Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Нана и нейната аптека с приказки

Днес ви срещаме с един професионален разказвач на приказки.  Нана Томова практикува тази професия от три години. В много страни по света, Великобритания е сред тях, това е истинска работа, която събира публика от слушатели, както всяко друго изкуство.

В това интервю Нана казва, че разказвачите на приказки по света имат много важни функции – те събират истории от различни места, създавани от хората хилядолетия наред; свързват експати с техните корени; някои разказват приказки по време на сватби и погребения, те вплитат приказките в различни житейски ритуали и помагат на хората от своята общност да преминават по-лесно през всякакви добри и лоши събития.

Приказките могат да лекуват, казва Нана. Тя вярва, че срещата и с разказвачеството на приказки не е случайна, защото другата и професия е аптекар, тя предписва лекарства на хора, които имат душевни болести. Затова има подкаст, в който всеки може да чуе приказките, разказвани от нея. Той се казва The Story Apothecary/„Аптека за приказки“.

Нана е също поет, фотограф и любител на природата. Родена е в България, в Поморие. Преди малко повече от 20 години, когато е на 10, със семейството си – родителите и сестра и - заминава за Франция, където ги отвежда работата на баща й, а после семейството се установява в Англия.

Приказките, които Нана разказва, са български народни. Превежда ги на английски език и това се е превърнало в нейния начин да се свърже с родината си, дълбоко и с мисията на изследовател. Приказките от България й помагат да се върне и към родния си език, който не е могла да практикува пълноценно от дете. Тя вярва, че един ден ще може да се върне да живее в България и да събере от възрастни хора там много неразказани приказки. 

Чуйте за всичко това в звуковите файлове. С Нана ни среща Ина Николова.Тук можете да видите видеото с приказки от World Storytelling Cafe - Нана Томова разказва приказките за Златното момиче и Жабешката кожа.


Линк към подкаста The Story Apothecary: https://www.nanatomova.com/podcast

Линк към личния уебсайт на Нана Томова: https://www.nanatomova.com/


Галерия

Още от категорията

Елисавета Дачева: Театърът пасва на всеки човек и всеки може да играе театър

Елисавета Дачева е родена в Бургас, а живее в Лондон от 15 години. Дъщеря е на заслужилия артист Цако Дачев и оперната певица Лилия Дачева, израства зад кулисите на Бургаския театър и Опера. Започва да се занимава професионално с театър обаче,  едва..

публикувано на 04.07.21 в 12:07

Бойко Григоров: В България има много умни и достойни хора, но не всички се реализират

Бойко Григоров е български геолог от Варна. Заедно със съпругата си и двете им деца, той емигрира в Лондон точно преди 30 години, през 1991-ва, веднага след демократичните промени в България. Единствения начин на семейството да остане във..

публикувано на 13.06.21 в 12:57

Юлия Абът: Човечността е най-важна, където и да живеем

Юлия Абът (Abbott) е българка, която от 13 години живее на Южното английско крайбрежие, като наскоро се е установила в град Сийфорд (Seaford). В България е била инженер по съобщителна техника, а край Ламанша (или Английския канал) се грижи за деца и..

публикувано на 30.05.21 в 14:34
С DC Cooper

Ангелина Пелова, Long Live Rock`n`Roll

Ангелина Пелова е сбъднала мечтата на много рок-меломани по света. Тя е рок-журналист. Получава най-новите сингли и албуми на бандите, от които се интересува, пише ревюта и прави интервюта с рок-звезди. А когато това е възможно, ходи на техни концерти..

публикувано на 16.05.21 в 11:31

Красимир Узунов: Промяната на България ще дойде от емигрантите

Красимир Узунов е собственик и управител на една от установените български компании за IT-услуги във Великобритания, базирана в Южен Лондон. Той е на 38 години, живее в Лондон от 2005-та, когато се присъединява съм вече създадената от брат му..

публикувано на 18.04.21 в 12:14

Моден дизайн, етика и минимализъм – как Радина обединява всичко в едно (снимки)

Радина Радева е моден дизайнер, който се вдъхновява не само от визия и шик, но също от „slow fashion“ - движение, което се противопоставя на бързата мода и разрушителното и въздействие върху околната среда, животните и хората. Радина е на 28..

публикувано на 28.03.21 в 13:48

Ще направя каквото зависи от мен, за да се върнем у дома, в театъра

Анна Мария Недкова е актриса за музикален театър, която живее в Лондон и играе в театрите в британската столица. Участва и в представления на така известния Уест енд (квартал в централната част на Лондон, където е съсредоточена голяма част от културните..

публикувано на 14.03.21 в 16:06

Никола Филипов – от страната BG до страната GB

Никола Филипов e инженер-физик и електротехник, а по съвместителство – писател. Роден е, в Асеновград, живял в Пловдив, а от 1998-а година живее в Лондон.  Публикувал е 15 самостоятелни книги на различна тематика. Издадената през 1996-та „Как да..

публикувано на 28.02.21 в 11:17

Мила Лепавцова: Домът е там, където виждаш целта си

Мила Лепавцова е на 16 години, родена в София, а от две години и половина живее с родителите си в Ипсуич, най-големия град на графство Съфолк. Посещава англо-европейско училище в Лондон.   В момента, като част от заниманията в училище, Мила..

публикувано на 14.02.21 в 11:28

Съби Гавраилов: Големият брой звезди в един хотел означава и голяма отговорност

Съби Гавраилов живее във Великобритания от близо 20 години. Консултант и мениджър в сферата на хотелите и настаняването. В момента е част от мениджмънта на компания, която притежава и управлява луксозни домове за възрастни хора. Освен това той е фотограф..

публикувано на 31.01.21 в 12:58