Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Болярово посрещна кметове на общини от РАО "Тракия"

Община „Болярово“ беше домакин на изнесено заседание на Управителния съвет на Регионална асоциация на общините „Тракия“, като част от
събитията, посветени на Деня на Болярово и 50 години от създаването му. Гостите – кметове и зам.-кметове на общини, членове на Асоциацията,разгледаха документалната изложба „50 години град Болярово“ и проследиха етапите на развитието му.

„Гордеем се с природните си забележителности, с древната си история, с това, че сме наследници на герои като Стефан Караджа и Индже войвода, че
тук са родени основателят на българската отоневрология проф. д-р Атанас Кехайов, д.м.н., създателят на българската паротитна ваксина проф. д-р
Христо Одисеев, прочутата народна певица Елена Граматикова, актьорите Стоян Гъдев - Гъдьо, Продан Нончев и Георги Мамалев и още редица
знаменити българи", каза кметът на Болярово Христо Христов и допълни:  

„На територията на днешния град е имало живот от най-древни времена. Открити са следи от тракийски селища в редица села наблизо, а най-значимото откритие е тракийската гробница край село Златиница. Близо до село Денница са открити следи от средновековно селище. Край село Воден пък се намира Пашакьойското кале, което представлява османско укрепено градище и най-вероятно е построено от хан Омуртаг. До село Воден има общо три калета, които са били важни стратегически пунктове в средновековна България".


Днешното Болярово възниква като село през епохата на Възраждането. То е създадено като чифлик на турски паша и е носило името Пашакьой. Селото се превръща във важен център на националноосвободителното движение. След освобождението то остава в пределите на Османската империя и става част от България след Балканските войни (1912-1913). През 1934 година името му е сменено от Пашакьой на днешното Болярово.
През 1974 година получава статут на град.

“Днес Болярово и селата му са модерни европейски населени места. „Благодаря че сте наши гости! За нас е чест да Ви посрещнем!“-каза още кметът
домакин. 


Пред гостите зам.-кметът г-жа Нина Терзиева представи развитието на социалната дейност в общината през последните години. Оценка на постигнатото направи Стефан Радев, кмет на Сливен и председател на УС на РАО "Тракия" и отправи поздрав към жителите на града и общината. Общината-юбиляр поздрави и проф. Иван Върляков, изпълнителен директор на РАО “Тракия“.

По време на заседанието членовете приеха Община Ивайловград, като нов член. 

„РАО “Тракия“ е единствената институция, която обединява. Благодаря за топлото посрещане. Очакваме Ви в Ивайловград“- каза Г-жа Диана
Овчарова, кмет на града, след като получи символът на асоциацията.

Кметовете обсъдиха и организационни въпроси, сред които и Асоциацията да излезе с позиция държавата да реагира по-бързо и ведомствената
комисия да отпусне помощта на пострадалите семейства при огнената стихия в селата Воден и Крайново.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Молдовското и българското село Кортен ще поддържат по-живи и трайни връзки

Делегация  от  молдовското село Кортен,  начело с кмета  Степан Тонурков гостува на едноименното село, от където преди 194 години са тръгнали предците им за да се спасят от гнева на поробителя след поредната руско-турска война, останала в историята като..

публикувано на 18.10.24 в 17:54

Пет сигнала за нарушения на изборното законодателство са получени в полицията

От началото на предизборната кампанията към дата 18 октомври  в ОДМВР-Стара Загора са били получени пет сигнала за нарушения на изборното законодателство. По  три от тях проверките са приключили и материалите са изпратени в компетентната Прокуратура,..

публикувано на 18.10.24 в 17:13

Зеленчуците за туршия поскъпват на пазара в Стара Загора

  По традиция започваме да правим консерви за зимата от септември. Царицата на зимнината - солено-киселата  или сладката туршия обикновено се прави през октомври. Повечето от домашно приготвените лютеница, кьопоолу, гювеч, белени домати, доматен сок и..

публикувано на 18.10.24 в 17:06

Стара Загора ще се включи в десетия "Поход за свобода"

България е на шесто място в Европа за лица, жертви на трафик, през 2023г. и има повече от 1550 жертви през последните пет години. Това са само идентифицираните лица, част от някаква статистика. Иначе, в световен мащаб  няма точна статистика, но се..

публикувано на 18.10.24 в 17:05

С „Копелия” Старозагорската опера открива своя нов балетен сезон

Новият балетен сезон за Държавна опера - Стара Загора ще бъде открит утре, 19 октомври от 19 часа, с предпремиера на балета „Копелия” от Лео Делиб. Автор на костюмите и декорите е Салваторе Руссо. Хореограф на постановката е балетният артист и..

публикувано на 18.10.24 в 17:00

Правят кръгово на Околовръстния път в Стара Загора при отбивката за село Хрищени

Агенция „Пътна инфраструктура" и Община Стара Загора предприемат съвместни действия за реконструкция на кръстовището на Околовръстния път на Стара Загора с общинския път за село Хрищени. Експерти на агенцията и общината направиха оглед на кръстовището и..

публикувано на 18.10.24 в 15:30

Адвокати искат спиране на процедурата за избор на главен прокурор и председател на ВАС

Адвокати от цялата страна призоваха да бъде прекратена процедурата за избор на председател на Върховния административен съд и главен прокурор. В своя позиция  25 адвокатски колегии изразяват несъгласие с избора на ръководители на възлови за..

публикувано на 18.10.24 в 15:30

В Бузовград са готови за извънредния вот в неделя

Доставиха бюлетините и ролките със специализирана хартия за машинно гласуване за изборите за кмет на казанлъшкото село Бузовград. Извънредният вот ще се проведе тази неделя. Информира Иван Славов: Извънредният вот в село Бузовград се налага, след..

публикувано на 18.10.24 в 15:21

Онлайн платформа подкрепя бизнеса и заетостта в Старозагорско

В Община Стара Загора беше представена официално платформата VibeJobs . Тя е разработена съвместно с Rakuten Viber и дава възможност на малкия и среден бизнес в региона да публикува безплатно обяви за работа. От своя страна старозагорци могат бързо..

публикувано на 18.10.24 в 14:20

Няма задържани при акцията срещу купения вот в Старозагорско

В Старозагорска област се провежда специализирана полицейска акция срещу търговията с гласове и битовата престъпност. Това е втора такава операция за последната седмица. Този път във фокуса на действията на органите на реда, съвместно с други..

публикувано на 18.10.24 в 12:42