Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Ресторанти, молове и зали остават затворени до края на януари

Детските градини отварят след 4 януари

Снимка: БТА

България остава на второ място по смъртност при случаите на коронавирус. Това обяви на днешния брифинг в Министерски съвет здравният министър проф. Костадин Ангелов. 

До 31 януари ще останат затворени нощни заведения, игрални зали, спортни зали и ресторанти, каза още министърът. Той допълни, че това са мерки, които ще бъдат предложени за приемане. На 4 януари догодина децата да се върнат в детските градини и яслите, както и учениците от 1 до 4 клас, предлагат още министър Ангелов и членовете на Националния оперативен щаб. Забраните за моловете ще останат в сила до 31 януари, както и за конгресите, посочи още той. 

Ситуацията в страната за последната седмица показва, че са излекувани 18 907 пациенти, а заетостта на болничните легла за болни с неусложнено състояние е 52 на сто, посочи още министър Ангелов. По думите му прави впечатление увеличеният процент на заетост на болничните легла в областите Шумен - 76 на сто, Бургас - 70 на сто, в Търговище - 68 на сто, Варна - 67 на сто, Русе - 66 на сто, в Ямбол - 64 на сто, Сливен - 64 на сто, в Бургас - 64 на сто. Категорично не сме доволни от тези данни, подчерта той. Не искам българските граждани да бъдат излекувани, а искам да бъдат здрави и това е целта на мерките, които ще предложим.
Председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски каза, че има сериозен, но недостатъчен оптимизъм, особено за смъртните случаи и заетите реанимационни легла и заради това трябва тези мерки да бъдат предложени на правителството. Призовавам всички граждани да се ваксинират, а лекарите да се запознаят с ваксините, защото се очаква лекарите да бъдат последна инстанция, добави той.

Още от категорията

Президентът Радев свиква допълнителни консултации за председател на ЦИК

Президентът Румен Радев свиква допълнителни консултации за председател на ЦИК. Те ще се състоят заради  оттеглената кандидатура на Красимир Ципов от ГЕРБ за председател на ЦИК . Консултациите ще се състоят от 08.00 часа в петък (7-и май) на "Дондуков" 2...

публикувано на 06.05.21 в 16:51

Опашки пред кабинетите за свободна ваксинация в Стара Загора

Опашка се образува пред кабинета в ДКЦ 1 в Стара Загора от желаещи да се възползват от зелените коридори за ваксинация срещу КОВИД 19.  Днес свободна ваксинация се извършваше и в кабинета на Университетската болница в града. Още преди обявения час..

публикувано на 30.04.21 в 12:21

Технология за улавяне и съхраняване на въглерод да се тества в комплекс "Марица- изток"

Проект за пилотна инсталация за улавяне и съхраняване на въглероден диоксид в комплекс "Марица изток" да се включи в Плана за възстановяване и устойчивост на България.  За това настояват в свое писмо до Министерския съвет и вицепремиера в оставка..

публикувано на 28.04.21 в 15:14

Среден 3.09 получи държавата за грижата си за децата

Национална мрежа за децата представи десетото издание на мониторинговия доклад „Бележник: Какъв е средният успех на държавата в грижата за децата?“ Среден 3.09. е общата оценка за работата на държавата и институциите през 2020 година . Този..

публикувано на 27.04.21 в 16:38

Тридесет момичета завършиха "Училище за лазарки" в Етъра

30 момичета  и девойки от 13 до 20 годишна възраст завършиха „Училището за лазарки“ днес в Габрово.  Идеята за училището за лазарки е на етнографския музей „Етъра“ в Габрово и се провежда за 11-та поредна година.  „Интересът към него продължава да..

публикувано на 23.04.21 в 16:22
Антоний Гълъбов

Доц. Антоний Гълъбов: Вариант със служебно правителство би бил начало на политическа криза

Номинираният за премиер от коалицията ГЕРБ-СДС Даниел Митов днес върна на президента Румен Радев мандата за съставяне на правителство, получен от него по-рано тази седмица. По процедура следва държавният глава да обяви кога ще връчи втория..

публикувано на 23.04.21 в 15:27
Наталия Киселова

Доц. Наталия Киселова: В 7 дневен срок мандатоносителят трябва да обяви дали има подкрепа за съставяне на правителство

Днес президентът Румен Радев връчи проучвателен мандат за съставяне на правителство на Даниел Митов за кабинет на най-голямата парламентарна група ГЕРБ – СДС. От коалицията обявиха, че са готови с проекта на правителство и обявиха имената на..

публикувано на 20.04.21 в 17:11

Лекари от първа линия срещу КОВИД в изложба

По повод 7-ми април, Международният ден на здравето Мария Младенова и община Стара Загора откриха изложба, посветена на личните лекари в Стара Загора, които поеха и продължават борбата с КОВИД на първа линия. Младата старозагорка Мария Младенова, чието..

публикувано на 07.04.21 в 15:16

49,8 % е избирателната активност в Община Стара Загора към 20,00 часа

49,8 % е избирателната активност в Община Стара Загора към 20,00 часа Избирателна активност в община Стара Загора към 20.00 часа е 49,8 %. Своето право на глас при избора на народни представители в 45-тия парламент са упражнили 69 973 души...

публикувано на 04.04.21 в 22:07

Общината и полицията ще охраняват античния форум "Августа Траяна"

Служители на Общинската полиция, звената „Общинска охрана“ и „Общински инспекторат“ ще поемат заедно с екипите на Първо РПУ денонощна обходна охрана на Античния форум в Стара Загора. До месец трябва да бъде готова и количествено-стойностната сметка на..

публикувано на 17.03.21 в 15:20