Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В националния план за възстановяване и устойчивост България залага на екологични проекти и дигитализация

Националният план за възстановяване и устойчивост на България беше представен пред платформата на сп. Икономист на 16-ти февруари. Представянето проследи изпълнителният директор на АРИР в Стара Загора Румяна Грозева.

По време на представянето видях участници от цял свят, интересът е на над национално ниво и фокусът към България ще остане активен в следващите години, прогнозира тя:

Най-големият интерес беше към „позеленяването на икономиката“. Напоследък често чувам, че „зеленото“ 6ще съсипе бизнеса, но всъщност самите хора от бизнеса говорят за това как, за да останат конкурентноспособни, трябва да използват минимално енергия и ресурси и да прилага принципите на кръговата икономика.

Трябва да разграничим Плана за възстановяване и устойчивост, който изготвя всяка страна членка, и териториалните планове за справедлив преход, които се изготвят в регионите в преход, уточни Румяна Грозева.

Нашата среща по проектите DeCarb и TRACER на 11 февруари (втората редакция на Плана за възстановяване и устойчивост беше оповестена на 10. 02.), беше фокусирана именно върху териториалните планове. Имаше над 80 участници, включително и представители на ЕК и Европейската инвестиционна банка, като идеята ни беше да говорим на много достъпно ниво с всички заинтересовани страни, да видим уроците на другите ни колеги от регионите в Европа и на какво можем да разчитаме от страна на Комисията и банката. Уточнявам, че избраната консултантска компания не пише плана, а дава насоки какви мерки и проекти да включим в този план, така че регионът да бъде привлекателен и за инвеститори и за млади хора, които да се заселят в Стара Загора в следващите години. Работата е изцяло наша – на бизнеса, на администрациите, на гражданите и на медиите.

От друга страна хоризонтът за употреба на въглищата е до 2030 г. Колкото и да искаме да ги запазим трябва да си дадем сметка, че не можем да ги използваме както до сега. 10% от БВП на държавата са европейските средства, заложени за изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост, и това важи за всички държави. Там няма конкретно разпределение на суми, но има насоки, в които трябва да се работи – 37% са за устойчиво развитие, т.е. за екологично насочени проекти, 20% са за дигитализация. Нашата държава се е фокусирала върху подобряването на енергийната ефективност на сградите, защото 93% от сградния фонд в България има нужда от това. Икономиката ни употребява 3,5 пъти повече ресурси от средните нива за Европа и е 6 пъти по енергийно интензивна. Т.е. ние плащаме много повече, за да произведем същото количество продукт или да отоплим жилищата си.

На 10. 02. ЕП одобри политическото споразумение за Механизма за възстановяване и устойчивост, в който като цяло са заложени 672,5 милиарда евро, разпределени 50 на 50 – безвъзмездни средства и финансови механизми.

АРИР е може би първата организация в региона, която започна да говори по темата за трансформацията още през 2018 г. и ние ще продължим да работим по отношение на създаването на добра работна среда, предоставянето на информация, търсенето на добри практики. Ще бъдем активни и по време на сесиите за изработването на териториалния план на Стара Загора. Натрупахме опит и в комуникацията си с колегите от други региони в Европа. Работата ни е изцяло в обществена полза и в събирането на гледни точки и мнения.

Цялото интервю с Румяна Грозева можете да чуете в прикачения звуков файл. 


Още от категорията

ТЕЦ

Какви са вариантите за работата на комплекс "Марица изток" в следващите години

Как да се трансформира комплекс „Марица изток“ така че да имаме независима енергетика и качествени работни места – потърсихме мнението на Диян Димитров, избран за председател на съвета на директорите на Българския енергиен холдинг и с 12 годишен..

обновено на 28.04.21 в 18:32

Олег Стоилов: старозагорският бизнес трябва да работи на квадрат

Когато говорим за преход към нов тип икономика, това, което трябва да прави българския бизнес, старозагорският трябва да го прави на квадрат – това каза в рубриката „Минутите на Зелената сделка с Европа директно Стара Загора“ Олег Стоилов,..

публикувано на 21.04.21 в 08:05

България в обединението на европейските енергийни пазари

Обединението на енергийните пазарите между България и Гърция на 11 май е поредна стъпка в създаването на конкурентен пазар на електроенергия в мащаб ЕС. За България този процес започна доста отдавна още в началото на първото десетилетие на 21 век с..

публикувано на 14.04.21 в 07:55

Румяна Грозева: Стара Загора може да бъде въглеродно неутрален регион

В Минутите на Зелената сделка с Европа директно разговаряме с Румяна Грозева, изпълнителен директор на АРИР Стара Загора, партньор на рубриката и част от мениджмънта на индустриална зона Загоре. В момента се изготвя Регионалният план за..

публикувано на 08.04.21 в 11:08

70% от българите искат зелените политики да са приоритетни

85% от българите смятат, че климатичните промени и глобалното затопляне са проблем от изключителна важност, показва проучване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), проведено от „Алфа Рисърч“. Националното представително допитване е..

публикувано на 31.03.21 в 08:10
Славчо Нейков

Славчо Нейков: технологията за улавяне на въглерод няма да се финансира от ЕС

Славчо Нейков е председател на Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт, има повече от 25 години непрекъснат стаж в енергийния сектор. Интервюто е на Живко Иванов. Дали улавянето на въглеродния диоксид може да се..

публикувано на 24.03.21 в 08:05

Александър Загоров: конструкцията на новата енергетика трябва да се изгражда бавно и внимателно

Синдиката нито сме инвеститори, нито сме консултанти, нито имаме власт. С това уточнение започна разговорът с конфедералния секретар на КТ „Подкрепа“ Александър Загоров: Ние сме сдружение на работниците и служителите и..

публикувано на 17.03.21 в 08:05

Иван Цанков: системите за улавяне на въглерод са възможно решение за комплекс "Марица изток"

Зелената сделка е предизвикателство, но и възможност. Тя представлява тотална трансформация, не само на енергийния сектор, но и на икономиките на страните членки на ЕС. Трябва обаче да се подходи индивидуално към всяка държава. Това смята..

публикувано на 10.03.21 в 08:00

Индъстри-ол: Синдикатите трябва да участват в прехода към нова икономика

В рубриката днес разговаряме с Корина Циролд, политически съветник на Индъстри-ол-Европа. Това е организация, в която членуват синдикати от индустриалния сектор, главно от тежката индустрия, енергийния и минен сектор, но и от много други...

публикувано на 10.02.21 в 09:49

Огнян Атанасов: Зелената сделка е нов икономически модел

Изготвящите се в момента териториални планове за справедлив преход на трите въглищни региона в България (Стара Загора, Кюстендил и Перник) са били обсъдени на срещи между синдикатите и консултантът Прайс Уотър Хаус Купърс през месец януари, съобщи..

публикувано на 03.02.21 в 08:10