Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се запази ли "сглобката" на властта?

Ивайло Илиев
Снимка: Стопкадър, Euronews BG

Броени часове ни делят от 1 септември, когато ще бъде открито първото заседание на парламента след лятната почивка. Още преди новия политически сезон, обаче, назря напрежение в управляващото мнозинство.

Преди началото на новия политически сезон основният въпрос е ще се запази ли "сглобката" между партиите в същия вариант. Има взаимен интерес тази формула на управление да се запази, коментира в ефира на Радио Стара Загора политологът и журналист Ивайло Илиев. От една страна ДБ – ПП биха претърпели щети при евентуални нови избори, от друга страна ГЕРБ – СДС ще продължат да се опитват да запазят тази своя легитимация, която получиха през властта.

Нарастващото напрежение между коалиционните партньори е най-вече заради наближаващите местни избори. Започва да се създава усещането че т.нар. "сглобка" изостава от своя дневен ред. Това води до разпадане на подкрепата в някаква степен и до ескалация на опозиционно говорене

Това, че теми, свързани с подземния свят се етикетират към политическата власт не е добър атестат, коментира още Ивайло Илиев. Това са важни теми, но всичко си остава в компетенциите на съдебната власт, коментира той. 

Цялото интервю чуйте в прикачения звуков файл. 
По публикацията работи: Николета Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Училищата в Павел баня са готови за първия учебен ден

Кметът на Община Павел баня Иса Бесоолу проведе днес работната среща с директорите на учебните заведения от града и селата, както и с представители на превозвачите, които ще извозват пътуващите ученици. В хода на разговорите стана ясно, че..

публикувано на 10.09.24 в 14:55

Откриха академичната година във филиала на Тракийския университет в Ямбол

Ректорът на Тракийския университет в Стара Загора проф. Добри Ярков откри новата академична 2024/2025 година във Факултет „Техника и технологии" в Ямбол. Прага на учебното заведение тази година прекрачват над 200 бъдещи инженери , които ще се обучават в..

публикувано на 10.09.24 в 14:52

Стара Загора е домакин на националния форум „Да! На българската икономика“

Община Стара Загора е отново домакин на форум от националната кампания „Да! На българската икономика“. Утвърдената платформа за диалог между бизнеса, властта на национално и местно ниво и неправителствения сектор ще срещне заинтересованите страни..

публикувано на 10.09.24 в 14:45

За 2 седмици в Стара Загора: Девет досъдебни производства за незаконен трафик на мигранти

Девет новообразувани досъдебни производства за подпомагане на чужденци да преминат през страната са наблюдавани от Районна прокуратура – Стара Загора през последните две седмици. Четири от тях са били започнати като бързи и са приключили с..

публикувано на 10.09.24 в 14:36

Безистенът в Ямбол празнува деветия си рожден ден

С многообразие от празнични прояви Културно-информационен център „Безистен“ ще отбележи своята девета годишнина на 19 септември. Акцент в празничната програма ще бъде концертът на певеца Ивайло Колев. Той ще зарадва своите съграждани с..

публикувано на 10.09.24 в 14:28

Гроздоберът в гурковските села започна и ще приключи по-рано

Между 400 и 500 кг от декар грозде очакват да приберат в землището на с. Паничерево от местната земеделска кооперация. Гроздоберът на сорта мускат тази година започна три на 22-ри август – три седмици по-рано от миналата заради дългото сухо и горещо..

публикувано на 10.09.24 в 13:21

Стара Загора отбелязва 149 години от Старозагорското въстание

На 16 септември 2024 г., понеделник, от 11.00 часа, Община Стара Загора организира поднасяне на венци и цветя по повод 149 години от Старозагорското въстание. Едновременно ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на Кольо Ганчев, паметника на..

публикувано на 10.09.24 в 12:17

Фестивалът за улични изкуства 6Fest гостува в Стара Загора

През 2024 г. Фестивалът за улични изкуства 6Fest ще има пътуващи издания в три нови града - София (14 септември), Стара Загора (20-21 септември) и Бургас (11-12 октомври), информират неговите организатори. Събитието се провежда за втора поредна година...

публикувано на 10.09.24 в 11:04
Снимката е илюстративна

Две жени пострадаха на пешеходни пътеки в Старозагорско

Първият сигнал е получен около 9:45 часа вчера в Стара Загора. Тогава е пострадала 75-годишна жена, която се движела по пешеходна пътека на   бул."Св. Патриарх Евтимий". По първоначална информация лек автомобил, управляван от 57-годишен мъж е ударил..

публикувано на 10.09.24 в 10:09

Започна Седмицата на пожарната безопасност в Стара Загора

С дни на отворените врати отбелязват Седмицата на пожарната безопасност по традиция в Районна служба "Пожарна безопасност и защита на населението" - Стара Загора. Това съобщи в ефира на Радио Стара Загора старши инспектор Стоянка Великова...

публикувано на 10.09.24 в 10:01