Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Последен за годината Европейски съвет в Брюксел - какво да очакваме?

Последният за годината Европейски съвет ще се проведе в Брюксел на 16 и 17 декември. Държавните и правителствени ръководители на страните-членки от Общността ще обсъдят и вземат решения по важни теми и проблеми. 

Лидерите ще обсъдят отново координацията на действията в отговор на пандемията от COVID-19 и ще направят преглед на извършената в Съвета работа за подобряване на нашата колективна готовност, способност за реагиране и устойчивост на бъдещи кризи. Европейският съвет ще разгледа отново и промените в цените на енергията, както беше договорено през октомври. След неформалната вечеря в Бърдо и заседанието на Съвета по външни работи лидерите ще предоставят насоки относно проекта за стратегически компас и сътрудничеството между ЕС и НАТО. Положението с миграцията, както и събитията на границата с Беларус, ще бъдат следени отблизо и лидерите ще се върнат към този въпрос на равнище Европейски съвет, ако е необходимо.

В последната седмица основната тема в европейския, а и в световния дневен ред, е появата на поредния нов щам на COVID-19, получил названието „Омикрон“. Той бе засечен първоначално в Република Южна Африка, но вече има регистрирания случаи и в Европа. Първоначалните данни сочат, че новият вариант на вируса е много по-заразен от досегашния Делта вариант, но все още липсва яснота дали той предизвиква повече здравословни усложнения или не. В тази връзка председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова световната общност да излезе с общи решения с цел справяне с кризата COVID-19.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен посочи, че най-ефективното средство за борба с вируса остава ваксинацията и акцентира, че Комисията е осигурила доставката на достатъчен брой ваксините за страните от Европейския съюз, за да бъде извършена масова имунизация на европейското население с т. нар. бустерна доза. "Досега сме осигурили на Европейския съюз повече от 1 милиард дози ваксини. Радваме се да видим, че в много държави-членки вече са започнали бустер кампании. Идете и се възползвайте", заяви фон дер Лайен. 

Напредъкът в демократизацията на страните от Източна Европа също се очаква да бъде във фокуса на вниманието на предстоящия Европейски съвет в средата на месеца. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел призова за усилено сътрудничество с държави като Армения, Азербайджан, Беларус, Грузия, Молдова и Украйна в посока трайно установяване и утвърждаване ценностите на демокрацията. 

"Гражданите трябва да продължават със стъпки напред и да правят така, че техните гласове да бъдат чути", каза Шарл Мишел.

Европейският съюз не трябва да позволи разрастването на руското влияние в държавите от бившия социалистически блок, категоричен е евродепутатът от Европейската народна партия Александър Йорданов. Според него са необходими строги санкции срещу режими като този на Лукашенко в Беларус, защото подобни недемократични управления са опасност за европейската общност. "Империята иска да се възроди. Режимът в Минск е едно от оръжията на Кремъл във водената от Путин хибридна война срещу демокрацията. Тази война се пренася и в други държави", категоричен бе Йорданов.

Евродепутатът от групата на Европейските консерватори и реформисти Ангел Джамбазки също предупреди европейските ръководители за опасността от руското хибридно влияние, но по отношение на разширяването на Европейския съюз със страните от Западните Балкани, което също се очаква да е тема на предстоящия Европейски съвет. Джамбазки предупреди, че общността трябва да е изключително внимателна и критична към Република Северна Македония, защото тя, по думите му, провежда открита антибългарска политика в услуга на Кремъл и Белград.

Повече по темата можете да чуете в прикачения звуков файл. Репортаж на Десислав Тенев. 


Още от категорията

Бъдещето на Европа: Гражданските панели размишляват за бъдещето, което искат за Европейския съюз

През последните месеци общо 800 европейци взеха участие в четири граждански панела в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, за да изготвят препоръки как ЕС трябва да подходи към предизвикателствата пред себе си. Гражданите са избрани на..

публикувано на 29.12.21 в 08:35

Загубата на биоразнообразие – сериозна заплаха за начина ни на живот

Евродепутатите поставиха амбициозната цел, заложена в Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие, до 2050 г. екосистемите да се възстановят, да станат устойчиви и да бъдат добре защитени.  Вече пет последователни години в българските..

публикувано на 22.12.21 в 08:35

Електромобили на пътя: мисията (не)възможна

Амбициозни цели белязаха отиващата си 2021 г. Eвpoпeйcĸият cъюз пpeдлoжи ефективна зaбpaнa зa пpoдaжбa нa нoви бeнзинoви и дизeлoви aвтoмoбили, включително хибриди oт 2035 г. Европейската комисия фиксира 55% спад на емисиите на CO₂, генерирани от..

публикувано на 17.12.21 в 09:05

Синята карта на ЕС - възможност за България да привлече необходимите специалисти

Намаляващото и застаряващо население на Европейския съюз налага предприемане на навременни мерки за овладяване на ситуацията . Средната възраст на европейските граждани се увеличава, което предполага, че в бъдеще ще има по-малко хора в трудова..

публикувано на 15.12.21 в 09:05

ЕС за по-достъпни и евтини лекарства

Повече достъп и по-евтини лекарства е целта на новата фармацевтична стратегия на Европейския съюз. До 2025 г. се очаква над 50% от производствата на активни вещества да бъдат преместени на територията на ЕС, за да има и сигурност на доставките, коментира..

публикувано на 10.12.21 в 08:40

ЕК готви промени в срока на Ковид сертификата

Изправена пред нови две заплахи, свързани с пандемията от коронавирус – увеличаващия се брой заразени дори в най-ваксинираните държави в Европа и появата на новия щам Омикрон, Европейската комисия предложи промяна в правилата за координация на..

публикувано на 08.12.21 в 09:05

ЕП се противопоставя на масовото наблюдение и използването на изкуствен интелект от полицията

С цел борба с дискриминацията и гарантиране на правото на неприкосновеност на личния живот, ЕП настоява за строги гаранции, когато инструментите на изкуствения интелект се използват в правоприлагането. По този повод Европейският парламент прие..

публикувано на 01.12.21 в 08:35

Прекомерна употреба на антибиотици у нас за лечение на COVID – 19

България е единствената държава в Европейския съюз, която е увеличила драстично приема на антибиотици извън болниците през 2020 година. Т ова съобщи в доклад  доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране..

публикувано на 26.11.21 в 12:35

Европа с най-високия бюджет в историята си за 2022 г.

Годишният бюджет на Европейския съюз за 2022 г. се очаква да бъде гласуван днес от Европейския парламент. Постигнатото споразумение е за поети задължения в размер на 169.5 милиарда евро и за плащания в размер на 170.6 милиарда евро. Тази..

обновено на 24.11.21 в 10:21

Европейска стратегия "От фермата до трапезата"

Европейската стратегия от "Фермата до трапезата" цели  изграждане на устойчиви хранителни вериги защитавайки природата и  да осигури здравословни храни и да подкрепи земеделските стопани. Системата на производство, доставка и потребление на храни и..

публикувано на 19.11.21 в 10:28
Подкасти от БНР