Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вихра Григорова показва "Март" в Културния център на Радио Пловдив

"Март" се нарича изложбата живопис на Вихра Григорова, която ще бъде открита на 4-ти март от 18.00 часа в Културния център на Радио Пловдив. Поредната самостоятелна изложба на художничката е под съвместния патронаж на БНР- Радио Пловдив и Дружеството на пловдивските художници.

Родена през 1953-а г., завършила специалност стенопис в Националната художествена академия през 1976-а г., през 2013-а тя отбеляза 60-годишен юбилей. Работи главно в областта на пейзажа и голото тяло. Има 15 самостоятелни изложби, както и редица участия в национални и международни изложби и пленери и реализирани кураторски проекти от национален и международен характер.

Настоящата изложба включва пейзажи с различно настроение, сюжет и формат, посветени на смяната на сезоните, дните и часовете, на съхранените мигове от кратки и дълги пътувания. Човешкото присъствие в тях е по-скоро рядкост, което придава на творбите нюанс на съзерцателност и стремеж към сливане с природата насаме.

Авторката приема пейзажа като съвършено божествено творение, от което се вълнува, пред което се прекланя и което носи в сърцето си с желание да предаде тази безусловна любов и на своята публика. Колоритът е жив, силуетът категоричен, както се очаква от монументалист. Не робува на изкуствена "концептуалност" и "модерност", смята че създателите на изкуство са част от голямата концепция за света, която виждаме реализирана на земята, и мисията на твореца е да "хване за сърцето" зрителя и да го просветли за тези истини. Всеки както може, чувства и харесва.

Чиста е пред съвестта си, защото никога не е изневерявала на себе си и с годините е разбрала, че трябва да се рисува с удоволствие и радост и да си почтен както към своя талант, така и към публиката.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!