Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кампания се бори с дезинформацията за ВЕИ

Магдалена Малеева
Снимка: Иван Славов

В "Минутите на Зелената сделка" разговаряме с легендарната ни тенисистка Магдалена Малеева, която е позната също като екоактивист и основател на инициативата ГоричкаБГ. 

През последните седмици ГорчикаБГ започна една инициатива за ползите от възобновяемите източници на енергия и разбиване на митовете за тях. Тя се нарича "Защо ВЕИ". 

„Избрали сме си седем от най-популярните митове, свързани с ВЕИ, някои от тях са дори смешни, но сме дали думата на различни експерти в областта на тези технологиите да оборят тези дезинформации и неверни твърдения“, разказа Малеева. Тя съветва хората да се доверяват на достоверни източници, да си проверяват информацията от няколко източника, да следят научните изследвания и институти, които работят по темите.

„В момента се разпространяват невероятни твърдения, например – вятърните перки убивали червеите, както и че вибрациите разболявали хората, понеже били нестабилни- това е абсолютно невярно, но се разпространява в социалните мрежи. Не само не е вярно, но това, което изкопаемите горива причиняват на природата,  хората, на градовете, на всичко е абсолютно доказано и видимо с просто око“, разказа Магдалена Малеева.

Тя смята, че в България трудно се променят стереотипите. Затова и друг от клиповете оборва твърдението, че „зеленото“ е скъпо.

„Напротив то е много по-евтино, просто важно е да се създаде регулационна рамка. Да, трябва ресурс, но за петрола трябва много повече ресурс. Може би във всички екологични решения, които и ние трябва да приложим много бързо, понякога, има някакъв недостатък, но ние не може да чакаме идеалното решение, нито може да чакаме идеалното технологично решение. Затова всичко, което знаем трябва да започнем да го прилагаме в момента. Да се спре обезлесяването, да се внедри ВЕИ, да се променят най-замърсителните земеделски практики. Те са трудни, защото сме тръгнали по една инерция и така сме си свикнали“, казва още Малеева.

По публикацията работи: Иван Славов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Седем концепции за интегрирани териториални инвестиции с партньори от област Стара Загора са преминали успешно първия етап на кандидатстване

Започват обществените обсъждания на Концепции за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) по места в област Стара Загора. Седем концепции с партньори от Старозагорско  са преминали успешно етапа на административно съответствие и допустимост,..

публикувано на 08.04.24 в 15:16

УНСС изследва въздействието на Зелената сделка върху маргинализираните общности

Въздействието на Зелената сделка върху маргинализираните общности е темата на изследване по проект, който се осъществява от учени от Университета за национално и световно стопанство в София. Т е работят по него от 2022г.  и е съвместен проект с 12..

публикувано на 03.04.24 в 09:30

Второ събитие по проект "Преход на възможностите“ ще се проведе в Стара Загора

Изпълнението на европейския проект „Преход на възможностите“ продължава с второ събитие в Стара Загора. „Бранд Медия България“ и Агенцията за регионално икономическо развитие (АРИР) организират съвместно кръгла маса, на която в дълбочина да бъдат..

публикувано на 27.03.24 в 08:40

Радостин Танев: Зелената цел на Общината е на човек по дърво

Парк „Митрополит Методий Кусев", по-известен сред старозагорци като Аязмото, е едно от емблематичните места в града. В последните няколко години обаче растителният и дървесен потенциал на парка  видимо намалява. Основният вредител е короядът ,..

публикувано на 13.03.24 в 10:02

Обсъдиха Прехода на възможностите в Стара Загора

Tракийски университет беше домакин на конференция „Преход на възможностите – Стара Загора“, която се проведе на 29 февруари от „Бранд Медия България“ и Агенция за регионално икономическо развитие – Стара Загора. Модератор на работните панели на..

публикувано на 06.03.24 в 11:26

Разясняват възможностите на прехода и Териториалния план

На срещата на 29 февруари целим да дадем яснота и конкретика по Териториалните планове, съобщи д-р Румяна Грозева, изпълнителен директор на Агенцията за регионално икономическо развитие – Стара Загора (АРИР) по повод събитието „Преход на..

публикувано на 28.02.24 в 10:00

Конференция разяснява енергийната ефективност на сградния фонд

В рамките на поредицата кръгли маси за финансиране на устойчива енергия, Министерство на енергетиката и Центърът за енергийна ефективност ЕнЕфект с подкрепата на Коалиция „Да обновим България“ организират  конференцията „Енергийната ефективност на..

публикувано на 31.01.24 в 10:00

Среща за разясняване как ще се изпълнява Териториалният план организира АРИР в Стара Загора

"Новите предизвикателства в началото на годината за екипа на АРИР са няколко. Проектите, по които ще работим са по важни за региона теми. Позволихме си да се върнем към един такъв - да се даде шанс на млади хора, които по една или друга причина не са се..

публикувано на 24.01.24 в 12:42
Юлиан Попов

Старозагорски регион със специално представяне на COP28 в Дубай

У нас излизането от по-силните горива не е в голяма степен резултат на национална политика, а е бизнес , предприемаческо или корпоративно решение. България е пример за разнообразни решения за трансформация в различните индустрии – циментова,..

публикувано на 20.12.23 в 10:00

Започна изграждането на екологично и иновативно междублоково пространство

Стартира проект „Зелени решения за междублоково пространство в кв. „Железник“ за преодоляване на „Градския топлинен остров“. Той ще се реализира в пространството  на жилищните сгради с административни адреси ул. „Загорка“ № 31; ул. „Загорка“ № 33, ул...

публикувано на 04.12.23 в 14:38