Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Нов любителски киноклуб започва работа по организиране на международен кинофестивал в Стара Загора

Нов кинопроект започва в Стара Загора с усилията на Творческия колектив „На улицата" и с помощта на Националния фонд „Култура". Основна цел на проекта е да обособи любителски киноклуб в Стара Загора, който да събира хора с интерес към киното и видеоизкуството. Участниците целят да създадат и старозагорски фестивал на любителското кино, който постепенно да се превърне в ежегоден формат за кино с международно измерение. Един от търсените тематични акценти в него ще бъде архитектурното наследство – постоянен акцент в работата на Колектива.

Зад проекта стоят главно Мирчо Христов, Недко Боянов, Първан Симеонов и Николай Колев, който ще се ангажира с координацията на артистичния киноклуб и програмата му.

Любителският киноклуб ще бъде отворен за всеки, който има интерес към това изкуство. Участието в дейностите ще може да бъде и дигитално, дистанционно. Клубът ще създава късометражни документални и игрални филми, както и популярни вайръл видеа. В рамките на проекта ще се създаде ученическа и "възрастна" секция за произвеждането филми, които да участват в международни любителски фестивали.

Предвидени са ежемесечни отворени срещи за любителска форма на кинокритика и учебен анализ, на които ще присъстват гости с професионален опит в киноиндустрията. Продукцията на клуба пък ще се представя пред старозагорци. В дългосрочен план, това ще помогне на Творческия колектив да обособи Стара Загора като средище за любители на киноизкуството.

Проектът “Любителски кино клуб - Стара Загора” е реализиран с финансовата подкрепа на Национален Фонд "Култура" по програма "ПРОГРАМА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ И РАЗВИТИЕ НА ОРГАНИЗАЦИИ В ОБЛАСТТА НА ЛЮБИТЕЛСКО ТВОРЧЕСТВО".


Вчера пък В Международния младежки център бяха представени и наградени участниците в поредното старозагорско Филмово предизвикателство – инициатива на неформалната група „Филмарите". Филмът "Къде ни е щастието" с режисьор Диян Чочев получи награда за вдъхновяващо послание. "Гранични ситуации" на Рая Гънчева спечели наградата за сценарий. Гергана Рускова от филма "Отражение" получи приз за най-добра игра пред камера. Наградата за най-добър филм бе спечелена от "Какво чакаш още" с режисьор Йоан Иванов.

Междувременно, четвъртият ежегоден формат за култура и градско развитие на Творческия колектив "На улицата" събра в последните дни творци, урбанисти и бизнес в Стара Загора. Един от фокусите бе съдбата на пространствата зад Универсалния магазин, пазара и пощата, които от години очакват своето развитие. Бизнеси в района започват инициатива за съживяване на занемарените райони. Поставен бе отново и въпросът за стилно възстановяване на паважа по улица „Св. Княз Борис". Площадът зад Универсалния магазин пък стана сцена на литературно четене, урбанистична дискусия, артистични намеси и екоизложба.

Специално дойдоха да разкажат своя опит в създаване на идентичност на своите градове популярните арт мениджъри от Габрово и Велико Търнова Маргарита Доровска и Галин Попов, както и урбанистите арх. Мария Бадева (Съюз на урбанистите в България) от Пловдив и арх. Венцислава Недялкова ("Пространствата на Варна").

Урбанистични разходки кръстосаха града и хвърлиха поглед и върху потенциала на железопътните пространства на Стара Загора.

Събитието е възможно почти изцяло благодарение на доброволните усилия на Колектива, посветени на урбанистичното наследство на Байер и празника на града. В ядрото на Колектива – творческата отсечка "Сава Силов" – междувременно се появи още едно артистично пространство -  Центъра за изкуства и занаяти на "Сава Силов" 41. То стана домакин на изложба-концерт на Мина Нешева.  

В следващите седмици пък предстоят поредица събития на Колектива и споделените работни пространства в Стара Загора, посветени на изкуства и дигитални предизвикателства.

