Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Митрополит Киприан отправи Рождественско послание

РОЖДЕСТВЕНСКО ПОСЛАНИЕ ДО БОГОЛЮБИВИЯ КЛИР, ВСЕЧЕСТНОТО МОНАШЕСТВО И ВСИЧКИ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ ОТ СТАРОЗАГОРСКА ЕПАРХИЯ

„Слава във висините Богу, и на земята

мир, между човеците благоволение“

/Лук.2:14/

Възлюбени в родилия се Богомладенец, братя и сестри,

чеда на Светата православна Църква,

Великият и светъл празник Рождество Христово отново докосва сърцата ни! За пореден път Витлеемската звезда изгрява, за да стопли и даде добра надежда на душите ни. Детето от яслите във Витлеем, побрало в малкото си сърце целия свят, ни поглежда с благост, за да почувстваме в пълнота думите на св.Йоан Богослов „Бог е любов“ /Йоан 4:8/.

Рождението на Спасителя на света е нова ера в световната история, начало на християнската духовност и култура, велико чудо на Божията любов, явен знак за това, че „Бог толкоз обикна света, та отдаде Своя Единороден Син, та всякой, който вярва в Него, да не погине, а да има живот вечен“/Йоан 3:16/.

Празник е, в който „изгрява светлината на света“ /Йоан 3:16/, осеняваща и спасяваща човека. Ден,обновяващ и напомнящ на всеки, че „който е в Христа, той е нова твар“/2Кор.5:17/. Витлеемският младенец, неописуемият Бог, снизхожда, за да изкупи греха и смъртта, да ни дарува небесна надежда и вечен живот. Да ни направи свои, мирни и с блага воля. Небесният хор пее „ Слава във висините Богу, и на земята мир, между човеците благоволение“ /Лука 2:14/ и тази ангелска песен, прозвучала за първи път в Рождественската нощ, е не само небесен химн, но и Божие послание към човешкия род. Неслучайно най-напред го чуват кротките и смирени овчари, и техният затаен  дъх го предава от поколение на поколение повече от две хиляди години.

Този е празникът на мира и благоволението между хората! Толкова необходимата ни блага воля, която доказахме, че като народ с вярващи сърца може да поканим в душите си.

COVID-19 пандемията обедини медици, сестри, медицински служители и всички необикновени в обикновения си делник братя и сестри, които тихо и с вяра дадоха всичко от себе си, за да се преодолее изпитанието. Благата воля ни мотивира да забравим себичността си и видим другия. Да осъзнаем болката му и това, че той е къс от нас и ние част от него, че всички сме чеда Божии. Да не забравяме тази животворна благодат и да носим в сърцата си добротата и обичта, вярата и надеждата, сега и занапред.

Песента на ангелския хор ни призовава още да има мир на земята, а сега светът е във война. След пандемията последва ново страдание. Станахме свидетели на военни действия на територията на суверенна държава, които отнеха много човешки жертви и продължават да го правят. Огънят й не престава да носи много страдания на мирното население в Украйна и да руши инфраструктура, дело на съзидателен труд. Световната общественост, поместните църкви и всички вярващи хора в един глас осъдиха това кръвопролитие и призоваваха час по- скоро то да престане. Нека и в Рождественската нощ да не забравяме болката на страдащия украински народ, да се молим за него и за мирното разрешаване на този конфликт, както и на всички стълкновения по земята, за да настъпи траен мир, Божествен мир.

Рождественските ясли не само ни зоват към него, но и са вечното доказателство, че ще има такова световно помирение. Св.пророк Исайя в осми век преди идването на Спасителя предсказва рождението Му с думите, че Той идва, за да „вземе нашите грехове и да понесе нашите немощи“ /Ис.53:4/, което вече е факт. На друго място боговдъхновеният пророк ще опише как Господ ще изобличи народите, за да „приковат мечовете си на орала, и копията си на сърпове: народ срещу народ не ще дигне меч, и няма вече да се учат на война“ /Ис.2:4/. Знакови слова, за чието по-скорошно осъществяване трябва да полагаме усилия всички. Ако го правим, благодатта на родилия се Спасител ще ни помага и ръководи по пътя на любовта и мира, ще отвори духовните ни очи, за да видим Витлеемските ясли и смирението на Богомладенеца. Неговият мир ще прегърне душите ни, ще простим всичко ни всички и ще бъдем „съединени в един дух и една мисъл“ /1Кор1:10/.

