УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ

СнимкаАлександър Велев – Генерален директор и Председател на УС

Александър Велев е роден през 1963 година. Завършил е Немската езикова гимназия в София, икономика във ВИИ "Карл Маркс" (днес УНСС), специалност "Организация и управление на промишлеността" и факултативно журналистика.

През 1990 година започва работа в "Международна информация" на Българското национално радио. Бил е водещ на новини, на Нощния блок и на предаванията "Хоризонт на вълните на младостта" и "Нещо повече". Специализира в Швейцарското обществено радио. Заради протест срещу цензурата е уволнен през 1995 година заедно с още шестима журналисти.

През 1996 година започва работа във вестник "Новинар", а след това в радио "Тангра" и радио "ФМ+", води предаването "Защо" в Дарик радио, завежда "Връзки с обществеността" на профсъюз "Промяна".

Печели заведено дело срещу БНР за уволнението си и е върнат на работа. През 1997 година става Директор на програма "Хоризонт". За известно време е кореспондент в Скопие.

За първи път с демократична процедура през януари 1998 година е избран за Генерален директор на БНР от НСРТ. Заема поста до 2001 година. След това е кореспондент на БНР в Белград и в Берлин. В периода 2011-2014 година е Генерален консул на България в Истанбул.

На 17 май 2016 година е избран за Генерален директор на БНР единодушно с 5 гласа от СЕМ.

Телефон: 02 9336 282
E-mail: gendirector@bnr.bg

Договор за възлагане на управление на Българското национална радио, сключен между Съвета за електронни медии и Александър Велев, Генерален директор на БНР. Пълния текст на договора можете да видите ТУК

Концепцията за развитие на БНР на Александър Велев, представена пред Съвета за електронни медии през 2016 година, можете да видите ТУК

План-програма за управление на БНР на генералния директор Александър Велев. Стратегически приоритети за периода 2016-2019 г. Плана можете да видите ТУК


СнимкаЕкатерина Борисова е бакалавър по "Стопанско управление" и "Туризъм" в СУ "Св. Климент Охридски", магистър по "Управление на инвестициите" от Университет Сити, Касс Бизнес Скуул, Лондон, и магистър по "Международни икономически отношения" от Университета за национално и световно стопанство.

Професионалния си опит започва като експерт в Политическия кабинет на министъра на икономиката и туризма. Продължава професионалното си развитие в Делойт, Мексико, като мениджър на отдел "Финансови консултантски услуги". 

След завръщането си в България работи за няколко частни финансово-консултантски компании. 

В последните години консултира редица компании, опериращи в сферата на медиите, дигиталните и медийни иновации, експериментални аудио-визуални решения.


СнимкаДоц. д-р Момчил Георгиев е доктор по "Музикознание". Образованието му е в областите на изкуството и културните политики - като флейтист и музиколог. Специализирал е в САЩ, Великобритания и Унгария в областта на теорията, историята и икономиката на културата. Към настоящия момент е доцент в Националната музикална академия "Панчо Владигеров".

Професионалната му кариера съчетава опит на високо и средно управленско ниво с аналитични и консултантски дейности и преподавателски опит. Бил е съветник на министъра на културата, директор на Дирекция "Музикална продукция и състави" в Българското национално радио, главен музикален експерт, продуцент и член на Програмния съвет на БНР, директор на Националния център за музика и танц в Министерството на културата, административен директор на Държавния музикален театър – София, преподавател във Висшия институт за театър и музика в Дамаск (основател на флейтовата школа на Сирия), журналист и музикален редактор във вестник "Култура". Автор е на две книги и няколко сборника с материали, сред които "Тишина. Запис", посветена на БНР и значението му за развитието на българската музикална култура.

Ръководител е на магистърската програма "Мениджмънт на музикалните индустрии" в Националната музикална академия "Панчо Владигеров".


СнимкаСвилена Симеонова е магистър по право от Софийския университет "Св. Климент Охридски". Има специализация по европейски въпроси в Колежа на Европа, Брюж, Белгия, и допълнителни квалификации в областта на управлението, вътрешния контрол, вътрешния и външния одит.

Има над 10-годишен опит в системата на Министерството на финансите. Директор на дирекция "Вътрешен контрол" в министерството. Специализира в областите управление, контрол и одит. 

Професионалният ѝ профил включва разработване на проекти на закони и подзаконови актове в областта на финансовото управление и одита. Активно участва в преговорния процес за присъединяване на България към Европейския съюз. Дългогодишен преподавател, асистент и главен асистент в Юридическия факултет на Университета за национално и световно стопанство по дисциплините "Основи на правото", "Финансово право", "Правен режим на финансовия контрол".

В периода 1999–2001 година е консултант на ръководството на БНР по правни въпроси. Познава добре структурата и управлението на Националното радио.


Доцент Данаил Данов е преподавател в СУ „Св. Климент Охридски“. Завършил е Факултета по класически и нови филологии в СУ „Св. Климент Охридски“, Департамента по социология и политически науки към Централноевропейския институт, Прага и Центъра за регионални изследвания на Лондонския университет.

Има сертификати за експерт-консултант по методология на практическото обучение, издадени от Академията на „Дойче веле“, Бон, Световните служби на Би Би Си, Лондон, и Центъра за обучение и квалификация по радио и телевизия в Хилвърсум, Холандия.

Професионалната му кариера започва като репортер в БНР през 1990 г. Бил е директор на новините на „Радио Експрес“ и зам.-главен редактор на частната медия. Работил е в Българската редакция на Би Би Си, Лондон. Бил е координатор на  Медийната програма на фондация „Отворено общество“, зам.-председател на УС на БНР, програмен директор на Център за развитие на медиите, София, изпълнителен директор на фондация „Център за развитие на комуникациите и човешките ресурси”.

Ръководил е проекти за професионална квалификация на журналисти в различни страни на Югоизточна Европа, Кавказкия регион и Африка.