Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Засилен пътен контрол край училищата за началото на учебната година

Снимка: ОДМВР Шумен

Преди началото на учебната 2024/2025 служителите на ОДМВР-Стара Загора предприеха различни дейности за гарантиране сигурността на децата и обезпечаване безопасността на участниците в движението по пътната и уличната мрежа в районите на детските градини и училищата. Част от изпълнените задачи включват оглед, в районите на детските градини и училищата, на прилежащите им пътна и улична мрежа по отношение на сигнализацията с пътни знаци и маркировка, уличното осветление, предпазните огради и пешеходни ограждения /парапети/, както и обезопасеност на входовете на сградите, съобщиха от пресцентъра на дирекцията.

Проведени са работни срещи с кметовете на общини, представители на РУО и ръководствата на учебните заведения и охраняващите ги фирми, на които са обсъдени обезпечаването на обществения ред, организирането на пропускателния режим и недопускането на престъпни посегателства. Съгласувани са начините за бърза връзка между училищните ръководства, охранителните фирми и районните полицейски управления. През цялата година са планирани системни проверки в питейни и увеселителни заведения за недопускане на малолетни и непълнолетни посетители и продажбата на алкохол и тютюневи изделия на деца. Предвиден е и контрол в районите на учебните заведения за пресичане на евентуални престъпления, свързани с разпространението и употребата на наркотични и упойващи вещества. При получаване на информация, свързана с този вид престъпна дейност, призоваваме гражданите, незабавно да се уведомяват компетентните служби на МВР.

По график е организирано изнасянето на беседи по пътна безопасност от полицейски служители в учебните заведения.

С началото на новата учебна година традиционно се провежда акцията на полицията „Децата тръгват на училище! Да ги пазим на пътя!“. Тя обхваща периода септември – октомври 2024г. и е насочена към предотвратяването на пътни произшествия с участие на деца и младежи. Европейската мрежа на службите на пътна полиция ROADPOL организира Ден без загинали на пътя, датата тази година е 18 септември. Седмицата на детската пътна безопасност тази година е от 16 до 22 септември.

Ще се осъществява системен контрол от служители на сектор „Пътна полиция“ и РУ в региона около и пред вход-изходите на учебните заведения преди началото и след края на учебните занятия.

Статистиката на сектор “Пътна полиция“ – Стара Загора отчита, че в периода 01 юни 2024 г. – 31 август 2024 г. са възникнали 26 тежки ПТП с участие на деца до 17 години, при които са ранени 26 деца. В сравнение със същия период на 2023г. произшествията с деца са с 4 повече, с толкова са повече и пострадалите.

Най-голям е броят на ранените деца при участието им в движението по пътищата като пътници - 14. Шест деца са пострадали като водачи на велосипеди или индивидуално електрическо превозно средство, децата – пешеходци са шест. Извън населените места пътнотранспортната аварийност е най-голяма по първокласните пътища, където са настъпили 9 пътнотранспортни произшествие с 9 ранени, а по второкласните пътища – са настъпили три пътнотранспортни произшествия с 3 ранени деца.


По публикацията работи: Елена Балабанова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Затиснатите от паднало дърво автомобили вече са освободени

Осем сигнала за сериозни поражения след снощния обилен дъжд са постъпили в Община Стара Загора – пет от тях са за паднали дървета, един – за наводнение на приземен етаж и два – за паднали жици. В единия от случаите дърво е паднало върху леки..

публикувано на 12.09.24 в 16:16

Старозагорските ученици ще пътуват безплатно с градския транспорт на 16 септември

И тази есен кметът Живко Тодоров ще отправи комплимент към децата на Стара Загора като осигури безплатен градски транспорт за всички ученици на първия им ден отново в клас, съобщиха от общинския пресцентър. Традицията се поддържа от години и е..

публикувано на 12.09.24 в 16:14

Съдът изслуша свидетелите по делото "Дебора"

Пловдивският районен съд изслуша всички свидетели по делото "Дебора", които трябваше да дадат показания.  Поредно заседание по делото "Дебора" днес в Пловдив Основният свидетел на прокуратурата по делото "Дебора" е таксиметров шофьор...

публикувано на 12.09.24 в 16:10

Полицията в Хасково в готовност за първия учебен ден

Мерки за пътната безопасност на учениците ще бъдат взети по време на  традиционната превантивна  акция под наслов „Децата тръгват на училище. Да ги пазим на пътя!”, която се провежда в периода септември-октомври 2024 г. "Още на първия учебен ден..

публикувано на 12.09.24 в 15:26

Затягат епизоотичния контрол в граничната община Болярово

Общинската епизоотична комисия в Болярово проведе заседание, председателствано от Нина Терзиева, зам.-кмет на общината. На него беше представена заповедта на Изпълнителния Директор на БАБХ във връзка с епизоотичната обстановка в страната по отношение на..

публикувано на 12.09.24 в 14:57

Няма сериозни поражения от дъжда в Стара Загора

Няма сериозни поражения от силния дъжд, който преваля снощи в Стара Загора, съобщи в личния си фейсбук профил зам.-кметът Радостин Танев. По-голяма част от сигналите, получени на горещия телефон в общината, са за наводнени улици. Отрано сутринта..

публикувано на 12.09.24 в 11:42
Архив БНР

Полицейски служители предотвратиха кражба на гориво

На 11.09.2024г., от полицейски служители от Първо РУ е извършена проверка на паркинг за леки и тежкотоварни МПС, в землището на гр.Стара Загора във връзка със сигнал за противозаконно присвояване на течно гориво. На мястото са установени трима мъже на..

публикувано на 12.09.24 в 11:03
архив БНР

Крадци опитаха да разбият и оберат банкомат

Неизвестни лица се опитаха да разбият и оберат банкомат, намиращ се в в с. Оризово, общ. Братя Даскалови.   Сигналът за произшестнието е подаден на 11.09.2024г., в 02.30ч., в РУ-Чирпан. На място е установено, че в помещението е било проникнато след като е..

публикувано на 12.09.24 в 10:54

Ректорите на Тракийския университет и на университета Обафеми Аволово, Нигерия подписаха меморандум

Меморандум за разбирателство подписа ректорът на Тракийски университет – Стара Загора проф. Добри Ярков с ректора на нигерийския университет Обафеми Аволово проф. Симеон Бамире, който беше придружен от проф. Бенджамин Адиса. Нигерийската делегация..

публикувано на 12.09.24 в 10:16

Кампанията "Нито едно дете повече" ще се проведе в Казанлък

С беседи и флаери на 15 септември / неделя/  в Казанлък ще се проведе кампанията "Нито едно дете повече".  "С напомнянето на децата как да се пазят на пътя ще отбележим и небесният рожден ден на Иван Седмаков, който завинаги остана на 14 години, след..

публикувано на 12.09.24 в 09:39