в страната е почти овладяно. Това обобщи директорът на ГДПБЗН гл. комисар Николай Николов в сакарското село Равна гора, община Свиленград.
Николов отбеляза овладяването на три огнени стихии. Продължават гасителните действия над Карлово, където пожарът на е на площ 40 декара в труднодостъпен терен. Там се е включил хеликоптер, като към момента огнището е локализирано, уточни Николов. Локализиран е и вчерашният пожар в землището на хасковското село Александрово, но гасителните дейности продължават, допълни Николов. Огнеборците са на път да се справят и с големия пожар в Сакар планина между селата Щит и Равна гора, където засегнатата площ е 3000 - 3500 декара сухи треви, храсти и широка растителност. Изгоря и 70 декара борова гора.
В борбата с огъня участват 11 пожарни команди и от съседни региони, включват се военни, служители на горските стопанства, пристигнаха две тежки верижни машини, а община Свиленград оказва логистична подкрепа, каза директорът на хасковската пожарна ст. комисар Николай Вълчев.
Положението тук вчера следобед обаче беше критично и имаше реална опасност село Равна гора да изгори, допълни Николов. Органите на МВР са имали готовност да евакуират хората от населеното място. Днес обаче положението е под контрол и считам, че пожарът е 95 процента овладян, каза още Николов. По думите му предстои днес и с участието на военните периметърът на огнището от 6 - 7 километра да бъде обходен.
Николов подчерта още, че вероятната причина за огнените бедствия в повечето случаи е човешката дейност и действия, свързани с небрежност и самонадеяност.

Интервю с главен комисар Николай Николов можете да чуете в прикачения звуков файл. Още от категорията

Иванка Сотирова

Детска градина №68 "Ран Босилек" ще бъде затворена още от днес

Детска градина №68 "Ран Босилек" в Стара Загора ще бъде затворена още от днес поради заболели. Всички останали ясли, детски градини и училища преустановяват присъствени занимания от 30-ти ноември, понеделник.  Това каза за Радио Стара Загора..

публикувано на 25.11.20 в 18:17

Окончателно: Минималната пенсия става 300 лв.

Минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст става 300 лв. от 1 януари догодина, решиха депутатите с приетите окончателни текстове в Закона за Държавното обществено осигуряване за 2021 г. Предложението за нарастване на размера с 50 лева подкрепиха..

публикувано на 24.11.20 в 19:22
прохода

Спират движението през прохода „Шипка“ за три часа

От 11 ч. до 14 ч. днес се ограничава движението за всички превозни средства по път I-5 Габрово – Казанлък през прохода Шипка за полагането на хоризонтална маркировка в участъка Габрово – връх Шипка. Шофьорите ще могат да ползват обходен..

обновено на 17.11.20 в 06:26

Днес е Архангелова задушница

Днес е църковният празник Архангелова задушница, който се отбелязва винаги в съботата преди Архангеловден - на 8 ноември. На този ден се отдава почит към паметта на мъртвите, както и вечна признателност на загиналите в редовете на Българската армия...

публикувано на 07.11.20 в 08:26

Не се налагат по-строги мерки срещу разпространението на Covid-19

Не се налагат по-строги мерки срещу разпространението на коронавирус в страната, увери министърът на здравеопазването проф. Костадин Ангелов на пресконференцията на Националния оперативен щаб (НОЩ). Според него трябва да се спазва контролът за изпълнение..

публикувано на 08.10.20 в 12:14

Автобусите в Ямбол тръгват по ново разписание

От 18 септември, петък, автобусите от вътрешноградския автобусен транспорт в Ямбол тръгват по разписанието от новата транспортна схема, приета на заседание на Общински съвет  Ямбол на 13 август. При съставяне на новата транспортна схема е взето..

публикувано на 16.09.20 в 18:27

Временна организация на движението за провеждане на Маратон "Стара Загора 2020"

Община Стара Загора въвежда временна организация на движението във връзка с провеждане на Маратон „Стара Загора 2020“, за осигуряване на безопасност и спазване на реда за организиране и провеждането му на 30.08.2020 г. Стартът на Маратон Стара..

публикувано на 27.08.20 в 14:00

От БСП-Стара Загора изпратиха сигнал до здравния министър и прокуратурата

От БСП-Стара Загора изпратиха сигнал до здравния министър и до прокуратурата, във връзка с жалба на граждани, недоволни от оказаната им спешна медицинска помощ в областния град. Социалистите се надяват за извършване на прецизна проверка и предприемане на..

публикувано на 27.08.20 в 13:51

Започват засилени проверки на територията на природния парк "Странджа"

Засилен ще е контролът на територията на природния парк /ПП/"Странджа". От днес започват съвместни проверки на всички отговорни институции. Решението за това е взето от директора на парка по време на среща с представители на държавните горски стопанства в..

публикувано на 27.08.20 в 10:02

Проект на Тракийски университет е одобрен за финансиране от МОН

Проект „Greenanimo“ на Тракийски университет е класиран на второ място и одобрен  за финансиране от МОН чрез Национална програма „Европейски научни мрежи“. Това съобщи проф. Светлана Георгиева от Аграрния факултет.  Проектът ще получи 50% от..

публикувано на 27.08.20 в 09:10