Назад в годините Творческият колектив инициира поредица събития за съвременно изкуство и култура. Първата по рода си есенна програма „АРТистично на улицата" пък бе дебют на Колектива през септември 2019 г. Артистичната отсечка „Сава Силов" бе домакин. Благодарение на усилията на творческия колектив, Общината и собственици, през 2019 г. започна и разчистване на къщата на поета Веселин Ханчев, която от години е неподдържана.


По публикацията работи: Деян Денев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Задържаха 23-годишен за убийство в село Целина

Мъж на 66 години е починал, след като е пребит с кол след конфликт със свой познат, днес, в чирпанското село Целина. Задържан за престъплението е 23-годишен мъж от селото, информират от прокуратурата. Той е привлечен като обвиняем за..

публикувано на 10.09.24 в 19:17

Филиал Хасково на Тракийски университет посрещна своите първокурсници

С тържествена церемония бе дадено официално начало на академичната 2024/2025 г. във Филиал Хасково на Тракийски университет. Специални гости на събитието бяха кметът на Община Хасково – Станислав Дечев, ректорското ръководство на Тракийски университет..

публикувано на 10.09.24 в 18:34

Смесен хор “Родина“- Стара Загора отличен на Международен фестивал в албанския град Дурас

Смесен хор „Родина“ при Читалище „Родина-1860“ в Стара Загора взе участие в XVIII Международен фестивал „DURRES Fest”, който се проведе от 3 до 7 септември в град Дурас, Албания. Фестивалът в крайбрежния град се състоя на централния площад пред..

публикувано на 10.09.24 в 18:29

TEEN BOOM FEST гостува в Стара Загора с мащабна социална кауза под мото #ИзбериДоброто

Благодарение на Община Стара Загора, най-голямото тийн събитие ще гостува под липите за първи път, за да зарадва хилядите си последователи в социалните мрежи. Другият организатор на TEEN BOOM FEST е Местната комисия за борба с противообществените..

публикувано на 10.09.24 в 18:24

Жена в Димитровград пострада на пешеходна пътека, водачът не е употребил алкохол

Пешеходка пострада в Димитровград след като шофьор на 72 години не и дал предимство, въпреки че тя пресичала пешеходна пътека. Пострадалата, на 76 години е била прегледана от лекар и освободена за домашно лечение. От полицията в Хасково съобщиха, че..

публикувано на 10.09.24 в 17:40

Нощ на изкуствата 2024 ще радва старозагорци и гости на града с богата програма

За поредна година в Община  Стара Загора организира  „Нощ на изкуствата" –  събитие, което се радва на изключителен интерес от страна на жителите и гостите на Града на липите. В последния петък на месеца -  27 септември,  във времето от 19.00 до 23.00..

публикувано на 10.09.24 в 17:13

Започват мащабни ремонти в Гурково

Община Гурково подписа нови 10 споразумения за финансиране на проекти в Министерството на регионалното развитие и благоустройство, съобщават от местната администрация. „Проектите са на стойност близо 4 млн. 200 хил. лева и са част от инвестиционната..

публикувано на 10.09.24 в 15:50

Училищата в Павел баня са готови за първия учебен ден

Кметът на Община Павел баня Иса Бесоолу проведе днес работната среща с директорите на учебните заведения от града и селата, както и с представители на превозвачите, които ще извозват пътуващите ученици. В хода на разговорите стана ясно, че..

публикувано на 10.09.24 в 14:55

Откриха академичната година във филиала на Тракийския университет в Ямбол

Ректорът на Тракийския университет в Стара Загора проф. Добри Ярков откри новата академична 2024/2025 година във Факултет „Техника и технологии" в Ямбол. Прага на учебното заведение тази година прекрачват над 200 бъдещи инженери , които ще се обучават в..

публикувано на 10.09.24 в 14:52

Стара Загора е домакин на националния форум „Да! На българската икономика“

Община Стара Загора е отново домакин на форум от националната кампания „Да! На българската икономика“. Утвърдената платформа за диалог между бизнеса, властта на национално и местно ниво и неправителствения сектор ще срещне заинтересованите страни..

публикувано на 10.09.24 в 14:45