Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Синята карта на ЕС - възможност за България да привлече необходимите специалисти

Снимка: www.europarl.europa.eu

Намаляващото и застаряващо население на Европейския съюз налага предприемане на навременни мерки за овладяване на ситуацията . Средната възраст на европейските граждани се увеличава, което предполага, че в бъдеще ще има по-малко хора в трудова възраст. Очаква се в следващите 50 години 333 милионното население на ЕС в работоспособна възраст да се стопи с над 12%, което ще повиши натиска за осигуряване на квалифицирана работна ръка.

Пандемията от COVID-19 също изостри недостига на кадри в много области и подчерта колко е важно наличието им за функционирането на икономиката и обществото.  Ето защо  Парламентът призова да се подобрят правилата за легална трудова миграция, а Комисията да въведе амбициозна програма за набавяне на ниско и средно квалифицирани работници от страни извън ЕС съгласно нуждите на трудовия пазар. Схемата допълва и т.н. синя карта за висококвалифицирани работници. По време на дебатите евродепутатът  Хавиер Морено Санчес подчерта, че  Европа се нуждае от законна миграция сега и още повече в бъдеще:

"Нуждаем се от работници имигранти не само по демографски причини, но и по икономически и геополитически причини. Освен това те представляват културно богатство за нашите общества. За да привлечем тези работници, трябва да опростим и да продължим да хармонизираме европейската правна рамка, която регулира условията за влизане и пребиваване, като сложи край на пречките и бюрокрацията".

Сред мерките, предприети от Европейския парламент, е изменение на директивата от 2009 г. за синята карта, която  дава възможност за наемане на висококвалифицирани специалисти от страни извън съюза при облекчени условия. С  измененията се намаляват административните тежести и срокове при кандидатстване и издаване  и се увеличат правата на работниците. За синя карта могат да кандидатстват лекари, IT специалисти, инженери и др. висококвалифицирани кадри. 

Наблюденията на Донка Желева, адвокат в голяма столична правна кантора, са, че в  България най-често синята карта се използва са привличане на кадри в  сферата на информационните технологии. Практиката на адвокат Желева показва, че работодателите проявяват интерес към възможностите, които предоставя европейската синя карта, но се  въздържат да наемат лица от трети страни заради бавната процедура. Това се потвърждава и от експресно проучване сред работодателите, проведено от Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Като други пречки те посочват големия набор документация, недостатъчно добре рекламираната възможност за работа със синя карта у нас и незавършеният процес по присъединяване на България към шенгенското пространство, което спира тези лица да пътуват свободно в ЕС.

В България първата европейска синя карта е издадена през 2012 година  в Стара Загора.  Жулиета Върлякова, директор на Бюрото по труда в Стара Загора допълва, че подалият искането работодател е чуждестранен инвеститор, а синята карта е издадена на инженерен специалист.   

По данни на Евростат в България през 2015 година са издадени 61 сини карти, през 2016 г. - 115, а 2019 г. - 268 карти - най-малък брой в ЕС . В същото време България, страна със сериозни демографски проблеми, изпитва все по-голяма нужда от висококвалифицирани кадри.

Още по темата можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:

Още от категорията

Бъдещето на Европа: Гражданските панели размишляват за бъдещето, което искат за Европейския съюз

През последните месеци общо 800 европейци взеха участие в четири граждански панела в рамките на Конференцията за бъдещето на Европа, за да изготвят препоръки как ЕС трябва да подходи към предизвикателствата пред себе си. Гражданите са избрани на..

публикувано на 29.12.21 в 08:35

Загубата на биоразнообразие – сериозна заплаха за начина ни на живот

Евродепутатите поставиха амбициозната цел, заложена в Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие, до 2050 г. екосистемите да се възстановят, да станат устойчиви и да бъдат добре защитени.  Вече пет последователни години в българските..

публикувано на 22.12.21 в 08:35

Електромобили на пътя: мисията (не)възможна

Амбициозни цели белязаха отиващата си 2021 г. Eвpoпeйcĸият cъюз пpeдлoжи ефективна зaбpaнa зa пpoдaжбa нa нoви бeнзинoви и дизeлoви aвтoмoбили, включително хибриди oт 2035 г. Европейската комисия фиксира 55% спад на емисиите на CO₂, генерирани от..

публикувано на 17.12.21 в 09:05

ЕС за по-достъпни и евтини лекарства

Повече достъп и по-евтини лекарства е целта на новата фармацевтична стратегия на Европейския съюз. До 2025 г. се очаква над 50% от производствата на активни вещества да бъдат преместени на територията на ЕС, за да има и сигурност на доставките, коментира..

публикувано на 10.12.21 в 08:40

ЕК готви промени в срока на Ковид сертификата

Изправена пред нови две заплахи, свързани с пандемията от коронавирус – увеличаващия се брой заразени дори в най-ваксинираните държави в Европа и появата на новия щам Омикрон, Европейската комисия предложи промяна в правилата за координация на..

публикувано на 08.12.21 в 09:05

Последен за годината Европейски съвет в Брюксел - какво да очакваме?

Последният за годината Европейски съвет ще се проведе в Брюксел на 16 и 17 декември. Държавните и правителствени ръководители на страните-членки от Общността ще обсъдят и вземат решения по важни теми и проблеми.   Лидерите ще обсъдят..

публикувано на 03.12.21 в 10:05

ЕП се противопоставя на масовото наблюдение и използването на изкуствен интелект от полицията

С цел борба с дискриминацията и гарантиране на правото на неприкосновеност на личния живот, ЕП настоява за строги гаранции, когато инструментите на изкуствения интелект се използват в правоприлагането. По този повод Европейският парламент прие..

публикувано на 01.12.21 в 08:35

Прекомерна употреба на антибиотици у нас за лечение на COVID – 19

България е единствената държава в Европейския съюз, която е увеличила драстично приема на антибиотици извън болниците през 2020 година. Т ова съобщи в доклад  доц. Иван Иванов, ръководител на Националната референтна лаборатория „Контрол и мониториране..

публикувано на 26.11.21 в 12:35

Европа с най-високия бюджет в историята си за 2022 г.

Годишният бюджет на Европейския съюз за 2022 г. се очаква да бъде гласуван днес от Европейския парламент. Постигнатото споразумение е за поети задължения в размер на 169.5 милиарда евро и за плащания в размер на 170.6 милиарда евро. Тази..

обновено на 24.11.21 в 10:21

Европейска стратегия "От фермата до трапезата"

Европейската стратегия от "Фермата до трапезата" цели  изграждане на устойчиви хранителни вериги защитавайки природата и  да осигури здравословни храни и да подкрепи земеделските стопани. Системата на производство, доставка и потребление на храни и..

публикувано на 19.11.21 в 10:28