Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Според проучване на Европейския съвет за външна политика

70% от българите искат зелените политики да са приоритетни

Снимка: БГНЕС

85% от българите смятат, че климатичните промени и глобалното затопляне са проблем от изключителна важност, показва проучване на Европейския съвет за външна политика (ЕСВП), проведено от „Алфа Рисърч“. Националното представително допитване е направено сред 1007 пълнолетни българи в края на януари. Директорът на българския офис на ЕСВП Весела Чернева коментира:

Тази статистика не е изненада, защото това е отговорът, който българите дават на въпроса за климата от повече от година и според периодичното изследване на Евробарометър. Обществото като цяло разбира, че проблемите на климата, околната среда, качеството на въздуха и водите са нещо, което ги засягат пряко.

Въпреки големия интерес към темата, три четвърти от хората не са информирани за българската позиция.

Обществото доста е напреднало от гледна точка на позиция, но хората не намират достатъчно информация за това какво България прави или възнамерява да прави по този въпрос. 70% смятат, че мерките срещу климатичните промени трябва да бъдат приоритетни в политическите програми на партиите. До началото на предизборната кампания се оказва, че ¾ от хората не са информирани за българската позиция и биха искали официалните власти повече да ги държат в течение и този дебат да води до ясни решения, а не просто такива взети в някакви канцеларии и изпратени в Брюксел.

Говоренето за Зелената сделка и трансформацията на икономиката се засили по време на предизборната кампания, отчита Весела Чернева.

Според нашето проучване 78% от хората казват, че са наясно, че до 2030 трябва да дойде края на въглищната ера. 64% подкрепят това. Все повече политиците спорят не дали това да се случи, а как да се случи. Друг важен аспект е разговорът за всичко свързано със селско стопанство, качеството на храните, на водите, но също и с дигитализацията и модернизацията на икономиката, защото Зелената сделка е точно това – шанс за европейската икономика да използва по-малко енергия и да произвежда по-модерни продукти. Смисълът на Зелената сделка е не просто да се дадат едни пари на едни правителства, а да се привлече публичен капитал – два, три пъти повече отколкото тези средства са, за да може модернизацията да е качествена. В България производството е 1,5 пъти по-енергоемко отколкото средното в ЕС, което означава, че българските фирми не могат да бъдат конкурентноспособни. Националните планове трябва да станат ясни до юни месец и затова е важно България да има правителство сравнително скоро след изборите.

Ако отлагаме трудните решения за последния момент – добрите решния ще се изчерпат и накрая ще останат лошите, допълни Весела Чернева.

Ние трябва да можем да си представим как искаме да изглежда страната ни след 10 години. Не можем да си позволим да градим държава на парче, особено в тази ситуация.

Цялото интервю с Весела Чернева можете да чуете в прикачения звуков файл. 


Още от категорията

България в обединението на европейските енергийни пазари

Обединението на енергийните пазарите между България и Гърция на 11 май е поредна стъпка в създаването на конкурентен пазар на електроенергия в мащаб ЕС. За България този процес започна доста отдавна още в началото на първото десетилетие на 21 век с..

публикувано на 14.04.21 в 07:55

Румяна Грозева: Стара Загора може да бъде въглеродно неутрален регион

В Минутите на Зелената сделка с Европа директно разговаряме с Румяна Грозева, изпълнителен директор на АРИР Стара Загора, партньор на рубриката и част от мениджмънта на индустриална зона Загоре. В момента се изготвя Регионалният план за..

публикувано на 08.04.21 в 11:08
Славчо Нейков

Славчо Нейков: технологията за улавяне на въглерод няма да се финансира от ЕС

Славчо Нейков е председател на Управителния съвет на Института за енергиен мениджмънт, има повече от 25 години непрекъснат стаж в енергийния сектор. Интервюто е на Живко Иванов. Дали улавянето на въглеродния диоксид може да се..

публикувано на 24.03.21 в 08:05

Александър Загоров: конструкцията на новата енергетика трябва да се изгражда бавно и внимателно

Синдиката нито сме инвеститори, нито сме консултанти, нито имаме власт. С това уточнение започна разговорът с конфедералния секретар на КТ „Подкрепа“ Александър Загоров: Ние сме сдружение на работниците и служителите и..

публикувано на 17.03.21 в 08:05

Иван Цанков: системите за улавяне на въглерод са възможно решение за комплекс "Марица изток"

Зелената сделка е предизвикателство, но и възможност. Тя представлява тотална трансформация, не само на енергийния сектор, но и на икономиките на страните членки на ЕС. Трябва обаче да се подходи индивидуално към всяка държава. Това смята..

публикувано на 10.03.21 в 08:00

В националния план за възстановяване и устойчивост България залага на екологични проекти и дигитализация

Националният план за възстановяване и устойчивост на България беше представен пред платформата на сп. Икономист на 16-ти февруари. Представянето проследи изпълнителният директор на АРИР в Стара Загора Румяна Грозева. По време на представянето..

публикувано на 18.02.21 в 14:22

Индъстри-ол: Синдикатите трябва да участват в прехода към нова икономика

В рубриката днес разговаряме с Корина Циролд, политически съветник на Индъстри-ол-Европа. Това е организация, в която членуват синдикати от индустриалния сектор, главно от тежката индустрия, енергийния и минен сектор, но и от много други...

публикувано на 10.02.21 в 09:49

Огнян Атанасов: Зелената сделка е нов икономически модел

Изготвящите се в момента териториални планове за справедлив преход на трите въглищни региона в България (Стара Загора, Кюстендил и Перник) са били обсъдени на срещи между синдикатите и консултантът Прайс Уотър Хаус Купърс през месец януари, съобщи..

публикувано на 03.02.21 в 08:10
ТЕЦ

Немското министерство на екологията финансира проучване на въглищните региони в България

Доклад за създаване на нови икономически дейности и нови работни места във въглищните региони на Югозападна и Югоизточна България изготвят в момента експертите на WWF България. За целта, а и за повишаването на капацитета на местните общини,..

публикувано на 27.01.21 в 08:05
тец

Гръцкия регион Западна Македония между въглищата и социалния консенсус

Темата на рубриката "Минутите на Зелената сделка с Европа директно Стара Загора" е гръцкия въглищен регион Западна Македония, който е в преход към нисковъглеродна икономика. Наш гост е Лефтерис Топалоглу, ръководител на Регионалната асоциация за..

публикувано на 20.01.21 в 08:05