Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Райският газ – достъпната и предпочитана дрога от младежите

Капсула - райски газ
Снимка: Дария Иванова


Диазотният оксид или по-популярното му название „райски газ“ става все по-търсен, достъпен и употребяван от младежи, особено в разгара на летните и отпускарски дни. Неговата популярност започва да набира скорост на българския пазар през 2014-та година, но не като помощно средство в сладкарството, а като химично съединение, обещаващо  мигновено въздействие и удоволствие. По този начин бива рекламиран в интернет пространството, установи наша проверка. Проведохме търсене по ключови думи в една от най-популярните търсачки и попаднахме на различни сайтове, предлагащи райски газ на достъпни цени. От там се информирахме, че може да се поръча и с различни вкусове, като се изтъква, че това ще донесе още по-голямо удоволствие и неповторими изживявания за употребяващия го. Част от тези сайтове са създадени преди 5-6 години, но повечето на същата тематика датират от началото на 2022-та година, водени най-вероятно от успешния и вече наложен бизнес модел за бързи пари. Разглеждайки ценовата им листа видяхме, че метални капсули с 8,2 грама диазотен оксид се предлагат на цена от 0,50 стотинки до 1,00 лев за бройка или 24 лева за кутия, но след обаждане на предоставен телефон, може да се сдобиете и с цял палет. В най-популярните сайтове, продаващи химичното съединение, липсва верификация на възраст преди достъпване на определената страница от непълнолетни, както и описание на съдържанието на металните капсули. Не липсват обаче красиви думи и модерни визии, имащи за цел да приковат вниманието на посетителя върху бутоните за бърза поръчка с обещания за незабравими моменти. Има и малък брой търговци, коректно предоставили цялата информация за продукта, включваща противопоказания и странични ефекти.

Всъщност райският газ се използва за анестезия в операционните зали и медиците го прилагат върху пациентите си от над 200 години. В наши дни обаче все по-рядко намира приложение, заради установените негативните ефекти върху здравето. По думите на д-р Ирена Вълкова – специалист по анестезиология и интензивно лечение в университетската болница в Стара Загора ефектът на диазотния оксид трае от 2 до 8 минути в зависимост от организма на човека. Употребата му води до понижаване на кръвното налягане и сърдечната дейност. Създава и усещане за еуфория, което е търсен ефект от употребяващите го. Това е изключително рисково, подчерта д-р Вълкова и допълни, че нерегламентираната му употреба може да предизвика алергична реакция със фатален край в рамките на минути. Анестезиологът обясни, че вдишването на този газ може да се сравни с алкохолно опиянение или въздействието, което причинява марихуаната. Райският газ крие и много сериозни рискове за здравето, особено в комбинация с алкохол, каза още д-р Вълкова. Употребата на този вид стимулант може да предизвика изразено ускоряване на пулса, повишаване на кръвното налягане, което да декомпенсира в екстремно ниско кръвно и понижаване на сърдечните честоти до степен спиране на сърдечна дейност. Сред рисковете са още дефицит на витамин B12 и развиване на психологическа зависимост, допълни анестезиологът.

Райският газ е лесно достъпен и във физическите магазини за продажба на алкохол и цигари, установи проверка на Радио Стара Загора. За сумата от лев и малко могат да се закупят метални капсули, пълни с обещаваното в редица сайтове „райско изживяване“ и то напълно достъпно и легално. Основните потребители са млади хора, става ясно от разговора на стажант-репортера Дария Иванова с управител на магазин, в който се продават такива капсули. По думите на продавача цените, на които се предлагат са от 1,10 до 1,50лв., а при закупуване на цяла кутия има промоция. Търговци споделят, че се наблюдава повишение не само в търсенето, но и предлагането на райски газ през годините. Пикът на продажбите е през летния сезон, когато повечето тийнейджъри са във ваканция, а баровете и дискотеките пълни. В увеселителните заведения и барове в страната, търговците са още по-изобретателни, предлагайки „весел газ“ в балони на цени между 4 до 10 лева. Масово се рекламира и като безвредно вещество, чийто ефект трае около 15 до 30 секунди, разказват още младежи, пожелали анонимност.

