Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Британците получават четиридневен уикенд, за да отбележат Платинения юбилей на своята кралица
Великобритания трескаво се подготвя за масовите тържествени чествания на Платинения юбилей, ознаменуващ 70 години от възкачването на трона на настоящия британски монарх Кралица Елизабет Втора. 
Тази година британците ще получат два допълнителни почивни дни към първия уикенд на юни. Така той ще започне в четвъртък, на 2-ри и ще продължи до 5ти юни, а през това време са организирани множество бляскави събития в знак на почит към 7-те десетилетия, в които Елизабет  служи на народа си, счупвайки всички известни досега рекорди по продължителност.
В четвъртък голямо военно шествие ще потегли към  Бъкингамския дворец. В него ще се включат 1200 офицери и войници, 240 коня и военни оркестри. Ще бъдат дадени салюти, а кралското семейство ще помаха от балкона на двореца. Организирани са концерти със звезди като Елтън Джон, Ед Ширан, Даяна Рос, Алиша Кийс и Клиф Ричард,  кралски конни надбягвания и приеми. 
Парад с 10 000 души, сред които множество политици, обществени дейци, артисти, спортисти и всякакъв род известни личности, е планиран за 5 юни.  Центърът на тържеството ще бъде  Уестминстърското абатство, където с помощта на дигитални технологии ще се представи кралската коронация отпреди 69 години. 
В центъра на шествието ще бъде златната кралска карета, която от е била използвана от монарсите при важни поводи от 1762-ра година. 
Повече от 60 хиляди души не само във Великобритания, но и по цял свят, са заявили желание да организират по улиците и площадите обеди, в които  да празнуват с храна и напитки в чест на кралицата.
В подготовката на кулминацията за честването на Платинения юбилей участват повече от 10 хиляди души. Сред тях е и старозагорката Зорница Рангелова, инженер в областта на високите технологии. 
За голямото вълнениие и мащабността на това събитие не само като организация, труд и идеи, но и като емоция, с нея  разговаря Ина Николова.
Снимките са от сайта https://www.royal.uk/platinum-jubilee-central-weekend

Галерия

Още от категорията

Констанца Колева: Искам изкуството ми да доставя радост

Констанца Колева е българска художничка, която живее в Лондон. Работила е в Британския музей, в галерия в Барселона, а в момента преподава изобразителни изкуства в средно училище в Западен Лондон. На 29 юни предстои откриването на изложба с..

публикувано на 26.06.22 в 11:46

Виолета Иванова: Българите зад граница са жадни да покажат на света нашите красиви традиции

Автор: Ина Николова Нов рекорд за най-много изиграни български хора (106) от автентичен и нов български фолклор беше поставен в английския град Дарби. Това се случи на събитие, организирано на 21 май тази година от Асоциация "България" и Folk..

публикувано на 07.06.22 в 14:35

Кеворк Парсехян за потайностите на Лондонското метро (снимки)

Кеворк Парсехян е музикант, филолог, преподавател по английски език и журналист от Хасково. Емигрира в Лондон през 1998-ма година заедно със съпругата си. Преди това в Хасково е преподавал английски език в частна школа, бил е и репортер в..

публикувано на 24.05.22 в 11:05

Мария Маринашка, преподавател по балет: Децата могат да научат много докато се забавляват (снимки)

Мария Маринашка е учител по балет и модерни танци. Тя е на 31 години и танцува от 4 годишна. Родена е в Стамболийски, дъщеря е на изявената балетна педагожка и международен танцов съдия Кремена Маринашка. Двете са имали детска школа в България, където..

публикувано на 08.05.22 в 17:46

Татяна Даскалова за пътя по капилярите на любовта между Дунав и Темза

Татяна Даскалова живее във Великобритания вече почти 19 години и твори българска поезия. Родена и израснала в Русе, тя започва да пише стихове като ученичка през 80-те години. Нейни творби са публикувани в „Дунавска правда“, „Родна реч“, както..

публикувано на 12.04.22 в 16:23

Биляна Брейзиър - да ушиеш съпричастност

Биляна Брейзиър е родена в Ловеч, а живее в Англия от 10 години. Tя е дипломиран технолог по облекло и в България е работила за големи западни модни компании. В момента е банков служител, но шиенето и изработката на облекла си остава голямата й страст...

публикувано на 02.03.22 в 21:52

Даниел Рачев, фотограф: Лондон предлага уникални локации за снимане, но ми липсва душата на България (снимки)

Даниел Рачев е фотограф на свободна практика, който вече 30 години снима звезди от шоубизнеса и модния подиум, първо в България, а през последните 15 години – в Лондон. В България е работил за повечето списания за мода и лайфстайл, големи музикални..

публикувано на 17.02.22 в 14:46

Завръщащи се от емиграция си помагат взаимно в социалните мрежи

Британско Българските ни истории се разпростират отвъд океана, но се връщат отново в България, за да погледнем и към темата за завръщането Дошло е време българите, живеещи зад граница масово да се завърнат в родината. В това са убедени..

публикувано на 16.01.22 в 13:52

Мария Крумова: Никой за нищо не ни е длъжен. Ако искаме да ни е чисто и хубаво, трябва да го направим сами

Мария Крумова живее в Англия от едва две години, първата от които - в изолация заради пандемията от Ковид, но вече е пълноправен жител на село Айлсбъри между Оксфорд и Лондон, където проектира и засажда английски градини, доброволства в  опазването на..

публикувано на 29.12.21 в 15:56

Вероника Караилиева: Да съм дъщеря на Вера Маринова е привилегия и отговорност

Вероника Караилиева заживява Англия през 1995-та, когато е била на 17, току-що завършила гимназия. По това време майка й, именитата бивша гимнастичка и спортна журналистка Вера Маринова се омъжва за Джон Аткинсън - друга легенда, но в британската..

публикувано на 28.11.21 в 15:10