Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Стартира проект "Коалиция"

АРИР - Стара Загора е партньор по проекта

Снимка: фейсбук_ Арир

АРИР - Стара Загора даде началото на едно ново партньосртво по Проект КОАЛИЦИЯ (COALITION) по работната програма Widera на Хоризонт Европа. В него участват региони от Централна и Източна Европа - в случая  Гърция, Румъния и България.  Проектът се осъществява от партньорство на 16 партньори от 3-те  региона в преход на Гърция, България и Румъния, включително един партньор от Германия.Водещ партньор по Коалиция е Центърът за изследвания и технологии Хеллас (Centre for Research & Technology Hellas - CERTH). Дейностите ще се осъществяват до 2026г.

От българска страна участниците са АРИР- Стара Загора, Катедра "Икономическа георграфия" на Софийски университет "Св. Климент Охридски", Институтът за информационни и комуникационни технологии на Българска академия на науките - БАН, член на Европейски цифров иновационен хъб "Загоре", от бизнеса - DAVID Holding Company и НПО "Зелени Балкани", обобщи д-р Румяна Грозева, 

Целта на партньорството е да се  създаде 1 Excellence Hub във всеки участващ регион, осигуряващ подкрепа за научни изследвания и предприемачество и преквалифициране/повишаване на квалификацията на работната ни сила, като част от европейска инициатива за укрепване на регионалните иновационни постижения в поставените базирани иновационни екосистеми чрез трансгранично сътрудничество.

"Началната среща се проведе в Птолемайда в региона на Западна Македония в Гърция, където посетихме Центъра за изследвания и технологии - Hellas - CERTH и в частност местния клон на Института за химически процес и енергийни ресурси - CPERI, разположен в сърцето на района в преход. По време на срещата партньорите обсъдиха на място предизвикателствата на 3-те региона и потенциалните синергии с #JustTransitionFund за повишаване нивото на иновационни постижения в секторите, свързани с устойчивата енергия", разказа д-р Румяна Грозева.

Още от категорията

Снимката е илюстративна

Срещите за обмен между въглищните региони създават ползотворни взаимоотнешения

Инициативата за въглищни региони в преход в Западните Балкани и Украйна стартира през декември 2020 г., за да подкрепи държавите и регионите да се откажат от въглищата към въглеродно неутрална икономика, като същевременно гарантира, че този преход..

публикувано на 07.06.23 в 10:00

Среща по програмата за обмен между въглищните региони се проведе в Стара Загора

Програмата за обмен  между въглищните региони е възможност за регионите да започнат директен диалог едно към едно, да се свържат с различни заинтересовани страни, да се учат един от друг и да предават знания. Възможността да се изследва опита на..

публикувано на 31.05.23 в 10:10
Магдалена Малеева

Кампания се бори с дезинформацията за ВЕИ

В "Минутите на Зелената сделка" разговаряме с легендарната ни тенисистка Магдалена Малеева, която е позната също като екоактивист и основател на инициативата ГоричкаБГ.  През последните седмици ГорчикаБГ започна една инициатива за ползите от..

публикувано на 24.05.23 в 13:00

Проектът „De Carb“ събра опита на девет региона в енергиен преход

Стара Загора е домакин на заключителна конференция днес по проекта „De Carb“. Той обединява девет региона от Европейския съюз и работата им по прехода от базирана на изкопаеми горива икономика към такава, базирана на чиста енергия и технологии...

публикувано на 17.05.23 в 07:05
Соларен панел

За пръв път в България слънчевият ток изпреварва този от конвенциалните централи

За пръв път в България соларите произвеждат повече ток от АЕЦ и ТЕЦ.  В продължение на няколко часа по обед на 1 май произведената енергия от соларни централи надвишава тази от всички други източници, сочат данните от електроенергийният системен..

публикувано на 05.05.23 в 15:21

Националната пътна карта за водородните технологии отваря пътя към „Загора, устойчив водороден регион“

Национална пътна карта за водородните технологии у нас бе приета от Министерски съвет. Тя е в изпълнение на реформите по Плана за възстановяване и третото плащане по него. „Приемането на Водородната пътна карта с фокус „зелен водород“ следва..

публикувано на 03.05.23 в 10:45

Териториалните планове да бъдат представени в Брюксел през юни е амбициозната цел на МРРБ

Информационна среща за възможностите за подкрепа по линия на Програмата "Развитие на регионите" 2021-2027 и Фонда за справедлив преход се проведе в Стара Загора. Събитието в зала „П. Р. Славейков“ беше организирано от Министерството на..

публикувано на 26.04.23 в 10:00

Зеленото предприемачество във фокуса на лекция на Алумни клуба в Езиковата гимназия

Стартира Менторска програма на Алумни клуба в Гимназия с преподаване на чужди езици  „Ромен Ролан“ в Стара Загора.  Менторската програма, която стартира в края на март, предвижда изграждане на мост между випуските. На 22 април, Деня на Земята,..

публикувано на 19.04.23 в 10:00

Общоевропейска онлайн платформа за образование за климата представят в Стара Загора

Общоевропейска онлайн платформа за образование за климата ще бъде представена от експерти от Агенцията за регионално икономическо развитие – Стара Загора. Платформата „Еducation for climate”-  https://education-for-climate.ec.europa.eu/community  ще..

публикувано на 12.04.23 в 10:00

Експерти от Карлови вари на обмен по Териториалните планове в Стара Загора

Група от чешкия регион Карлови вари е на двудневно посещение в Стара Загора по програмата за обмен на въглищни региони. Домакин на срещата е Агенцията за регионално икономическо развитие, представител на Старозагорски регион.  Водени от..

публикувано на 05.04.23 в 10:48

Свързани новини

Планирането на лятна почивка започна. Какви са тенденциите за сезон 2023

Двуцифрен ръст на резервациите на каравани и бунгала през годината отчитат като общи тенденции, които пазарът показва за предстоящия сезон, сочат данните на най-голямата българска платформа за бърза, лесна и сигурна онлайн резервация на каравани..

публикувано на 08.02.23 в 08:45