Темата отново излезе на дневен ред и привлече вниманието на институциите, въпреки че за масовата употреба на този вид стимулант се говори и алармира от 2014 година. В борбата с разпространението на райски газ влезе дори вицепремиерът и министър на икономиката в оставка Корнелия Нинова, която съобщи, че Комисията за защита на потребителите започва проверки за продажбата му. Омбудсманът Диана Ковачева също внесе в парламента законодателна промяна срещу продажбата и употребата на райски газ от деца, с която предлага да се забрани предлагането и продажбата, включително онлайн, и употребата му от деца. Законът забранява продажбата на алкохол и тютюневи изделия на лица под 18 години, но е всеобщо известен факт, че тази мярка не се спазва от много търговци. Друг е въпросът, че ако мерките, целящи ограничаване на  употребата на райски газ от непълнолетни влязат в сила, това може не само да повиши цената му, но и да засили неговото търсене, споделят продавачи. Дали институциите ще успеят да намерят правилния начин да въздействат чрез механизмите, с които разполагат, върху ситуацията, за да запазят здравето на младите хора - предстои да разберем.
По темата работиха Елена Недева и стажант-репортера Дария Иванова

По публикацията работи: Елена Недева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Децата и радиото

Радио Стара Загора стана част от програмата на безплатния образователен STEM лагер, организиран от ИТ Академия Стара Загора. Ученици от 4 до 6 клас ни бяха на гости, за да научат повече за това как и кой работи днес в радиото, а и как са изглеждали..

публикувано на 05.07.24 в 13:47

Благотворителна кулинарна изложба "Детство без насилие"

Благотворителна кулинарна изложба - базар под надслов "За децата на Казанлък" организира сдружение „Жените на Казанлък“, тази вечер от 17:30 ч. в Младежки дом. Всички средства  ще бъдат използвани в подкрепа на кампанията за създаване на защитено..

публикувано на 20.06.24 в 15:23
Маргарита Крумова, директор отдел „Туризъм“ в община Стара Загора.

Историята на старите сгради в Стара Загора разказват на безплатен тур

На 22 юни, в събота, от 10.00 ч. в Стара Загора ще се проведе безплатен градски тур на тема “Старите сгради разказват“. Той е част от инициативата на Туристически информационен център „Стара Загора- неразказани истории по правите улици“.  Желаещите..

публикувано на 20.06.24 в 14:45

С тържествено заседание откриват 50-ото Народно събрание

50-oто Народно събрание ще бъде открито с тържествено заседание. Политическите сили в новия парламент ще представят в декларации водещите си приоритети. Първото заседание на 50-то Народно събрание ще бъде открито в 9 часа от най-възрастния депутат –..

публикувано на 19.06.24 в 08:12

6 декара "бюфет" за храна на пчелите направи на своя територия старозагорска фирма

6 декара безплатен бюфет за храна на пчелите осигури на своя територия предприятие в областта на автомобилостроенето в Стара Загора.   Преди около година и половина старозагорският завод започва работа по проект, свързан с биоразнообразието,..

публикувано на 18.06.24 в 08:35

За вредите от употребата на алкохол се информираха старозагорски ученици

Регионална Здравна Инспекция, Стара Загора, организира превантивна кампания в днешния ден, за да запознае учениците от 9 училища в града за тежките последици от употребата на алкохол. Събитието е част от Националната програма за профилактика на незаразните..

публикувано на 17.06.24 в 17:30

"Балканът пее и разказва" с Радио Стара Загора от Гурково

Гурково ще бъде домакин на юбилейния празник „Балканът пее и разказва“ –  единственото фолклорно събитие с ротационно домакинство между старопланинските градове Елена, Котел, Трявна, Дряново, Твърдица и Гурково. Организатор на празника е Община..

публикувано на 14.06.24 в 14:12

Сред номинираните в „Хижа на годината“ е хижа “Бузлуджа“- стара

Започна гласуването за кампанията, стимулираща планинския туризъм - „Хижа на годината“. Сред номинираните хижи и заслони се нарежда и хижа „Бузлуджа“-стара. Тя е номинирана в две категории от общо девет – „Най-добра хижа, обслужвана с автомобил“ и..

публикувано на 12.06.24 в 09:00

Ниска избирателна активност сред българите в Обединеното кралство

7 хиляди 290 души са гласували на изборите за Народно събрание до 12 часа по Гринуич  в Обединеното кралство Великобритания и Северна Ирландия. Това съобщи Зорница Рангелова, координатор за изборите в района на Лондон: В сравнение с други години..

публикувано на 09.06.24 в 16:15
с. Бъдеще, община Стара Загора

Бъдещето, за което гласуват в село Бъдеще

В старозагорското село Бъдеще хората се надяват на по-добро бъдеще, подавайки гласа си за нов парламент – у нас и в Европа. То включва по-добри пътища и тротоари, а също - промяна и „нещо по-различно“ според гласоподавателите там днес, 271 на брой по..

публикувано на 09.06.24 в 11:39