Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Зелената сделка - посоката за развитие на всички икономически сектори

Румяна Грозева
Снимка: Емил Енчев

Зелената сделка е програмата за развитие на ЕС за следващите години в дългосрочен план, която цели създаването на все по-щадящи природата индустрии във всички сектори на икономиката. Приемаме Зелената сделка като зелената линия на развитие в абсолютно всички икономически сектори, като, естествено, фокусът е върху тези, които замърсяват най-много, обясни изпълнителният директор на Агенцията за регионално икономическо развитие Румяна Грозева.

Осезателно е разделението между по-напредналите икономики в ЕС и това, което се случва в централна и източна Европа. Не само правителствата, но и самите частни компании там са се ориентирали към „позеленяване“ и отделят средства за развойна дейност. Всяка година в България се говори, че в националния бюджет трябва да има повече средства за научни изследвания, но колаборацията между научните институции и бизнеса все още е в сферата на пожелателното – коментира тя.

За първи път от много време насам имаме конкретни цели и невероятно огромен бюджет на ниво ЕС как да бъдат постигнати зелените цели. България е във фокуса на държавите, които ще получат допълнително финансиране за региони като старозагорския. ЕК идентифицира три региона за България, за които се отпускат 2 милиарда евро. Правителството се опитва да включи още региони с обосновката, че ще има  „въглеродно изтичане“, т. е. инвеститорите ще се пренасочат към Турция и Сърбия, където няма такива изисквания.Но България получава достъп до невиждани в момента средства, за да могат всички останали региони да трансформират високоинтензивните си сектори към нискоинтензивни такива.

Финансовите средства обаче могат да бъдат получени само срещу добре основани и структурирани проектни предложения.

В самия регламент на Фонда за справедлив преход е казано, че решенията се взимат на ниво регионални и местни власти. Очаква се самите общини в регионите да работят заедно и в сътрудничество с  бизнеса и неправителствения сектор, за да имат интегрират подход. АРИР инициира първа работна среща, за представим регламента, да чуем докъде са стигнали отделните общини и да опитаме да групираме партньорства, защото тези пари ще влязат в бюджетите им през Плановете за интегрирано развитие за следващия програмен период. Имахме такава среща и с бизнеса, предстои среща и с ИТ компаниите в областта. Надявам се скоро да се свика заседание на Областния съвет за развитие към областната управа, за да се сформира постоянна комисия за зелената сделка на областно ниво.

Цялото интервю с Румяна Грозева можете да чуете в прикачения звуков файл. 


Още от категорията

В националния план за възстановяване и устойчивост България залага на екологични проекти и дигитализация

Националният план за възстановяване и устойчивост на България беше представен пред платформата на сп. Икономист на 16-ти февруари. Представянето проследи изпълнителният директор на АРИР в Стара Загора Румяна Грозева. По време на представянето..

публикувано на 18.02.21 в 14:22

Индъстри-ол: Синдикатите трябва да участват в прехода към нова икономика

В рубриката днес разговаряме с Корина Циролд, политически съветник на Индъстри-ол-Европа. Това е организация, в която членуват синдикати от индустриалния сектор, главно от тежката индустрия, енергийния и минен сектор, но и от много други...

публикувано на 10.02.21 в 09:49

Огнян Атанасов: Зелената сделка е нов икономически модел

Изготвящите се в момента териториални планове за справедлив преход на трите въглищни региона в България (Стара Загора, Кюстендил и Перник) са били обсъдени на срещи между синдикатите и консултантът Прайс Уотър Хаус Купърс през месец януари, съобщи..

публикувано на 03.02.21 в 08:10
ТЕЦ

Немското министерство на екологията финансира проучване на въглищните региони в България

Доклад за създаване на нови икономически дейности и нови работни места във въглищните региони на Югозападна и Югоизточна България изготвят в момента експертите на WWF България. За целта, а и за повишаването на капацитета на местните общини,..

публикувано на 27.01.21 в 08:05
тец

Гръцкия регион Западна Македония между въглищата и социалния консенсус

Темата на рубриката "Минутите на Зелената сделка с Европа директно Стара Загора" е гръцкия въглищен регион Западна Македония, който е в преход към нисковъглеродна икономика. Наш гост е Лефтерис Топалоглу, ръководител на Регионалната асоциация за..

публикувано на 20.01.21 в 08:05

Чешкият въглищен регион Усти в преход към нисковъглеродна икономика

Карел Тихи ръководи Икономическия и социален съвет на регион Усти - един от трите въглищни региона в Чехия, който преминава през прехода към нисковъглеродна икономика. Неправителствената организация влиза в задължителния състав на..

публикувано на 13.01.21 в 10:05

Териториалните планове за справедлив преход трябва да са готови до края на септември

През месец декември 2020 г. се оповести кой е консултантът, който ще изработи териториалните планове за справедлив преход на трите най-засегнати от преминаването към нисковъглеродна икономика в България региона (Стара Загора, Кюстендил и Перник)...

публикувано на 06.01.21 в 08:05

Системата за тавани и търговия с емисии намалява парниковите газове в атмосферата

Системата за търговия с емисии беше въведена с Протокола от Киото, а ЕС беше първата икономическа общност, която въведе трансгранична търговия с емисии. Последваха я много други страни, както и някои щати от САЩ, обясни в предаването „Зелената..

публикувано на 30.12.20 в 11:36

Защо ЕС иска да бъде глобален лидер в борбата с климатичните промени

Причината за всички глобални климатични споразумения е най-мащабното предизвикателство на нашето време – борбата с климатичните промени – с това уточнение започна разговорът с Илин Станев, съветник по политическите анализи към представителството..

публикувано на 29.12.20 в 12:15

Европейските лидери се споразумяха за намаляване на парниковите газове с 55%

Лидерите на европейския съюз се споразумяха за намаляване на парниковите емисии с 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. Това решение коментираме в „Минутите на Зелената сделка с Европа директно Стара Загора“ с Юлиан Попов - политически..

публикувано на 16.12.20 в 17:01