Избори за президент - втори тур
Данни на ЦИК
при обработени 100% СИК протоколи
66.72%
31.80%
Румен Радев
Анастас Герджиков
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Европа с най-високия бюджет в историята си за 2022 г.

| обновено на 24.11.21 в 10:21
Снимка: архив

Годишният бюджет на Европейския съюз за 2022 г. се очаква да бъде гласуван днес от Европейския парламент. Постигнатото споразумение е за поети задължения в размер на 169.5 милиарда евро и за плащания в размер на 170.6 милиарда евро.

Тази година преговорите за годишната финансова рамка на съюза бяха особено трудни заради високата инфлация и цени на ресурсите, бавното възстановяване след пандемията, което засегна най-уязвимите и разклати доверието в политиците. Освен това бюджетната процедура очевидно беше засегната от няколко световни събития, които трябва да бъдат взети предвид, отбеляза докладчикът на Парламента за бюджета Карло Реслер.

„В това число е кризата в Афганистан, европейската амбиция  ваксинациите срещу COVID -19 да станат достъпни в световен план чрез програмата COVAX. Основен елемент в нашата позиция е възстановяването на средствата, да няма произволни орязвания, да се възстановят бюджетните пера, които да носят ползи за Европа, успешно са се прилагали до момента и дават оперативен капацитет за усвояване на допълнителни бюджетни кредити. Важно е бюджетните кредити да бъдат използвани в редица ключови области като икономическото възстановяване и насърчаване на малкия и среден бизнес. На второ място – програми за научно-развойна дейност, образование ориентирано към бъдещето със специален акцент към младежта и децата.  На трето място е укрепване на европейското здравеопазване и на четвърто засилване на усилията за цифрова зелена и безопасна Европа“, подчерта евродепутатът от Хърватия.

В историята на ЕС държавите не са разполагали с повече европейски средства, отбеляза евродепутатът от ЕНП и член на финансовата комисия Андрей Новаков и определи като сложни  задачите, които има за цел да реши бюджетът на Европейския парламент за 2022 г. през следващите 12 месеца. „Никога досега не сме имали толкова сериозни наслоявания на кризи. От една страна, колкото и да не ни се иска, мигрантската криза съвсем не е приключила. Освен това, въпреки процента на ваксинирани и мерките, които се вземат в цяла Европа за справяне с COVID,  COVID не си е отишъл. И в същото време предстои да бъдат задоволени съвсем базови потребности на европейско ниво“, припомни Новаков. Почти за всички сектори е предвидено да получат допълнителни средства, допълни той. 


Още от категорията

ЕП се противопоставя на масовото наблюдение и използването на изкуствен интелект от полицията

С цел борба с дискриминацията и гарантиране на правото на неприкосновеност на личния живот, ЕП настоява за строги гаранции, когато инструментите на изкуствения интелект се използват в правоприлагането. По този повод Европейският парламент прие..

публикувано на 01.12.21 в 08:35

Прекомерна употреба на антибиотици у нас за лечение на COVID – 19

България е единствената държава в Европейския съюз, която е увеличила драстично приема на антибиотици извън болниците през 2020 година. Т ова съобщи в доклад  доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране..

публикувано на 26.11.21 в 12:35

Европейска стратегия "От фермата до трапезата"

Европейската стратегия от "Фермата до трапезата" цели  изграждане на устойчиви хранителни вериги защитавайки природата и  да осигури здравословни храни и да подкрепи земеделските стопани. Системата на производство, доставка и потребление на храни и..

публикувано на 19.11.21 в 10:28

Селскостопанската политика на ЕС в периода на зелените трансформации

Общата селскостопанска политика(ОСП) на ЕС доминира дневния ред в европейските институции. Напредъка по Пакет реформа на ОСП бе подложен на задълбочена дискусия в началото на месеца на заседание на Специалния комитет по селско стопанство в Брюксел ...

публикувано на 17.11.21 в 12:58

Европейският парламент одобри създаването на Агенция в областта на убежището

Миграцията и търсещите убежище отново е основна тема на разговори в Европа. И у нас ни зачести залавянето на групи с мигранти, изоставени в различни части на страната от каналджии. А вече и Полша е поставена пред сериозен мигрантски проблем, след..

публикувано на 12.11.21 в 09:00

Преодоляването на страховете на българите или трудният рестарт на живота у нас по време на новата ковид вълна

Още в първите месеци на годината, преди масовата ваксинация да стане факт, няколко общоевропейски изследвания разкриха, че българите са най-негативно настроени към ваксините в целия ЕС и това бе ранен знак, че имунизациите в България няма да..

публикувано на 10.11.21 в 09:00

Парламентът призова Комисията да предложи „Европейски статут на хората на изкуството“

Културните и творческите сектори на ЕС осигуряват важен принос за БВП и оформят идентичността и многообразието.  Въпреки значителния им принос за икономиката и благосъстоянието на хората, положението на  работещите в сектора е несигурно...

публикувано на 05.11.21 в 08:45

Изложба представя дейностите на доброволци по програма "Европейски корпус за солидарност"

Фото изложба, посветена на традиционния „Еко Фестивал“ беше открита  в общинската библиотека „Искра“ в Казанлък. Нейни автори са сдружение с нестопанска цел „Младежки център за развитие-Взаимопомощ”. Тя ще бъде виртуална заради усложнената пандемична..

публикувано на 03.11.21 в 08:40

Уеб приложение пресмята разходите за ток и вода на електроуредите

Ново уеб приложение помага на потребителите в 16 европейски държави при избора им на ефективни електроуреди. Калкулаторът LABEL2020 сравнява бъдещите разходи за електроенергия и вода, обяснява Мария Кръстева, представител на проекта в България:..

публикувано на 29.10.21 в 09:00

Европейски политики за климата и околната среда

Последните данни от водещи учени говорят за безпрецедентни изменения на световния климат. Последният доклад на Междуправителствения комитет по изменение на климата (IPCC) предвижда за Европа повишаване на честотата и интензивността на екстремните..

публикувано на 27.10.21 в 10:30
Подкасти от БНР