Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Генералните директори на БНР и на БНТ и вицепрезидентът на ЕBU с пресконференция за предизвикателствата пред обществените медии у нас

| обновено на 26.03.14 в 14:25
Снимка: Ивайло Михайлов

Генералните директори на БНР и БНТ - Радослав Янкулов и Вяра Анкова, съвместно с вицепрезидента на Европейския съюз за радио и телевизия (EBU) Клаудио Капон ще дадат пресконференция на 27-и март от 11 часа в Медия центъра на БНР (София, ул. "Драган Цанков" №4, ет. 5, зала 31).

Основните теми, с които те ще запознаят журналистите са: адекватното, устойчиво и предвидимо финансиране на БНР и на БНТ - медиите в България с най-високо обществено доверие; независимостта на двете медии от политически натиск и икономически влияния; влошената позиция на България в световната класация за свободата на медиите; дигитализацията на медиите като част от опазване на националното културно наследство.

Клаудио Капон гостува на БНР по проекта "Училище за радио", осъществен в сътрудничество с EBU. „Училище за радио“ е специален курс на обучение, воден от лектори на EBU и Висшето училище по журналистика (ESJ) в Монпелие, Франция, през който ще преминат десет опитни журналисти от БНР. След завършване на курса те ще организират Майсторски клас по радиожурналистика, който ще даде възможност на работещите в БНР да повишат квалификацията си според най-новите европейски стандарти.  

Преди пресконференцията Капон ще се срещне с ръководствата на БНР и на БНТ, с които ще обсъди ролята и мястото на обществените медии, както и предизвикателствата, пред които те са изправени в ерата на новите медии и социалните мрежи. Вицепрезидентът на EBU ще има срещи и с представители на СЕМ, на парламента и на правителството.

ЕВРОПЕЙСКИЯТ СЪЮЗ ЗА РАДИО И ТЕЛЕВИЗИЯ (European Broadcasting Union - EBU) е водещо професионално обединение на обществените електронни медии в света. Той има 72 пълноправни и 35 асоциирани членове в 77 страни в Европа и извън нея. Сред тях са такива организации като BBC, ARD, ZDF, France Télévisions, Radio France, Первый, RAI, както и всички обществени радио и телевизионни оператори в Европа и Северна Африка. Експертизата, която Съюзът притежава, техническите стандарти, които следва, съдържанието, което координира и обменя - всичко се ръководи от мисията на обществените медии да бъдат "площадът", на който се срещат и намират изява всички членове на обществото - без разлика от принадлежност към различни етноси, културни и религиозни групи. Целта на EBU е да защитава интересите на обществените медии и да насърчава техния незаменим принос за развитието и запазването на ценностите на съвременната демокрация и гражданско общество. EBU е световно признат еталон в областта на медиите - със знания и опит, особено в излъчвателните технологии и иновации, квалификация на кадри, изследователска дейност и европейско медийно право. EBU се състои от ЕВРОВИЗИЯ и ЕВРОРАДИО. В медийната индустрия ЕВРОВИЗИЯ е главен създател и дистрибутор на спортни предавания на живо и новини с най-високо качество, а също така на програми със забавно, културно и музикално съдържание. ЕВРОРАДИО усъвършенства обществените радио услуги чрез обмен на музика, професионален опит и насърчаване на развитието на цифровото и хибридно радио с цел да се запази ролята на радиото като основен фактор в мултимедийния свят.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!