Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК готви промени в срока на Ковид сертификата

Снимка: БГНЕС

Изправена пред нови две заплахи, свързани с пандемията от коронавирус – увеличаващия се брой заразени дори в най-ваксинираните държави в Европа и появата на новия щам Омикрон, Европейската комисия предложи промяна в правилата за координация на безопасното и свободно движение в ЕС, въведени в отговор на пандемията от COVID-19. Предложението идва след като от лятото насам ваксинационното покритие се увеличи значително, а цифровият COVID сертификат на ЕС беше въведен успешно, като досега са издадени над 650 милиона сертификата. Сега се поставя по-силен акцент върху подхода, основан на индивида, при мерките за пътуване, както и стандартен срок на валидност от 9 месеца на сертификатите за ваксинация, издадени след основната ваксинационна серия. Деветмесечният период е съобразен с насоките на Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC) относно прилагането на бустерни дози след период от 6 месеца и предвижда допълнителен период от 3 месеца, за да се даде възможност за адаптиране на националните кампании за ваксинация и осигуряване на достъп до бустерни дози за гражданите. „Въвеждането на този сертификат е безспорен успех за нас и ще остане такъв“, коментира преди дни предстоящите промени председателят на ЕК Урсула фон дер Лайен

Урсула

 „Цифровият ковид сертификат е уникален в цял свят. Много други региони се опитват да въведат същото, ние вече го имаме. Това е нещото, което ни свързва. Затова този сертификат ще продължи да бъде от огромна полза, въпреки че в момента имаме поредния труден момент с увеличаващите се случаи причинени от Делта варианта и потенциалната заплаха от варианта Омикрон. Все пак ние трябва да преодоляваме последствията от тази пандемия. Затова се нуждаем от подобен документ, който ни служеше в миналото, ще ни служи и за в бъдеще. И по тази причина трябва да го адаптираме след като и самото развитие на пандемията се движи в друга посока. Затова и правилата за този сертификат се променят. По тази причина включваме в него не само редовната ваксинация, но и поставянето на бустерна доза. Подчертавам, че следваме медицинските препоръки, които казват, че шест месеца след втората доза е добре да бъде поставена бустерна такава. Да, има гратисен период, но съобщението е ясно: важно е да бъде поставена и бустерна доза след тези шест месеца“

Комисарят по въпросите на здравеопазването и безопасността на храните Стела Кириaкиду също коментира предстоящите промени във валидността на сертификатите.

„Ваксинирахме над 65 % от цялото население на ЕС, но това не е достатъчно. Все още има твърде много хора, които не са защитени. За да може всеки да пътува и живее възможно най-безопасно, спешно трябва да постигнем значително по-висок процент на ваксиниране. Трябва също така да укрепим нашия имунитет с бустерни дози. Като се вземат предвид насоките на ECDC и за да се даде възможност на държавите членки да адаптират своите кампании за ваксинация, а на гражданите — да имат достъп до бустерни дози, предлагаме стандартен срок за приемане на сертификатите за ваксинация. В същото време трябва да продължим да насърчаваме силно всички да продължат да спазват мерките в областта на общественото здраве.“

Все още няма яснота с колко ще бъде удължен срокът на сертификата след поставяне на бустерна доза. Причина за това е факта, че към настоящия момент няма проучвания, в които специално да се разглежда ефективността на бустерните дози по отношение на предаването на COVID-19. От комисията обаче обявиха, че ще следят отблизо новите научни данни по този въпрос и може, ако е необходимо, да бъде предложен подходящ срок за приемане и на сертификати за ваксинация, издадени след бустерна доза.

