Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зелената сделка - посоката за развитие на всички икономически сектори

Румяна Грозева
Снимка: Емил Енчев

Зелената сделка е програмата за развитие на ЕС за следващите години в дългосрочен план, която цели създаването на все по-щадящи природата индустрии във всички сектори на икономиката. Приемаме Зелената сделка като зелената линия на развитие в абсолютно всички икономически сектори, като, естествено, фокусът е върху тези, които замърсяват най-много, обясни изпълнителният директор на Агенцията за регионално икономическо развитие Румяна Грозева.

Осезателно е разделението между по-напредналите икономики в ЕС и това, което се случва в централна и източна Европа. Не само правителствата, но и самите частни компании там са се ориентирали към „позеленяване“ и отделят средства за развойна дейност. Всяка година в България се говори, че в националния бюджет трябва да има повече средства за научни изследвания, но колаборацията между научните институции и бизнеса все още е в сферата на пожелателното – коментира тя.

За първи път от много време насам имаме конкретни цели и невероятно огромен бюджет на ниво ЕС как да бъдат постигнати зелените цели. България е във фокуса на държавите, които ще получат допълнително финансиране за региони като старозагорския. ЕК идентифицира три региона за България, за които се отпускат 2 милиарда евро. Правителството се опитва да включи още региони с обосновката, че ще има  „въглеродно изтичане“, т. е. инвеститорите ще се пренасочат към Турция и Сърбия, където няма такива изисквания.Но България получава достъп до невиждани в момента средства, за да могат всички останали региони да трансформират високоинтензивните си сектори към нискоинтензивни такива.

Финансовите средства обаче могат да бъдат получени само срещу добре основани и структурирани проектни предложения.

В самия регламент на Фонда за справедлив преход е казано, че решенията се взимат на ниво регионални и местни власти. Очаква се самите общини в регионите да работят заедно и в сътрудничество с  бизнеса и неправителствения сектор, за да имат интегрират подход. АРИР инициира първа работна среща, за представим регламента, да чуем докъде са стигнали отделните общини и да опитаме да групираме партньорства, защото тези пари ще влязат в бюджетите им през Плановете за интегрирано развитие за следващия програмен период. Имахме такава среща и с бизнеса, предстои среща и с ИТ компаниите в областта. Надявам се скоро да се свика заседание на Областния съвет за развитие към областната управа, за да се сформира постоянна комисия за зелената сделка на областно ниво.

Цялото интервю с Румяна Грозева можете да чуете в прикачения звуков файл. 


БНР подкасти:

Още от категорията

Разясняват възможностите на прехода и Териториалния план

На срещата на 29 февруари целим да дадем яснота и конкретика по Териториалните планове, съобщи д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие – Стара Загора (АРИР) по повод събитието „Преход на..

публикувано на 28.02.24 в 10:00

Конференция разяснява енергийната ефективност на сградния фонд

В рамките на поредицата кръгли маси за финансиране на устойчива енергия, Министерство на енергетиката и Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект с подкрепата на Коалиция „Да обновим България“ организират  конференцията „Енергийната ефективност на..

публикувано на 31.01.24 в 10:00

Среща за разясняване как ще се изпълнява Териториалният план организира АРИР в Стара Загора

"Новите предизвикателства в началото на годината за екипа на АРИР са няколко. Проектите, по които ще работим са по важни за региона теми. Позволихме си да се върнем към един такъв - да се даде шанс на млади хора, които по една или друга причина не са се..

публикувано на 24.01.24 в 12:42
Юлиан Попов

Старозагорски регион със специално представяне на COP28 в Дубай

У нас излизането от по-силните горива не е в голяма степен резултат на национална политика, а е бизнес , предприемаческо или корпоративно решение. България е пример за разнообразни решения за трансформация в различните индустрии – циментова,..

публикувано на 20.12.23 в 10:00

Започна изграждането на екологично и иновативно междублоково пространство

Стартира проект „Зелени решения за междублоково пространство в кв. „Железник“ за преодоляване на „Градския топлинен остров“. Той ще се реализира в пространството  на жилищните сгради с административни адреси ул. „Загорка“ № 31; ул. „Загорка“ № 33, ул...

публикувано на 04.12.23 в 14:38

Европейският съюз готви нова регулация за развитие на водородната икономика

Предстои съвсем скоро Европейския съюз да одобри нова регулация за изграждане на инфраструктура за алтернативни горива, в които се включва и водорода. Това сподели в интервю за „Минутите на Зелената сделка“ Георги Симеонов, директор дирекция..

публикувано на 30.11.23 в 17:02

Старозагорска делегация се включва в Европейската седмица на водорода 2023

Д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие- Стара Загора заедно с ректора на  Тракийски университет проф. Добри Ярков и екип от университета  участват в  най-голямото годишно събитие, посветено на..

публикувано на 22.11.23 в 10:00
Весела Марева

Весела Марева - новият експерт в Платформата за справедлив преход (JTP)

Весела Марева е новият експерт в списъка на Платформата за справедлив преход(Just Transition Platform). Платформата е ключовият инструмент на ЕС за подпомагане на държавите членки и регионите да отключат подкрепата, налична чрез Механизма за..

публикувано на 15.11.23 в 10:00

АРИР-Стара Загора организира работна среща с граждани по темата за енергийната бедност

Работна среща с гражданите в регион Стара Загора на тема "Енергийна бедност и енергийна трансформация" ще се проведе в четвъртък 9 ноември.На нея ще бъдат  дискутирани  процесите на енергийна трансформация и как те ще се отразят върху състоянието на..

публикувано на 08.11.23 в 10:00

Д-р Мария Трифонова представи ролята на Университетите в прехода в Брюксел

Ролята на Университетите в прехода представи в Брюксел гл. ас. д-р Мария Трифонова, преподавател в  Стопански факултет, СУ „Св. Климент Охридски“. От презентацията й става ясно, че предстои в следващия месец да бъде учредена нова структура към..

публикувано на 01.11.23 в 10:00