Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Фондация „Звезда на надеждата“ гостува на предаването „Каста Дива“

Предаването за музикално-сценични изкуства „Каста Дива“ на програма „Хоризонт“ разказа една истинска съвременна приказка за доброто в поредното си издание. И заедно с партньорите от книжарници “Хеликон“ се включихме в дописването й. Запознахме слушателите на БНР с Емилия Манолова – създател на фондацията “Звезда на надеждата” и с три от децата, лишени от родителска грижа, които подпомага.

Вероника /на 21 г./ е от малко селце в община Струмяни. Живеела е само с майка си – безработна алкохоличка. Социален работник на фондация “Звезда на надеждата“ я открива, започва да се грижи за нея, настанява я в общежитие в град Сандански, където тя завършва гимназия. Сега Вероника учи в София. Предстои й дипломиране като лаборант в медицински колеж “Филаретова“.

Роза /на 24 г./ и Митко /на 24 г./ са деца, лишени от родителска грижа, израстнали и възпитани в помощното училище в град Роман. След това са учили в учебно-професионален център в София. След напускането на социалната институция са настанени в защитени жилища на фондация “Звезда на надеждата“ в София. Там с тях работят социални работници, а с Митко, който има тежки говорни проблеми, работят и логопед и специален педагог. Сега и Роза, и Митко вече работят и със свои доходи заплащат квартири под наем. Митко учи във вечерно училище, за да получи диплома за средно образование. Роза мечтае да се занимава със спорт. Гордее се с медалите, които е спечелила като ученичка от състезания по лека атлетика, баскетбол и волейбол.

Емилия Манолова създава фондация “Звезда на надеждата“ през 1999 г. с цел грижа за деца в неравностойно положение, лишени от родителска грижа. През 2006 г. фондацията открива две защитени жилища за младежи и девойки в София. Към фондацията работи екип от социални работници, специални педагози и логопеди. В проектите й се включват повече от 15 доброволци с различни професии от България, както и 40 от Великобритания.

Виждаме, че действително си заслужават всички усилия, всички похабени нерви, всички натоварващи моменти. Вечер се прибираме вкъщи и си казваме: „Да, много сме уморени, но се чувстваме удовлетворени, че сме помогнали! Дори да помогнеш само на един човек без родителска грижа, това си заслужава! България е християнска държава, а християнството ни учи да възпитаваме тези добродетели – благотворителността, да бъдем добри, да помагаме на сирачето, на вдовицата… да приемаме обич, но и да даваме обич, споделя Емилия Манолова.

Екипът на предаването “Каста дива“ в партньорство с книжарници “Хеликон“ подари на г-жа Емилия Манолова, на Вероника, Роза и Митко хубави книги, сувенири и дребни лакомства. А Роза, която мечтае да се занимава със спорт, ще има възможност да тренира във фитнесзалата на БНР.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!