В картата на заболеваемостта в ЕС, обновявана всяка седмица от Европейския център за превенция и контрол на заболяванията, предстои пък да се вземат предвид нивото на ваксинация в комбинация с процента на заболеваемост и процента на тестване. Картата ще има основно информационна цел, но ще служи и за координиране на мерките за райони с ниско (зелено) или особено високо (тъмночервено) ниво. За тези области ще се прилагат специфичниправила. За пътуващи от „зелени“ зони не следва да се прилагат ограничения. Пътуването до и от т.нар. „тъмночервени“ райони следва да бъде обезкуражавано, като се има предвид големият брой нови инфекции там, а от лицата, които нито са ваксинирани, нито са се възстановили от вируса, следва да се изисква да се тестват преди заминаването и да спазват карантина след пристигането. Решенията от кога да влязат в сила тези промени ще бъдат взети в средата на този месец на среща на европейските лидери

Въпреки това нагласите са, че на 14 декември, когато европейските лидери се срещнат, те ще дадат зелена светлина на първоначалното предложение и промените ще влязат в сила от 10 януари 2022 г.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бъдещето на Европа: Гражданските панели размишляват за бъдещето, което искат за Европейския съюз

През последните месеци общо 800 европейци взеха участие в четири граждански панела в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, за да изготвят препоръки как ЕС трябва да подходи към предизвикателствата пред себе си. Гражданите са избрани на..

публикувано на 29.12.21 в 08:35

Загубата на биоразнообразие – сериозна заплаха за начина ни на живот

Евродепутатите поставиха амбициозната цел, заложена в Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие, до 2050 г. екосистемите да се възстановят, да станат устойчиви и да бъдат добре защитени.  Вече пет последователни години в българските..

публикувано на 22.12.21 в 08:35

Електромобили на пътя: мисията (не)възможна

Амбициозни цели белязаха отиващата си 2021 г. Eвpoпeйcĸият cъюз пpeдлoжи ефективна зaбpaнa зa пpoдaжбa нa нoви бeнзинoви и дизeлoви aвтoмoбили, включително хибриди oт 2035 г. Европейската комисия фиксира 55% спад на емисиите на CO₂, генерирани от..

публикувано на 17.12.21 в 09:05

Синята карта на ЕС - възможност за България да привлече необходимите специалисти

Намаляващото и застаряващо население на Европейския съюз налага предприемане на навременни мерки за овладяване на ситуацията . Средната възраст на европейските граждани се увеличава, което предполага, че в бъдеще ще има по-малко хора в трудова..

публикувано на 15.12.21 в 09:05

ЕС за по-достъпни и евтини лекарства

Повече достъп и по-евтини лекарства е целта на новата фармацевтична стратегия на Европейския съюз. До 2025 г. се очаква над 50% от производствата на активни вещества да бъдат преместени на територията на ЕС, за да има и сигурност на доставките, коментира..

публикувано на 10.12.21 в 08:40

Последен за годината Европейски съвет в Брюксел - какво да очакваме?

Последният за годината Европейски съвет ще се проведе в Брюксел на 16 и 17 декември. Държавните и правителствени ръководители на страните-членки от Общността ще обсъдят и вземат решения по важни теми и проблеми.   Лидерите ще обсъдят..

публикувано на 03.12.21 в 10:05

ЕП се противопоставя на масовото наблюдение и използването на изкуствен интелект от полицията

С цел борба с дискриминацията и гарантиране на правото на неприкосновеност на личния живот, ЕП настоява за строги гаранции, когато инструментите на изкуствения интелект се използват в правоприлагането. По този повод Европейският парламент прие..

публикувано на 01.12.21 в 08:35

Прекомерна употреба на антибиотици у нас за лечение на COVID – 19

България е единствената държава в Европейския съюз, която е увеличила драстично приема на антибиотици извън болниците през 2020 година. Т ова съобщи в доклад  доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране..

публикувано на 26.11.21 в 12:35

Европа с най-високия бюджет в историята си за 2022 г.

Годишният бюджет на Европейския съюз за 2022 г. се очаква да бъде гласуван днес от Европейския парламент. Постигнатото споразумение е за поети задължения в размер на 169.5 милиарда евро и за плащания в размер на 170.6 милиарда евро. Тази..

обновено на 24.11.21 в 10:21

Европейска стратегия "От фермата до трапезата"

Европейската стратегия от "Фермата до трапезата" цели  изграждане на устойчиви хранителни вериги защитавайки природата и  да осигури здравословни храни и да подкрепи земеделските стопани. Системата на производство, доставка и потребление на храни и..

публикувано на 19.11.21 в 10:28