Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

На празника на здравния работник ви срещаме с д-р Теодора Райкова

Кранио-сакрална терапия – холистичен подход при зъболечението

Кранио-сакралната терапия (КСТ) е неинвазивна, но  същевременно мощна форма на лечение, която подобрява функцията на  централната нервна система и поддържа естествения капацитет на  организма за самовъзстановяване, регулация и самолечение, сподели за Радио Стара Загора д-р Теодора Райкова - стоматолог. Все повече специалисти в различни области на медицината подхождат холистично при лечението на пациентите, разглеждайки всеки пациент като единно цяло – съвкупност от тъкани, органи и системи. Този подход все повече се застъпва и в денталната медицина, като зъболечението не е самоцел. 

При кранио-сакралната терапия много леко се докосват черепните  кости, гръбначния стълб и опашната кост, при което всяка част се намества и  отива в правилната позиция, допълни д-р Райкова.

По време на нашия живот, тялото ни е подложено на различни видове стрес  и травми, които ако са прекалено силни, дават отражение върху тялото ни и  създават т.нар. блокажи, които пречат на свободното движение на тъканните течности. 

Според философията на кранио-сакралната терапия всяко част в нашето тяло трябва да се движи и  само тогава организма се намира в състояние на здраве. Движението на  тъканните течности и по конкретно на церебро-спиналната течност, се  нарича кранио-сакрално дишане. Именно долавянето и въздействието върху  движението на тези течности стои в основата на терапията, каза още д-р Райкова.

Всяка намеса в човешкото тяло дава отражение върху целия организъм, в  това число влизат и стоматологичните манипулации. „В практиката си  наблюдавам много често липса на добре адаптирани възстановявания - като  пломби, коронки и мостови конструкции. Това дава отражение върху състоянието на темпоро-мандибуларната става, което от своя страна  въздейства върху целия организъм - центъра на слуха и равновесието,  позицията на гръбначния стълб, дори има връзка с появата на главоболие и още  много други симптоми. Разбирайки тежестта на всяка една, дори и най-малка, намеса в човешката уста, като например, една обикновена пломба,  аз се стремя да извърша възстановяването такова, че то да отговаря  анатомично и функционално на естествения зъб. Когато става въпрос за по-големи естетични възстановявания, включващи горна и долна челюст,  намесата на КСТ е абсолютно задължително. С тази терапия може условно да си представим как човешкото тяло го превръщаме в чисто, бяло платно,  върху което вече спокойно можем да рисуваме красоти. И така постигаме  красота и здраве, преплетени в абсолютен синхрон," сподели  д-р Теодора Райкова.

Цялото интервю с нея чуйте в прикачения звуков файл


Още от категорията

Ракът на устната кухина е лечим

Ракът на устната кухина e злокачествен процес, който може да се появи навсякъде в устата - на повърхността на  езика , по устните, от вътрешната страна на бузата, на венците, на покрива и пода на устата, на сливиците и в слюнчените жлези...

публикувано на 17.04.21 в 12:51

3 милиона медитираха заедно онлайн

Около 3 милиона души се включиха в най-голямата виртуална конференция за бъдещето на света в контекста на пандемията. Те взеха участие и в обща медитация с известния духовен учител Свами Джотирмая. Това съобщи в здравното предаване на радио..

публикувано на 09.04.21 в 19:15

Борим пандемията до края на годината

Ваксинирането срещу коронавирусната инфекция в страната се движи с много бавен темп и е на незадоволително ниво. Това коментира в ефира на радио Стара Загора председателят на Районната колегия на Български лекарски съюз д-р Генка Пейчева. В..

публикувано на 03.04.21 в 12:45

Чаша силно кафе половин час преди треноривка ускорява изгарянето на мазнините

Учени установиха, че консумацията на кофеин - приблизително една чаша силно кафе, половин час преди аеробна тренировка значително ускоряване изгарянето на мазнините, съобщи електронното издание "МедикалЕкспрес", цитирано от БТА Изследването на специалисти..

публикувано на 27.03.21 в 13:53

Ковид-19 може да причини косопад

Съществуват различни кожни прояви вследствие на Ковид-19. Пациенти, преболедували коронавирусна инфекция, се оплакват от косопад и търсят помощта ни. Това коментира в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ дерматологът..

публикувано на 27.03.21 в 12:55

Вода с лимон и гимнастика за бърза адаптация към часовата смяна

Тази сутрин в 3 часа преминахме  към лятното часово време. Местенето на стрелките в Европа се прилага от 1976 г. по предложение на Франция. Но във Великобритания тази практика е въведена от 1908 г. Смяната на времето у нас започва от 1979 г...

публикувано на 28.03.21 в 08:05

Проф. Манолова: Рискът от усложнения след преболедуван Ковид-19 е много по-голям, отколкото от евентуални нежелани реакции след ваксинация

Притеснението на хората по повод на  бързото създаване на ваксините срещу Ковид-19 е неоснователно , каза за Радио Стара Загора проф. Манолова, имунолог и преподавател в Медицински факултет на Тракийски университет - Стара Загора.  Платформите..

публикувано на 25.03.21 в 12:23
Проф.Лилия Пекова

От началото на пандемията 20 деца са се лекували от коронавирус в УМБАЛ "Киркович" в Стара Загора

30 пациенти с COVID -19  в момента се лекуват в клиниката по "Инфекциозни болести" в УМБАЛ „ Киркович“ в Стара Загора. Трима от тях са в  тежко състояние , това  съобщи за Радио Стара Загора проф. Лилия Пекова, началник на клиниката по „Инфекциозни..

публикувано на 22.03.21 в 16:52

40 души се разболяват от туберкулоза годишно в областта

40 човека се разболяват всяка година от туберкулоза в област Стара Загора и започват терапия в Специализираната белодробната болница. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипоркрат“ управителят на лечебното..

публикувано на 20.03.21 в 12:29

Съвременните технологии в денталната медицина създават комфорт

Отношението на българите от последните години към повишаване денталната култура за съжаление претърпя обратно развитие, заради пандемията. Младите хора все повече се интересуват активно, следят новите тенденции особено, когато са свързани с..

публикувано на 20.03.21 в 11:50