Честито Рождество Христово! Благословен, благодатен, светъл и утешителен празник за всяко търсещо правда сърце!


По публикацията работи: Таня Балабанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Кметът на Стара Загора е единственият поискал да бъде обучен за работа със системата " ВG-ALERT"

Кметът на Община Стара Загора Живко Тодоров е единственият градоначалник, поискал да бъде обучен за работа със системата "BG-ALERT". Това стана ясно в Парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред. "Изключително съм горд, че единственият..

публикувано на 25.07.24 в 16:56

"Задържане под стража" за двама румънци, превозвали мигранти

По искане на Районна прокуратура-Стара Загора съдът задържа двама обвиняеми румънски граждани за подпомагане на мигранти да преминат незаконно през страната Днес, 25 юли 2024 г., по искане на Районна прокуратура – Стара Загора Районен съд –..

публикувано на 25.07.24 в 16:23
Мемориален комплекс „Бранителите на Стара Загора“

Ще финансират маломерни паралелки в 9 общински училища

С абсолютно единодушие – 47 гласа „за“ от също толкова гласували, съветниците одобриха финансирането на неспециализирани паралелки с брой ученици под нормативно определения минимален брой в училищата в Община Стара Загора. Финансирането е предвидено за..

публикувано на 25.07.24 в 16:16
Община Стара Загора

Общинският съвет в Стара Загора разгледа над 50 предложения

В рамките на днешната редовна юлска сесия на общинския съвет в Стара Загора бяха разгледани близо 55 предложения. Сред точките бе и тази по избор на съдебни заседатели за Районен съд Стара Загора. Предложението предизвика дискусии и забележки в зала..

публикувано на 25.07.24 в 15:53

Сградата на РЗИ – Стара Загора ще бъде енергийно обновена

Директорът на РЗИ – Стара Загора д-р Недялка Кабаджова представи публично проекта „Енергийно обновяване на сградата на Регионална здравна инспекция – Стара Загора“ на 25 юли 2024 г. Договорът за неговото изпълнение е подписан на 8 май тази година с..

публикувано на 25.07.24 в 15:49

Мехмед Зейнел беше избран за управител на „Мересев“

С 41 гласа "за", нито един "против" и петима "въздържал се" от групата на "Възраждане" местният парламент в Стара Загора избра за управител на о бщинското дружество „Мересев“ ЕООД Мехмед Зейнел.  Бившият общински съветник получи доверието на мнозинството..

публикувано на 25.07.24 в 15:47

383 ученици са записани в гимназии на второ класиране

383  ученици са записани в гимназии на втория етап на класиране след седми клас. Това съобщи началникът на Регионалното управление на образованието (РУО) в Стара Загора Милена Йолдова. Тя обясни, че учениците, които не са били удовлетворени..

публикувано на 25.07.24 в 14:23

Стара Загора ще се поклони пред героизма на пазителите си

147 години от боевете за защитата на Стара Загора ще бъдат тържествено отбелязани от признателните потомци на 31 юли 2024 г. Ожесточените кръвопролитни боеве са част от епичните събития по време на Руско-турската освободителна война (1877-1878). В..

публикувано на 25.07.24 в 14:18

Млади военнослужещи тържествено положиха клетва в Стара Загора

80 новоназначени военнослужещи от Втора Тунджанска механизирана бригада положиха днес тържествена военна клетва на централния площад пред Община Стара Загора.  Под звуците на военни маршове, изпълнени от военния духов оркестър, командирът на..

публикувано на 25.07.24 в 14:13

Бивш учител заплаши кмета на Димитровград

Бивш учител заплаши по месинджър кмета на Димитровград, а след това се барикадира в дома си.  Мъжът, на около 50 години, освен това е стрелял с арбалет по пристигналите полицаи и ги е замерил с тухли. Сигналът за заплахата е подаден преди обяд в..

публикувано на 25.07.24 в 13:27