Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

Мерките за трансформацията на въглищните региони чакат одобрение

Те са заложени в последния вариант на Приоритет 3 от Програмата за развитие на регионите

Снимка: БГНЕС

Последният вариант на Приоритет 3 от Програмата за развитие на регионите, който се отнася до трансформацията на въглищните региони – Стара Загора, Перник и Кюстендил, чака одобрение от ЕК. Информацията е от последното заседание на Тематичната работна група за разработване на програмата от началото на м. ноември и представлява последния вариант на предложение за трансформация на въглищните региони, което страната ни е изпратила в Брюксел, съобщи в Минутите за Зелената сделка Мариана Стоилова, екперт в Областен информационен център - Стара Загора. 

Мерките, свързани с икономическия преход, за област Стара Загора включват:

· Рекултивация на минните терени чрез нарочно създадено дружество „Конверсия на въглищни райони”, което да поеме рекултивацията на въглищни мини и да подготви инфраструктура за нови промишлени дейности. Планира се предприятието да бъде създадено през 2023 г.;

· Създаване на мощности за производство и/или рециклиране на батерии като целта е да се привлекат един или повече големи инвеститори в тази област;

· Създаване на индустриални паркове за чисти технологии (с нулеви емисии) като за област Стара Загора се предлага те да бъдат с насоченост мехатроника, химикали, производство на електрическо оборудване, чисти технологии и съхранение на енергия;

· Инвестиции във фотоволтаични паркове със съоръжения за съхранение на енергия и/или за производство на зелен водород и свързваща инфраструктура като за Стара Загора схемата ще бъде отворена и към големи предприятия;

· Производство и разпределение на биометан , вкл. подкрепа за МСП, насочени към инсталации за биогаз;

· Подкрепа за производство на енергия от вятърни турбини отново с възможност за участие на големи предприятия.

Стоилова уточни, че се очаква одобрение на Програмата "Развитие на регионите", както и  „Морско дело и рибарство“, „Научни изследвания, иновации и дигитализация за интелигентна трансформация“ до края на годината.

Споразумението за партньорство (СП) между Р България и Европейската комисия е на стойност 11 млрд. евро и е националният стратегически документ, очертаващ приоритети за развитие на страната. Бяха представени 10-те национални програми, които ще управляват средствата от европейските фондове през програмния период 2021 – 2027 г.

Към настоящия момент са одобрени в окончателния си вариант следните програми „Развитие на човешките ресурси“, „Образование“, „Транспортна свързаност“, „Конкурентоспособност и иновации в предприятията“, „Околна среда“, „Техническа помощ“ и „Храни и основно материално подпомагане“.

По публикацията работи: Десислава Крачолова

Още от категорията

Липсва комуникационна стратегия на държавата към засегнатите от Зелената сделка

Към момента имаме изключителни дефицити по отношение на комуникационната стратегия на държавата по отношение на енергийния преход и засегнатите региони. Това коментира Гавраил Гавраилов от фондация „Блу линк“, журналист, специалист по социално..

публикувано на 24.11.22 в 12:18

Старозагорци с нови отоплителни уреди по проект

Старозагорци имат голям интерес и се интерсуват от чистотата на въздуха, който дишат. Те са загрижени за околната среда, сочи анкетата, направена  по Проекта към подобряване на качеството на атмосферния въздух и представяне на нови възможности за..

публикувано на 11.11.22 в 12:02
Теодор Стойчев

Теодор Стойчев: „Зелената сделка“ няма да се промени

Дългосрочната визия на Европейския съюз е въглищните централи да бъдат преустроени или затворени и „Зелената сделка“ няма да се промени. Това коментира за Радио Стара Загора Теодор Стойчев, ръководител на Бюрото на Европарламента в България. По..

обновено на 02.11.22 в 10:29

Проект предвижда производство, съхранение и използване на зелен водород като чиста енергия

Европа вече се обръща към водорода за източник на чиста енергия и едно от най-обещаващите решения и алтернатива на въглищата. Предвижда се на континента да бъдат създадени до 52 водородни долини, 23 от които вече са учредени. Това е особено..

публикувано на 19.10.22 в 07:06

Експерти от АРИР – Стара Загора представиха региона в Академия за регионите в преход

Проектът CINTRAN спонсорира събитие „лице в лице“  или т.нар. Академия за изграждане на капацитет. Тя  се проведе в един от фокусните региони на CINTRAN Западна Македония, в град Козани, Гърция. Фондът за развитие на Западна Македония..

публикувано на 14.10.22 в 14:52

Конференция "Нов енергиен микс - иновации и инвестиции" се проведе в Стара Загора

Специалисти, представители на местната власт и неправителствени организации участваха в конференция на тема: "Нов енергиен микс - иновации и инвестиции" провела се в Стара Загора. „Това е третото издание на форума по тази тема. По организацията..

публикувано на 05.10.22 в 14:41

Община Свиленград по пътя на община с "нулеви отпадъци"

Нарастващата популярност на концепцията „нулеви отпадъци“ води до все по-честото ѝ използване без ясни стандарти и критерии. Затова Европейската мрежа за нулеви отпадъци - ZERO WASTE EUROPE – създаде международен сертификат за общини с..

публикувано на 28.09.22 в 10:00

Министър Пулев: Планът за възстановяване работи, отваряме още три процедури до края на годината

„Много се изговори за Плана за възстановяване и устойчивост, но вече се вижда, че той работи. Министерството на иновациите и растежа е първото, което отпуска пари за българския бизнес по Плана за възстановяване – 600 млн. лв. до края на годината...

публикувано на 21.09.22 в 10:40

Стара Загора може да получи 1 млрд. евро за справедлив преход от ЕС

Стара Загора, Кюстендил и Перник са българските региони, които ще бъдат най-пряко засегнати от реформите по пътя към въглеродна неутралност на Стария континент. Отлаганите във времето Териториални планове за справедлив преход на трите области  вече са..

обновено на 03.08.22 в 15:39

Климатичните промени във фокуса на конференция за младите в Стара Загора

Стара Загора ще бъде домакин на заключителна конференция по проект Citizens' Forums for United Europe (eUnited), финансиран от програма Европа за гражданите. Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора и Център Европа..

публикувано на 29.06.22 в 10:30