Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Кметът Живко Тодоров се срещна с народните представители от Старозагорски многомандатен избирателен район

Кметът на Община Стара  Загора Живко Тодоров проведе днес работна среща със старозагорските народни представители в 47-мото Народно събрание. Градоначалникът набеляза основните приоритети, които са важни за развитието на община Стара Загора. „Нас ни обединява каузата да работим за града и за хората. Нека този мандат да бъде успешен. Нека всеки направи онова, което може и с което ще бъде полезен за Стара Загора. Община Стара Загора като най-голяма община в областта ще има нужда от Вашата подкрепа“, се обърна към депутатите Тодоров.

На поканата за среща се отзоваха депутатите Атанас Славов от „Демократична България“, Илиана Жекова, Красимир Вълчев и Маноил Манев от „ГЕРБ“, Момчил Ненов от БСП, Тихомир Тенев от „Има такъв народ“ и Халил Летифов от ДПС, по уважителни причини не се присъединиха към срещата Радослав Рибарски от „Продължаваме промяната“ и Искра Михайлова от „Възраждане“.

„ В момента ние правим нашия план за развитие на община Стара Загора. Това е план, с който  ще кандидатстваме за проекти през следващия програмен период“, обясни по време на срещата кметът.Той набеляза като въпроси от изключителна важност за развитието на региона-ремонт и разширение на връзката на Стара Загора с детелината на АМ „Тракия“ и изграждане на втора връзка при село Калояновец, както и рехабилитация на главния път между Стара Загора и Нова Загора. Сред приоритетите, които посочи кметът е и промяна на собствеността на емблематичната за Стара Загора сграда на бившия АГ- комплекс, която да се превърне в модерен общински център за доболнична помощ. „Болницата дължи над 2 млн.лева задължения от данъци на общината. Трябва да се намери вариант, в който да бъдат прихванати тези задължения и  сградата да стане общинска собственост“, разясни още градоначалникът.

От думите му стана ясно, че е необходимо да се разгледа въпросът за развитието на летище Стара Загора, което да се реши дали да се развива като летище, дали да бъде запазена пистата, а останалите терени да бъдат за нуждите на бизнеса. „Считаме, че с оглед на т. нар. „Зелена сделка“ там е най-подходящото място, където на голяма площ  да бъде изградена канализация, водоснабдяване и ел. захранване. Това би могло да даде перспектива за бъдещи инвеститори, които имат нужда от по-големи терени, да предпочетат Стара Загора като подходящо място за инвестиране и създаване на работни места. В момента в Стара Загора има огромна липса на индустриални терени, изградената като колаборация между общината и държавата Индустриална зона „Загоре“ е почти запълнена“, подчерта още той.

Живко Тодоров  е категоричен, че темата с  т.нар. „Зелена сделка“ е изключително важна за региона. „От решенията зависят съдбите на много хора. Трябва да бъдат защитени работните места и да не се усети сериозен катаклизъм в региона“, допълни още кметът.

Той засегна актуалната тема за високите цени на тока и газта като разясни, че до момента общината е заплащала цени от 160 лева за киловат час, а за декември сметките са за 560 лева за киловат час, което е увеличение близо четири пъти. „Компенсацията от 110 лева е крайно недостатъчна за Общините“, обясни още Живко Тодоров. От думите му стана ясно, че не се предвижда режим на тока в Община Стара Загора, тъй като това ще доведе до повишаване на битовата престъпност, но сериозно натоварва местния бюджет.

Всички присъстващи на срещата се обединиха около важността на така поставените приоритети и заявиха готовност за среща с ресорните министри за разговори по тези теми.  В края на срещата Живко Тодоров  благодари на присъстващите за ползотворната дискусия и допълни, че се надява на добро сътрудничество по време на 47 Народно събрание.

На работната среща присъстваха още всички заместник-кметове на Община Стара Загора- Йордан Николов, инж. Янчо Калоянов, Милена Желева, Иванка Сотирова и Красимира Чахова.


Още от категорията

Община Стара Загора

На 3 юни обявяват свободните места за детските градини в Стара Загора

На 3 юни ще бъдат обявени свободните места за второто класиране за 27-те детски градини в община Стара Загора.  Това съобщиха от пресцентъра на общината. Прием очакват децата, които са родени от 2016 до 2019 година. Резултатите от класирането ще..

публикувано на 25.05.22 в 11:04

Започнаха ВиК ремонти в община Павел баня

Стартират строителните дейности по Програмата на Община Павел баня за 2022 г. В тази връзка вече започна подмяната на водопровода в село Търничени, която се осъществява от ВиК – Стара Загора с помощта на новозакупената за подобни цели общинска техника,..

публикувано на 25.05.22 в 10:47
Проф. Радостина Александрова

Проф. Александрова: Необходимо е повишено внимание относно разпространението на маймунската шарка

Маймунската шарка прилича много на едрата шарка, с която човечеството се справи в края на миналия век, но е с много по-ниска смъртност и се разпространява по-трудно между хората . Това заяви в интервю за Радио Стара Загора вирусологът проф...

публикувано на 25.05.22 в 10:08
Павел Баня

Богата програма за Празника на розата и минералната вода в Павел баня

Богата програма ще радва жителите и гостите на Павел баня за традиционния Празник на розата и минералната вода, който ще се проведе от 7 до 11 юни в курортния град.   На 7 юни известният композитор Стефан Диомов ще представи автобиографичната си..

публикувано на 25.05.22 в 09:19
Иванка Сотирова

Община Стара Загора в готовност за приемане на още пострадали от войната в Украйна

Ситуацията с украинските бежанци в община Стара Загора е спокойна , обобщи за Радио Стара Загора заместник-кметът по образование, здравеопазване и социални дейности Иванка Сотирова.  В Международния младежки център към момента са настанени..

публикувано на 25.05.22 в 09:15

Джаз форум Стара Загора посреща десетото си издание

Община Стара Загора и фондация „Джазтет“ и тази година с удоволствие канят старозагорци и гостите на града на международния джазов фестивал, който традиционно се провежда във втория уикенд на месец юни. Джаз форумът ще бъде открит на 9 юни от 19 часа на..

публикувано на 25.05.22 в 08:45
Ямбол - Център

В Ямбол започва Куклено- театралният фестивал „Михаил Лъкатник"

В Ямбол днес се открива 22-то издание на Куклено- театралния фестивал „Михаил Лъкатник". В конкурсната програма са включени постановки на седем куклени трупи, ще бъде представен  и  сборникът с наградени пиеси  „Приказна фиеста".  С..

публикувано на 25.05.22 в 06:25
Пръскане на зелените площи в София срещу кърлежи

Пръскат срещу кърлежи в Стара Загора

На 25 май на територията на Стара Загора ще бъде извършена дезакаризация срещу кърлежи. Обработката ще се извърши по предварително изготвен график, включващ всички административни бюра и Гробищен парк, информират от пресцентъра на общината...

публикувано на 25.05.22 в 06:08

Емблема-паметник на "Берое" и пейки на Петков и Чонката откриха в Стара Загора

Точно в 19:16ч. навръх 24 май -  Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, в Стара Загора официално бе представена емблемата-паметник на футболния символ на града "Берое" . Близо 200..

публикувано на 24.05.22 в 22:59

82-годишен мъж потъна с автомобила си в язовир "Копринка"

Мъж на 82-години почина след като е паднал и потънал с автомобила си във водите на язовир "Копринка". Инцидентът е станал около 6.30 сутринта, предаде сътрудникът ни в Казанлък Георги Манев.  Според свидетели, които ловели риба в поречието на т.нар...

публикувано на 24.05.22 в 15:48