Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

В националния план за възстановяване и устойчивост България залага на екологични проекти и дигитализация

Националният план за възстановяване и устойчивост на България беше представен пред платформата на сп. Икономист на 16-ти февруари. Представянето проследи изпълнителният директор на АРИР в Стара Загора Румяна Грозева.

По време на представянето видях участници от цял свят, интересът е на над национално ниво и фокусът към България ще остане активен в следващите години, прогнозира тя:

Най-големият интерес беше към „позеленяването на икономиката“. Напоследък често чувам, че „зеленото“ 6ще съсипе бизнеса, но всъщност самите хора от бизнеса говорят за това как, за да останат конкурентноспособни, трябва да използват минимално енергия и ресурси и да прилага принципите на кръговата икономика.

Трябва да разграничим Плана за възстановяване и устойчивост, който изготвя всяка страна членка, и териториалните планове за справедлив преход, които се изготвят в регионите в преход, уточни Румяна Грозева.

Нашата среща по проектите DeCarb и TRACER на 11 февруари (втората редакция на Плана за възстановяване и устойчивост беше оповестена на 10. 02.), беше фокусирана именно върху териториалните планове. Имаше над 80 участници, включително и представители на ЕК и Европейската инвестиционна банка, като идеята ни беше да говорим на много достъпно ниво с всички заинтересовани страни, да видим уроците на другите ни колеги от регионите в Европа и на какво можем да разчитаме от страна на Комисията и банката. Уточнявам, че избраната консултантска компания не пише плана, а дава насоки какви мерки и проекти да включим в този план, така че регионът да бъде привлекателен и за инвеститори и за млади хора, които да се заселят в Стара Загора в следващите години. Работата е изцяло наша – на бизнеса, на администрациите, на гражданите и на медиите.

От друга страна хоризонтът за употреба на въглищата е до 2030 г. Колкото и да искаме да ги запазим трябва да си дадем сметка, че не можем да ги използваме както до сега. 10% от БВП на държавата са европейските средства, заложени за изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост, и това важи за всички държави. Там няма конкретно разпределение на суми, но има насоки, в които трябва да се работи – 37% са за устойчиво развитие, т.е. за екологично насочени проекти, 20% са за дигитализация. Нашата държава се е фокусирала върху подобряването на енергийната ефективност на сградите, защото 93% от сградния фонд в България има нужда от това. Икономиката ни употребява 3,5 пъти повече ресурси от средните нива за Европа и е 6 пъти по енергийно интензивна. Т.е. ние плащаме много повече, за да произведем същото количество продукт или да отоплим жилищата си.

На 10. 02. ЕП одобри политическото споразумение за Механизма за възстановяване и устойчивост, в който като цяло са заложени 672,5 милиарда евро, разпределени 50 на 50 – безвъзмездни средства и финансови механизми.

АРИР е може би първата организация в региона, която започна да говори по темата за трансформацията още през 2018 г. и ние ще продължим да работим по отношение на създаването на добра работна среда, предоставянето на информация, търсенето на добри практики. Ще бъдем активни и по време на сесиите за изработването на териториалния план на Стара Загора. Натрупахме опит и в комуникацията си с колегите от други региони в Европа. Работата ни е изцяло в обществена полза и в събирането на гледни точки и мнения.

Цялото интервю с Румяна Грозева можете да чуете в прикачения звуков файл. 


Още от категорията

Индъстри-ол: Синдикатите трябва да участват в прехода към нова икономика

В рубриката днес разговаряме с Корина Циролд, политически съветник на Индъстри-ол-Европа. Това е организация, в която членуват синдикати от индустриалния сектор, главно от тежката индустрия, енергийния и минен сектор, но и от много други...

публикувано на 10.02.21 в 09:49

Огнян Атанасов: Зелената сделка е нов икономически модел

Изготвящите се в момента териториални планове за справедлив преход на трите въглищни региона в България (Стара Загора, Кюстендил и Перник) са били обсъдени на срещи между синдикатите и консултантът Прайс Уотър Хаус Купърс през месец януари, съобщи..

публикувано на 03.02.21 в 08:10
ТЕЦ

Немското министерство на екологията финансира проучване на въглищните региони в България

Доклад за създаване на нови икономически дейности и нови работни места във въглищните региони на Югозападна и Югоизточна България изготвят в момента експертите на WWF България. За целта, а и за повишаването на капацитета на местните общини,..

публикувано на 27.01.21 в 08:05
тец

Гръцкия регион Западна Македония между въглищата и социалния консенсус

Темата на рубриката "Минутите на Зелената сделка с Европа директно Стара Загора" е гръцкия въглищен регион Западна Македония, който е в преход към нисковъглеродна икономика. Наш гост е Лефтерис Топалоглу, ръководител на Регионалната асоциация за..

публикувано на 20.01.21 в 08:05

Чешкият въглищен регион Усти в преход към нисковъглеродна икономика

Карел Тихи ръководи Икономическия и социален съвет на регион Усти - един от трите въглищни региона в Чехия, който преминава през прехода към нисковъглеродна икономика. Неправителствената организация влиза в задължителния състав на..

публикувано на 13.01.21 в 10:05

Териториалните планове за справедлив преход трябва да са готови до края на септември

През месец декември 2020 г. се оповести кой е консултантът, който ще изработи териториалните планове за справедлив преход на трите най-засегнати от преминаването към нисковъглеродна икономика в България региона (Стара Загора, Кюстендил и Перник)...

публикувано на 06.01.21 в 08:05

Системата за тавани и търговия с емисии намалява парниковите газове в атмосферата

Системата за търговия с емисии беше въведена с Протокола от Киото, а ЕС беше първата икономическа общност, която въведе трансгранична търговия с емисии. Последваха я много други страни, както и някои щати от САЩ, обясни в предаването „Зелената..

публикувано на 30.12.20 в 11:36

Защо ЕС иска да бъде глобален лидер в борбата с климатичните промени

Причината за всички глобални климатични споразумения е най-мащабното предизвикателство на нашето време – борбата с климатичните промени – с това уточнение започна разговорът с Илин Станев, съветник по политическите анализи към представителството..

публикувано на 29.12.20 в 12:15

Европейските лидери се споразумяха за намаляване на парниковите газове с 55%

Лидерите на европейския съюз се споразумяха за намаляване на парниковите емисии с 55% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г. Това решение коментираме в „Минутите на Зелената сделка с Европа директно Стара Загора“ с Юлиан Попов - политически..

публикувано на 16.12.20 в 17:01
Румяна Грозева

Зелената сделка - посоката за развитие на всички икономически сектори

Зелената сделка е програмата за развитие на ЕС за следващите години в дългосрочен план, която цели създаването на все по-щадящи природата индустрии във всички сектори на икономиката. Приемаме Зелената сделка като зелената линия на развитие в..

публикувано на 09.12.20 в 08:40