Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Кампания се бори с дезинформацията за ВЕИ

Магдалена Малеева
Снимка: Иван Славов

В "Минутите на Зелената сделка" разговаряме с легендарната ни тенисистка Магдалена Малеева, която е позната също като екоактивист и основател на инициативата ГоричкаБГ. 

През последните седмици ГорчикаБГ започна една инициатива за ползите от възобновяемите източници на енергия и разбиване на митовете за тях. Тя се нарича "Защо ВЕИ". 

„Избрали сме си седем от най-популярните митове, свързани с ВЕИ, някои от тях са дори смешни, но сме дали думата на различни експерти в областта на тези технологиите да оборят тези дезинформации и неверни твърдения“, разказа Малеева. Тя съветва хората да се доверяват на достоверни източници, да си проверяват информацията от няколко източника, да следят научните изследвания и институти, които работят по темите.

„В момента се разпространяват невероятни твърдения, например – вятърните перки убивали червеите, както и че вибрациите разболявали хората, понеже били нестабилни- това е абсолютно невярно, но се разпространява в социалните мрежи. Не само не е вярно, но това, което изкопаемите горива причиняват на природата,  хората, на градовете, на всичко е абсолютно доказано и видимо с просто око“, разказа Магдалена Малеева.

Тя смята, че в България трудно се променят стереотипите. Затова и друг от клиповете оборва твърдението, че „зеленото“ е скъпо.

„Напротив то е много по-евтино, просто важно е да се създаде регулационна рамка. Да, трябва ресурс, но за петрола трябва много повече ресурс. Може би във всички екологични решения, които и ние трябва да приложим много бързо, понякога, има някакъв недостатък, но ние не може да чакаме идеалното решение, нито може да чакаме идеалното технологично решение. Затова всичко, което знаем трябва да започнем да го прилагаме в момента. Да се спре обезлесяването, да се внедри ВЕИ, да се променят най-замърсителните земеделски практики. Те са трудни, защото сме тръгнали по една инерция и така сме си свикнали“, казва още Малеева.

По публикацията работи: Иван Славов

БНР подкасти:

Още от категорията

Проектът „De Carb“ събра опита на девет региона в енергиен преход

Стара Загора е домакин на заключителна конференция днес по проекта „De Carb“. Той обединява девет региона от Европейския съюз и работата им по прехода от базирана на изкопаеми горива икономика към такава, базирана на чиста енергия и технологии...

публикувано на 17.05.23 в 07:05
Соларен панел

За пръв път в България слънчевият ток изпреварва този от конвенциалните централи

За пръв път в България соларите произвеждат повече ток от АЕЦ и ТЕЦ.  В продължение на няколко часа по обед на 1 май произведената енергия от соларни централи надвишава тази от всички други източници, сочат данните от електроенергийният системен..

публикувано на 05.05.23 в 15:21

Националната пътна карта за водородните технологии отваря пътя към „Загора, устойчив водороден регион“

Национална пътна карта за водородните технологии у нас бе приета от Министерски съвет. Тя е в изпълнение на реформите по Плана за възстановяване и третото плащане по него. „Приемането на Водородната пътна карта с фокус „зелен водород“ следва..

публикувано на 03.05.23 в 10:45

Териториалните планове да бъдат представени в Брюксел през юни е амбициозната цел на МРРБ

Информационна среща за възможностите за подкрепа по линия на Програмата "Развитие на регионите" 2021-2027 и Фонда за справедлив преход се проведе в Стара Загора. Събитието в зала „П. Р. Славейков“ беше организирано от Министерството на..

публикувано на 26.04.23 в 10:00

Зеленото предприемачество във фокуса на лекция на Алумни клуба в Езиковата гимназия

Стартира Менторска програма на Алумни клуба в Гимназия с преподаване на чужди езици  „Ромен Ролан“ в Стара Загора.  Менторската програма, която стартира в края на март, предвижда изграждане на мост между випуските. На 22 април, Деня на Земята,..

публикувано на 19.04.23 в 10:00

Общоевропейска онлайн платформа за образование за климата представят в Стара Загора

Общоевропейска онлайн платформа за образование за климата ще бъде представена от експерти от Агенцията за регионално икономическо развитие – Стара Загора. Платформата „Еducation for climate”-  https://education-for-climate.ec.europa.eu/community  ще..

публикувано на 12.04.23 в 10:00

Експерти от Карлови вари на обмен по Териториалните планове в Стара Загора

Група от чешкия регион Карлови вари е на двудневно посещение в Стара Загора по програмата за обмен на въглищни региони. Домакин на срещата е Агенцията за регионално икономическо развитие, представител на Старозагорски регион.  Водени от..

публикувано на 05.04.23 в 10:48

"Климатичен вот 2023"

За четвърти пореден път „Горичка“ стартира своята инициатива "Климатичен вот" преди избори.  "Наша основна цел е да запознаем българските избиратели с платформите и становищата на основните политически сили и в същото време да накараме бъдещите..

публикувано на 29.03.23 в 10:00

Приключи обучението на първите курсисти по „RES-SKILL"

Връчиха дипломите на първите 8 души от въгледобивния сектор, преминали през курса за допълнителна квалификация в сферата на възобновяемите енергийни източници, организиран от Агенцията за регионално икономическо развитие в Стара Загора и..

публикувано на 21.03.23 в 13:30

Ямбол е една от двете общини в България одобрени по проект „Визия 2045“

Ямбол е една от двете общини в България, които ще участват в проект „Визия 2045“. Целта на проект „Визия 2045“ е да обедини усилията на училища и общински администрации за привличане на всички заинтересовани страни  в създаването и..

публикувано на 15.03.23 в 10:00