Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавният архив в Стара Загора пази 70 години паметта на града и видни старозагорци

Снимка: Кристина Русева

„Повече от 3 200 фонда и над 2 500 линейни метра документи притежава Държавният архив в Стара Загора. В пътуващата изложба участваме със спомени от заточението на поп Минчо Кънчев в Диарбекир и записки по Старозагорското въстание на Христо Шиваров “, каза по повод 70-тата годишнина от създаването на архива в Стара Загора неговият директор Галентин Караславов при откриването на изложбата, организирана от Централния архив. В пътуващата експозиция всички 27 поделения на архива участват с плакати, показващи някои от най-ценните им документи, снимки и вещи на личности  и събития от  времето на Възраждането, въстанията и Руско-турската освободителна война от 1877-1878 г., новата и най-нова история на България. Сред тях са копия на  снимка на Левски, като участник в Белградската легия през 1867 г., на Първата Търновска конституция от 1879 г., т.нар. „Сребърна“ конституция,  протоколите от избора на първия български княз – Александър Батенберг, Манифеста на цар Фердинанд за Независимостта на България от 22-ри септември, 1908 г. и др.

    „Сред ценните притежания на  старозагорския архив са документи, свързани с дейността на розотърговците  в казанлъшко, албум с много снимки, на Тодор Шипков. Ценен документ е  акта за полагане на камъка за паметник в чест на гибелта на Хаджи Димитър и Стефан Караджа, списъкът на техните четници и мн. др.“, изброява директорът.

  Последното постъпление в архива в Стара Загора е дарението на Христина Станева, дъщеря на един от най-успешните и уважавани кметове на града – Йордан Капсамунов. „То ще попълни неговото второ постъпление на този семеен фонд със снимки, документи, огърлицата, която получава като почетен гражданин на Стара Загора. До сега са били връчени още 32 почетни огърлия и една от тях е вече притежание на Държавния архив в Стара Загора“, каза  Караславов.

 Събитията, посветени на 70 години от основаването на Държавния архив в  Стара Загора  включват обявяване на дарител, читател и  приятел на Държавния архив на 9-ти юни, в Деня на архивиста ще бъде открита голяма изложба на алеята „Стара Стара Загора“ в парк „Пети октомври“ и традиционно участие през септември в Нощта на галериите и музеите“.  

 Интервюто с Галентин Караславов чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Стара Загора - Регионална библиотека

Регионална библиотека "Захарий Княжески" получи дарение от Зографския манастир

Регионална библиотека "Захарий Княжески" Стара Загора получи 35 книги като дарение от Зографския манастир. Това каза за радио Стара Загора дългогодишния зографски поклонник, който организира групи в помощ на Зографския манастир Димо Узунов.  Сред..

публикувано на 03.06.24 в 14:33

Кампанията „Книги за смет“ се завръща в Казанлък и Карлово със специална колекционерска поредица

Кампанията „Книги за смет“ се завръща в  Казанлък и Карлово със специална колекционерска поредица. Социалната инициатива, в която срещу килограм пластмаса, всеки може да получи безплатна книга, ще гостува на 2 юни от 10:00 – 13:00 часа на паркингите на..

публикувано на 02.06.24 в 08:00

Детският хор на БНР ще звучи за Празника на розата в Етнографски музей "Дамасцена"

На 1 юни 2024 г. от 20.00 ч.  Детският хор на БНР ще изнесе  концерт на  сцената на Амфитеатър „Дамасцена“, част от едноименния етнографски комплекс и Тракийския културен център в с. Скобелево, община Павел баня.  В концерта ще бъдат представени..

публикувано на 23.05.24 в 17:05

Поредният випуск ветеринарни лекари на Тракийския университет получи дипломите си днес

Ветеринарно-медицинският факултет на Тракийския университет в Стара Загора изпрати 116 абсолвенти в специалността магистър по ветеринарна медицина. На церемонията по връчването на дипломите присъстваха заместник-министърът на земеделието и храните д-р..

публикувано на 17.05.24 в 14:26

Старозагорци провериха грамотността си по български език

Десетки старозагорци свериха своите познания по българска граматика и правопис в рамките на националната кампания „Бъди грамотен“ на Образователен портал Академика БГ. Кампанията има за цел да поощри доброто владеене на българския книжовен език...

публикувано на 16.05.24 в 15:48

Медицинските сестри в България са под 30 000

Продължава недостигът на медицинските сестри в България. Техният брой е под 30 000. Това съобщи за РСЗ в Световния ден на сестринството  Мая Илиева, председател на Синдиката  на българските медицински сестри.   По думите й: „ Единственото, което се..

публикувано на 12.05.24 в 10:45

Клисура чества 148 години от Априлската епопея

В Клисура започват проявите, посветени на 148 години от избухването на Априлското въстание. Кулминацията на честванията ще бъде на   30 април със заупокойна литургия в храма "Св. Никола" и литийно шествие до пл. "20-ти април", където ще започне..

публикувано на 21.04.24 в 10:55

Розоберът в страната подранява заради топлата пролет

Кампанията по прибиране на розовия цвят в страната тази година ще подрани и се очаква да стартира още в първите дни на май. Това разкри за Радио Стара Загора Зара Клисурова от Националния клонов съюз на розопроизводителите. Сухата и топла пролет е..

публикувано на 17.04.24 в 11:12

Първи пролетен празник "Ромбана" организират в Генерал Инзово

За първи път в ямболското село Генерал Инзово, община Тунджа, се организира пролетно надиграване и надпяване "Ромбана" . Празникът ще се проведе на 21 април от 10.00 часа в парка на селото.  "Ромбана" е обичаят с пролетните момински игри по Лазаровден в..

публикувано на 16.04.24 в 16:43

Събират се средства за специализирана люлка за децата в инвалидни колички в Казанлък

Тази вечер от 18:00 часа в Народно читалище "Искра", гр. Казанлък ще се състои благотворителен концерт „Да играем заедно“. Входът за събитието ще струва 10 лв. Събраните средства ще бъдат използвани за закупуването на специализирана люлка за децата..

публикувано на 16.04.24 в 12:49