Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Загубата на биоразнообразие – сериозна заплаха за начина ни на живот

Евродепутатите поставиха амбициозната цел, заложена в Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие, до 2050 г. екосистемите да се възстановят, да станат устойчиви и да бъдат добре защитени. 

Вече пет последователни години в българските териториални води на Черно море се провеждат експедиции за проучване на числеността и разпространението на китоподобните. Оценките на числеността на база проучвания по метода на линейните трансекти в някои части на Черно море предполагат, че настоящия размер на популацията е поне няколко десетки хиляди екземпляра, като е възможно да достигат и над 100 000 индивида. Трите вида черноморски делфини - обикновен, муткур и афала, са защитени и световно застрашени видове.

Паолина Христова от Зелени Балкани: 

Муткурът е най – многочисленият вид, те отглеждат всяка година по едно малко. Не така е при другите видове. Делфините са били обект на промишлен улов и това е една от причините да имаме по-малка численост на видовете, тъй като възпроизвеждането им става по – бавно, не могат да имат малки всяка година, отглеждат малките си по-дълго време, полагат грижи за тях и бавно се възстановяват.

Промените в климата неизбежно ще повлияят и на културните растения, от които зависи хранителната ни сигурност. Дивите растения, които са предци на много от познатите ни културни видове, притежават важни характеристики, които могат да се окажат решаващи за запазване на хранителната ни сигурност във времена на бързо променящ се климат и нарастващо световно население.

„Селектиран подбор може да помогне на нашите култури да станат по-устойчиви на вредители, болести и на климатичните промени. Но много от „дивите роднини“ са застрашени в естествените си местообитания и имат спешна нужда от опазване. А точно в дивата природа съществува целият този генетичен материал, който сега считаме за нужен и полезен.“ Това казва Радина Калдамукова, магистър по геоекология от университета в Тюбинген, Германия. "Опазването на дивите видове се осигурява чрез генетични резервати и генетични банки. Опазване in situ или на място включва мениджмънт и наблюдение на популациите с цел опазване на определен вид в естественото му местообитание или там, където е развил своите отличителни характеристики. Опазване ex situ включва опазване на компоненти на биологичното разнообразие извън естествените им местообитания. Прилагането на тази стратегия предполага вземане на проби от целевите видове, трансфер и съхранението им далеч от тяхното естествено местообитание." 

Въпреки, че ЕС разполага с най-голямата мрежа от защитени зони, евродепутатите решиха, че е необходим План на ЕС за възстановяване на природата. Най-малко 30% от сушата и морските територии да бъдат обявени за защитени зони до 2030 г., като поне една трета от тях, включително девствените и вековните гори, да бъдат още по-строго защитени. Петко Цветков - представител за България в Европейска асоциация „Зелен пояс“.

"Една от основните цели е да опазваме и да се възстановява природата  в тези територии, а от друга – да се дава възможност за практики за развитие на устойчив и природосъобразен бизнес. В тази връзка очакваме през следващата година да започне и програма, която да финансира малки проекти за трансгранично сътрудничество по линия на европейския „Зелен пояс“ за опазване на природата и за подпомагане запазването на най-големия екологичен коридор на Европа.  В тази връзка са и плановете на ЕК до 2030-та година да се създадат нови защитени територии, да се възстановява природното разнообразие, като например „влажните зони“. Подобни усилия трябва да бъдат направени и за опазване на старите гори. Европа е декларирала, че желае да опази останалите малко девствени гори на континента."

Още по темата можете да чуете от репортажа на Теодора Иванова в прикачения звуков файл.Още от категорията

Бъдещето на Европа: Гражданските панели размишляват за бъдещето, което искат за Европейския съюз

През последните месеци общо 800 европейци взеха участие в четири граждански панела в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, за да изготвят препоръки как ЕС трябва да подходи към предизвикателствата пред себе си. Гражданите са избрани на..

публикувано на 29.12.21 в 08:35

Електромобили на пътя: мисията (не)възможна

Амбициозни цели белязаха отиващата си 2021 г. Eвpoпeйcĸият cъюз пpeдлoжи ефективна зaбpaнa зa пpoдaжбa нa нoви бeнзинoви и дизeлoви aвтoмoбили, включително хибриди oт 2035 г. Европейската комисия фиксира 55% спад на емисиите на CO₂, генерирани от..

публикувано на 17.12.21 в 09:05

Синята карта на ЕС - възможност за България да привлече необходимите специалисти

Намаляващото и застаряващо население на Европейския съюз налага предприемане на навременни мерки за овладяване на ситуацията . Средната възраст на европейските граждани се увеличава, което предполага, че в бъдеще ще има по-малко хора в трудова..

публикувано на 15.12.21 в 09:05

ЕС за по-достъпни и евтини лекарства

Повече достъп и по-евтини лекарства е целта на новата фармацевтична стратегия на Европейския съюз. До 2025 г. се очаква над 50% от производствата на активни вещества да бъдат преместени на територията на ЕС, за да има и сигурност на доставките, коментира..

публикувано на 10.12.21 в 08:40

ЕК готви промени в срока на Ковид сертификата

Изправена пред нови две заплахи, свързани с пандемията от коронавирус – увеличаващия се брой заразени дори в най-ваксинираните държави в Европа и появата на новия щам Омикрон, Европейската комисия предложи промяна в правилата за координация на..

публикувано на 08.12.21 в 09:05

Последен за годината Европейски съвет в Брюксел - какво да очакваме?

Последният за годината Европейски съвет ще се проведе в Брюксел на 16 и 17 декември. Държавните и правителствени ръководители на страните-членки от Общността ще обсъдят и вземат решения по важни теми и проблеми.   Лидерите ще обсъдят..

публикувано на 03.12.21 в 10:05

ЕП се противопоставя на масовото наблюдение и използването на изкуствен интелект от полицията

С цел борба с дискриминацията и гарантиране на правото на неприкосновеност на личния живот, ЕП настоява за строги гаранции, когато инструментите на изкуствения интелект се използват в правоприлагането. По този повод Европейският парламент прие..

публикувано на 01.12.21 в 08:35

Прекомерна употреба на антибиотици у нас за лечение на COVID – 19

България е единствената държава в Европейския съюз, която е увеличила драстично приема на антибиотици извън болниците през 2020 година. Т ова съобщи в доклад  доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране..

публикувано на 26.11.21 в 12:35

Европа с най-високия бюджет в историята си за 2022 г.

Годишният бюджет на Европейския съюз за 2022 г. се очаква да бъде гласуван днес от Европейския парламент. Постигнатото споразумение е за поети задължения в размер на 169.5 милиарда евро и за плащания в размер на 170.6 милиарда евро. Тази..

обновено на 24.11.21 в 10:21

Европейска стратегия "От фермата до трапезата"

Европейската стратегия от "Фермата до трапезата" цели  изграждане на устойчиви хранителни вериги защитавайки природата и  да осигури здравословни храни и да подкрепи земеделските стопани. Системата на производство, доставка и потребление на храни и..

публикувано на 19.11.21 в 10:28