Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Увеличението на пенсиите зависи вече само от парламента

Снимка: bnr.bg

Почти всички социални партньори подкрепиха предложението на служебното правителство за увеличение на пенсиите, с изключение на Българската стопанска камара. Това каза след тристранната среща между служебното правителство, работодателските организации и синдикатите Ваня Григорова, икономически съветник в КТ „Подкрепа“ .Предвижда се от 1-ви октомври минималната пенсия да стане 340 лв, вместо досегашните 300 лв.,  максималната да бъде 1 500, вместо досегашните 1 440 лв. А социалната пенсия да нарасне от 148,71 ст. на 170 лв.  Увеличението ще бъде резултат от  промяна на прилаганата тежест на всяка година осигурителен стаж в пенсионната формула, по която се изчисляват пенсиите.  „Сега  тя е 1,2 на сто, предложението на кабинета е 1,35 на сто, с което пенсиите ще нараснат с 12,5%.“, припомни Григорова и подчерта, че увеличението на пенсиите зависи от желанието на  политическите сили в парламента да гласуват по съвест или да разискват до безкрайност алтернативни предложения.

"По бюджетите няма да има други обсъждания. Вероятно Министерският съвет ще ги гласува в сряда. Топката се прехвърля в Народното събрание, където вече чухме,  някои парламентарни групи да заявяват, че няма да подкрепят актуализацията на бюджета. Това не е национално отговорно поведение", смята Ваня Григорова. "За тази актуализация синдикатите настояваха още преди изборите през април, защото служебният кабинет няма да може да прави разходи, дори да има разполагаеми средства за да ги покрие", върна събитията икономическият експерт на КТ "Подкрепа". Икономистите на синдикатите посочват, че актуализацията, освен, че дава това право на служебното правителство, залага средства за бюджета на НЗОК и разходи в държавния бюджет за нова тежка вълна на КОРОНА вируса след септември месец. "Четвъртата вълна на пандемията ще изисква разходи за покриване на загубите на затворени бизнеси и на хора оставени без работа. А това може да стане само чрез актуализация на бюджета", завърши Григорова. 

Цялото интервю на Кристина Русева с  Ваня Григорова по темата за увеличение на пенсиите от 1-ви октомври чуйте в звуковия файл. 


Още от категорията

Казанлък - площад

33 събития са включени в програмата на Чудомирови празници в Казанлък

Общо 33 събития са включени в програмата на 29-ото издание на Чудомирови празници в Казанлък, които ще започнат на 25 март и ще продължат до 1 април.  Празниците са посветени на живота и творчеството на известния писател – хуморист и художник Димитър..

публикувано на 20.03.23 в 16:19

Лекарите от доболничната помощ учредиха свое нацианлно сдружение в Стара Загора

В Стара Загора бе създадено национално сдружение на лекарите от доболничната специализирана медицинска помощ в България.  Учредителното събрание избра свой устав и контролни органи. Целта на сдружението е да популяризира сред обществото същността на..

публикувано на 18.03.23 в 17:23
Радка Братанова с гайдаря Емил Чолаков на националния събор в Копривщица, 2022 г.

Напусна ни етномузикологът д-р Радка Братанова

На 64 години ни напусна един от видните музикални фолклористи на нашето съвремие - етномузикологът  д-р Радка Братанова , главен асистент в Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН. Наследник на класическата традиция в..

публикувано на 17.03.23 в 22:19

В Стара Загора бе отслужен благодарствен молебен за спасяването на българските евреи

Старозагорският митрополит Киприан и старозагорското свещеничество отслужиха благодарствен молебен по повод 80 години от спасяването на българските евреи на 10-ти март 1943 г. в катедралния храм „Св. Николай“. Владиката прочете Патриаршеското и Синодално..

публикувано на 10.03.23 в 14:59

Десетото юбилейно издание на Магична среща „Златна котка“ ще се проведе в Габрово

От 16 до 19 март в Габрово ще се състои десетото юбилейно издание на Магична среща „Златна котка“. Събитието съчетава магически игри, обучителни семинари, състезание, магичен пазар, лекции и гала спектакъл. Повече от 140 магьосници от Канада, Испания,..

публикувано на 09.03.23 в 15:23

Учебни заведения от страната се включват в месец на рециклирането

На 18 март в градове от цялата страна ще бъде отбелязан Световният ден на рециклирането .  Отворена покана за включване е отправена към училища, детски градини, общински администрации, организации и граждани. Събития от Global Recycling Day се..

публикувано на 07.03.23 в 12:12

Радио Стара Загора с изнесено студио в Ямбол

По време на Сирната седмица, от 23 до 26 февруари, Ямбол ще се превърне в маскарадната столица на България. Кукери, сурвакари, сурати, старци, мечкари, джамалари, ще покажат богатството на българската маскарадна обредност по време на международния фестивал..

обновено на 24.02.23 в 15:04

Проектът за довършване на пречиствателната станция в Сливен беше обсъден в МРРБ

Довършването на пречиствателната станция за питейни води е обсъдено на експертен съвет в Министерството на регионалното развитие ( МРРБ) с участието на община Сливен. Очаква се строителството и да бъде финансирано от министерството, но все още няма..

публикувано на 22.02.23 в 06:14
Проход на републиката

Заледени участъци на прохода "Шипка"

Няма ограничения в придвижването по пътищата в област Стара Загора.  На прохода "Шипка" пътят е частично заледен, температурата е -3 градуса, времето е ясно.  Заледявания има и около градовете Шипка, Павел Баня, Мъглиж и Гурково и край село Ягода...

публикувано на 20.02.23 в 06:37

Стара Загора тържествено почете 150 години от гибелта на Васил Левски

С почетен караул, тържествен ритуал  и поднасяне на цветя и венци пред паметника на Апостола Стара Загора отбелязва 150 години от гибелта му.  Старозагорският митрополит Киприан и старозагорските свещеници  отслужиха  заупокойна  света литургия  в памет..

публикувано на 18.02.23 в 13:21